· 

Het Klaag-Vaak-Dram-Drol lijstje

‘Dat meen je, dus jij denkt dat ik snel oud ga worden?’ Tim is verbaasd en reageert geïrriteerd.

We zitten nu zo’n 15 minuten aan tafel en ik ben er wel wat klaar mee. Had een turflijstje bijgehouden zonder het met Tim te delen.

 

Het Klaag-Vaak-Dram-Drol lijstje!

In de 15 minuten mocht ik snel 9 keurige lijntjes zetten. 9x al een klaagzang mogen aanhoren en het klonk nog vals ook. ‘Wie is hier nou de ondernemer en wie is de werknemer?’:denk ik bij mezelf.

Tim je zeurt en klaagt, een gemiddeld mens klaagt zo’n 73 keer per dag maar jij tikt makkelijk 36 per uur aan.

Hou eens op en pak je verantwoording. Dan zet ik er als je medewerker snel mijn schouders onder, op weg naar de toekomst die zeker blijft veranderen.

Klagen is feedback geven op een situatie zonder de intentie te hebben deze te veranderen.

 

Tim kijkt bezorgd maar weet ook dat hij terecht een schop onder zijn kont nodig heeft.

Ooit had hij een Ford Ka met een knalrode sticker op de achterkant, die had de vorige eigenaar geplakt en hij had het laten zitten. Getrut met het verwijderen van een sticker da’s niks voor hem.

Het was een sticker van CliniClowns: Vergeet vandaag niet te lachen!

 

Humor is een instrument dat deuren kan openen, de productiviteit van medewerkers verhoogt en stress vermindert. Toch wordt humor nog heel vaak gezien als onverantwoorde tijdsverspilling tijdens kantooruren. Onderzoek toont echter aan dat humor een bijzonder krachtige tool is om individuen en groepen te beïnvloeden. Humor verdient dan ook een speciale plek op de werkvloer. Denk je nu: ‘Laat me niet lachen?!’ Dat is juist wel de bedoeling!  

 

Wat is humor? Humor houdt in dat je de leuke en absurde kant van een grap of situatie inziet, waardeert of tot uitdrukking brengt. Humor komt in verschillende vormen en werkt op basis van het doorbreken van verwachtingspatronen.  Denk aan een goede mop, een komisch verhaal, een grappige cartoon of een pakkende woordspeling. Het woord ‘humor’ stamt uit het Grieks en betekent  letterlijk ‘sap’ of ‘vocht’. De oude Grieken meenden namelijk dat onze lichaamssappen ons temperament of stemming regelden. Kinderen lachen veel vaker dan volwassenen. Een zesjarig kind lacht gemiddeld 300 keer per dag, volwassenen steken daar met 47 keer schril tegen af. En dat is zonde, want lachen is écht gezond.     

 

Humor vermindert stress en zorgt voor onderlinge verbinding. Humor forceren werkt averechts. Hoe handig het ook zou zijn. Je kunt je collega’s jammer genoeg niet verplichten om grappig te zijn. Veel van de positieve effecten keren dan juist om. Een zingende vis aan de muur in de koffiehoek is niet het geheim om humor de werkvloer op te brengen, maar je kunt wel een werksfeer creëren waarin ruimte is om grappig te zijn. Als een pauze iets langer duurt omdat er een spontane kermis wordt georganiseerd waardoor collega’s samen lachen en plezier maken, dan hoef je dat niet meteen te bestempelen als verloren tijd. Je kunt er ook de meerwaarde van inzien.  

 

Al met al kan humor op de werkvloer een serieus verschil maken:  

van human beings naar humor beings!  

 

Geniet van een waanzinnig leuke dag vandaag, lach wat vaker!