· 

‘Kattenkwaad bedenk je niet. Het gebeurt gewoon.’

Er was eens een meisje dat met haar familie op een boerderij woonde. Ze zwierf hele dagen met haar broer en zusjes door de velden, maar ze hielp ook met het verzorgen van de beesten op de boerderij. En niet alleen de kleine dieren, zoals kippen en eenden- maar ook de grote koeien en paarden.

Ze heette Astrid en ze was nogal rebels.

Ze was sterk, stoer, nooit bang om alleen te zijn en ze kon van alles: schoonmaken, koken, fietsen repareren, over het dak lopen, pestkoppen van zich afhouden, fantastische verhalen verzinnen...Dat klinkt bekend? Als je ooit hebt gelezen over een ander klein meisje dat stoer, sterk en nergens bang voor was en dat Pippi Langkous heette, zal het je niet verassen dat Astrid dat schitterende boek heeft geschreven.

Veel volwassenen vonden het boek over Pippi Langkous maar niks toen het in de winkel lag. ‘Pippi is te rebels,’ zeiden ze. ‘Straks denken onze kinderen nog dat je ongehoorzaam mag zijn.’ Maar de kinderen vonden het boek juist geweldig. Pippi zei nooit zomaar ‘nee’: ze lieten zien dat je zelfstandig kunt zijn en toch heel goed voor anderen kunt zorgen.

Pippi langkous is een van de meest geliefde kinderboeken. Astrid bleef schrijven en publiceerde nog heel veel andere boeken overvollere kinderen die de baas zijn over hun avonturen.

Dus als je in de nesten zit omdat je iets gedaan hebt, pak het boek over Pippi Langkous erbij. Zij helpt je altijd!

Astrid Lindgren

14-11-1907 - 28 januari 2002

Zweden

 

Bron: stoere verhalen voor het slapengaan

Foto: bn de stem