· 

Waar-nemen

Wij mensen zijn betekenis gevende wezens. Zonder dat we erbij stilstaan nemen we de omgeving waar én koppelen we hier direct een betekenis aan. We interpreteren wat we waarnemen. Een stoel zie je als een voorwerp om op te zitten, een pen als iets om mee te schrijven. Het is eigenlijk heel fijn dat we het wiel niet elke keer opnieuw uit hoeven te vinden. Maar, het continue interpreteren van dat wat je waarneemt, kan ook beperkend zijn. Waarnemen is voor waarheid nemen. Het interpreteren van een (nieuwe) situatie gebeurt op basis van jouw eigen eerdere ervaringen, jouw eigen bril. Je neemt iets waar en geheel onbewust wordt het direct beïnvloed door bepaalde associaties die je er zelf eerder bij hebt gevormd. Deze associaties voelen waar, maar zijn ze ook echt waar?

Stel je voor...


het super goede idee waar je al de hele week mee rondloopt, presenteer je vandaag aan je team. Vol enthousiasme vertel je hoe jullie hiermee samen die grote klant gaan binnenhalen. Wat je ziet is dat één van je medeteamleden tijdens jouw verhaal binnen 5 minuten al vijf keer op zijn horloge heeft gekeken. Je ziet het en probeert je er niet te veel door uit het veld te laten slaan, maar je kan niet ontkennen dat het je niet koud laat.

Vindt hij het een slecht idee? Is je verhaal te langdradig? Allerlei redenen schieten door je hoofd.


Wat je in bovenstaand voorbeeld waarneemt is dat je collega op zijn horloge kijkt. Wat je interpreteert is dat hij jouw idee niets vindt. Terwijl het ook zou kunnen dat… zijn zoon over een uur moet afzwemmen, hij net een nieuw horloge heeft waar hij graag naar kijkt of dat hij in het volgende uur zelf een presentatie heeft waar hij tegenop ziet of naar uit kijkt. Wat je voor waar neemt is aan jou.

Het kan je andere inzichten en een opgewekt hoofd gaan geven door hiermee aan de slag te gaan. Luister wat minder naar je hoofd of ga het gesprek aan. Is het waar, op zoek veerkracht.

Het verhaal dat ik mezelf vertel…

Het verhaal dat ik verzin…

Ik verzin dat…

 

Het heeft de kracht om de manier waarop je leeft, liefhebt, opvoedt en werkt te veranderen. Kijk maar hoe het uitpakt.

bron: Foto unsplash Malik Owais, tekst Brené Brown Dare to lead