· 

Poep in je hoofd

Het was tijdens een te vaag feestje van onze toneelvereniging, dat Henk (toneelgenoot) dit nummer uit schreeuwde. Ik was wat in een shock, sterke tekst van de band ‘de Raggende Mannen’. Check vooral zelf even hun rebelse jamsessies online. 

Maar zo rebels, keek Adriaan wel uit z’n ogen. Wild, woest, wat zou hij nu graag dat liedje opzetten en dan keihard meezingen. ‘Poep in je hoofd’

Maar de plaat van Adriaan blijft hangen bij de zin uit het nummer:

Wat maakt het uit? Want hij zegt er toch niks van: 'Laat maar!'

 

Adriaan begint: ‘Zo, wat jammer van mijn tijd. Zitten we dan met 14 collega’s en Mark (onze leidinggevende) in een overleg. Wat een lang betoog en een onderlinge miscommunicatie.’ Het is weer zover, de “irritatie-snaar” trilt woest na, als ik Adriaan’s stem hoor na afloop van onze online teamsessie.

 

'Elke 2 weken een teamoverleg online, maar als dit de nieuwe manier van werken gaat worden, dan kap ik.' Nou ja, Adriaan is wel stoer maar of hij nou écht voor een nieuwe baan gaat is de vraag. Mark (de leidinggevende) die als een Bokito, zijn sheets in de ether deelt, zonder oog voor de 14 koppies in het scherm, die wegkijken en zuchten. 

 

Tja, dat online werken, wellicht is daar juist meer ruimte voor de onderstroom. Dat wat er niet wordt uitgesproken. Dat is jammer, want er zit dus wel wat gedoe en onvrede. Adriaan in deze is een held en toont het lef om de volgende dag Mark wat feedback te geven.

‘Die teamsessie van gisteren, mag ik je daar iets feedback op geven? ‘Tuurlijk’, de Bokito klopt zich eens op de borst, klaar om te ontvangen. De feedback komt vooral aanvallend binnen. Adriaan ontvangt weer een bak stront over zich heen. Hij denkt weer aan de raggende mannen.

Een gemiste kans dat Mark niet wat vaker feedback mag ontvangen uit het team of heeft ie nou echt iets in zijn hoofd?

 

Waarom doen mensen zoals ze doen? Wat drijft hen? Als we die vraag kunnen beantwoorden, hebben we een belangrijke sleutel in handen om mensen te motiveren, ze meer voldoening te geven in hun werk, de sfeer te verbeteren en hun betekenis voor de organisatie te vergroten.

 

 

En soms als je anders durft te kijken, dan zie je meer!