· 

Time management tips om uitstelgedrag te voorkomen

Denk je dat als grote genieën zoals Steve Jobs en Edison zo ver gekomen zouden zijn als ze op de bank waren blijven zitten? Natuurlijk niet! “Ja, maar zij hebben buitengewoon talent en een onuitputtelijke bron wilskracht!” Nee hoor, zij zijn niet direct verschillend van jou en mij. Waar zij wel in uitblinken? Uitstelgedrag het hoofd bieden!

 

… maar dat kun jij ook, met deze time management tips:

 

foto Unsplash: Karina Tess

Tip: Tem je reptielenbrein

Even je Facebook tijdlijn checken, voor de zoveelste keer je mailbox openen en misschien toch maar even de keuken poetsen. Er zijn zoveel taken te verzinnen die je kunt doen in plaats van de dingen die je eigen op dit moment zou moeten doen. Niet jouw schuld hoor, maar van je reptielenbrein:

Je reptielenbrein is het impulsieve gedeelte van je brein. Jij ziet een melding verschijnen op je telefoon en zijn eerste reactie is: “KIJKEN”. Afleiding en uitstelgedrag volgt. Onderdruk deze impulsiviteit en houdt daarmee jouw uitstelgedrag in bedwang. Tem je ‘reptielenbrein’ en geef meer aandacht aan je ‘logisch brein’:

 

  • Logisch redeneren, daar heeft jouw reptielenbrein geen boodschap aan. Speel in op je eigen emoties: maak jezelf enthousiast of juist bang. “Wat gebeurt er als je dat verslag niet op tijd af hebt?” Een worst case scenario helpt de boel op gang.
  • Zorg voor social druk. Wanneer je verantwoording moet afleggen aan een ander, ben je sneller geneigd de taak af te ronden. Jouw reptielenbrein haat het namelijk om ergens op aangekeken te worden. Spreek dus met een collega of een vriend een deadline af waarin jij dat project afrond.
  • Zorg voor een omgeving zonder afleidende prikkels. Geluid uit de tv, een telefoon die trilt of dat facebook icoontje op in je browser, allemaal erg verleidelijk. Zorg ervoor dat alle ‘lokkertjes’ voor impulsieve acties uit het zicht verdwijnen.

Je brein werkt niet altijd logisch. Erkennen dat er een instinct aanwezig is (die liever leuke dingen doet dan lastige), is daarom de eerste stap naar bewustwording dat uitstelgedrag nou eenmaal een natuurlijk gegeven is. Dat betekent niet dat je daarom het bijltje erbij neer moet gooien. Tem je innerlijke reptiel met behulp van de volgende time management tips:

Begin gewoon

Simpeler kunnen we het niet zeggen. Of ja, we. Richard Branson zei het. Blijf jij die taak maar steeds uitstellen omdat je bang bent voor de uitkomst of de weg er naar toe? Het enige wat deze gedachten voedt is jouw verlamming. Stop dus met lang peinzen en allerlei ‘ja, maar…’-scenario’s uit te denken:

 

  • Denk in mogelijkheden. Niet “Ja, maar..”, maar “Wat als…”.
  • Denk in creatieve oplossingen. Niet “De oude manier heeft altijd gewerkt”, maar “Wat gebeurt er als we dit proberen…”
  • Wees niet bang om te falen. Niet “Dit is mislukt.”, maar “Hoe wat kan ik hiervan leren?”

Kortom, begin gewoon. Niets doen zal nooit vooruitgang met zich meebrengen. Doen is de sleutel tot meer gedaan krijgen!