· 

Sukkel!

Lyan is wat van slag. Het werken in een zelfsturend team was voor Corona een gedoe en getrut. Nu is het helemaal een baggerbende. We zijn stuurloos en werken volledig langs elkaar i.p.v. met elkaar. Helaas is de manager druk met zijn zaken dus ze trekt vooral haar eigen plan. En dat is jammer, hiermee zet ze, vooral zichzelf, buiten spel in dit team. Vrienden heeft ze thuis genoeg maar wat gun je haar dat ze leert hoe ze dit ook op het werk kan toepassen. Ze verlangt naar een sturende rol in het team.

Wanneer mensen je aardig vinden, zijn ze bereid om dingen voor je te doen. Als je daarnaast nog een paar vernuftige trucjes hebt om hun keuzes te beïnvloeden, dan staat niets een succesvol leven in de weg: mooie carrière, veel populariteit. 

 

Ze had beter kunnen investeren in het lezen van een best handig boekje: ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloed, van Dale Carnegie, wie kent em nie😉 Carnegie zag toen al dat luisteren, oprechte aandacht en simpelweg glimlachen je een heel eind op weg kunnen helpen.

Want met vrienden kom je een heel eind verder, kunnen we dit team succesvol laten samen werken. Van klagen naar waardering, in het Twents kunnen we dat kort door ons te uiten: ‘Ie doot et good’.

 

Je matties / collega’s meekrijgen, hoppa, op weg naar ONS doel. Lach wat meer, staat je beter en toon oprechte interesse, als je in een Teams sessie gekke boeken in de kast van je ‘vriend’ ziet staan. Vraag, luister en lach! Een stap verder is het geven van een compliment maar dan oprecht anders ben je een vage slijmbal en daar zijn er al genoeg van.

Zoals Aretha Franklin het zingt: RESPECT! Ga niet in discussie, ‘ja maar, JIJ! En dan de stortvloed aan fouten benoemen. Mondje dicht en laat de anders eens wat meer praten. Misschien hoor je dan net wat andere zaken.

 

En als Lyan haar fouten slim durft te benoemen maakt ze haar nieuwe vriend / collega een stuk krachtig (de kunst van het beïnvloeden als een ware held)

Ze kan haar waardering gaan uiten en indirect benoemen wat er fout is aan deze denkwijze of handeling van de ander. Natuurlijk gaat ze haar eigen fouten ook benoemen. Ga samen in gesprek en laat vooral de ander de oplossing aandragen, hoe kan het beter, wat gaat het opleveren.

 

Zorg dat je collega enorm gemotiveerd blijft, prijs elke verbetering die hij (of zij) aandraagt.

'Wauw: ‘Er is er maar 1 voor deze gigantische uitdaging en dat ben JIJ’ Maak de brug, zodat de verbetering eenvoudig is, en verwoord het zo, dat jouw idee aansluit op zijn of haar wensen en doelen.

Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden!


En Lyan, die mokt nog wat na......

#teamontwikkeling #ondernemen #gedoe #samenwerken #focus #groei #leiderschap

bron: Unsplash Clem Onojegh