· 

Motivatie gaat verder dan doelen stellen

Intrinsieke motivatie stimuleren

Een paar voorbeelden: stel dat je zeer oranje gedreven bent, dan krijg je energie van het behalen van doelen en resultaten. Projecten afronden met een gewenst resultaat mét erkenning, dat motiveert je! Je kan hierdoor gevoelig zijn voor beloning door salaris en bonussen en je bent gericht op persoonlijk succes. Topsporters hebben vaak oranje drijfveren: hun focus op het eindresultaat, geeft ze de energie én het doorzettingsvermogen om door te blijven gaan. Ook als het tegenzit.

Een rood gedreven persoon wil het graag voor het zeggen hebben. Dit zijn mensen die vaak de leidersrol op zich nemen: ze kunnen daadkrachtig en actiegericht optreden. Deze mensen kun je het best de kans geven om uitdagende taken uit te voeren waarbij zij hun doortastendheid en hun kracht kunnen inzetten én laten zien.

Een geel gedreven persoon is vaak zeer analytisch en strategisch. Het zijn vaak echte denkers die hun kwaliteiten willen inzetten om dingen te verbeteren. Om te werken aan de toekomst met de nodige speelruimte om dit te doen vanuit creatieve vrijheid. Als je deze mensen betrekt in verbeterprocessen en zij “on board” zijn, zullen zij vol motivatie voor je werken!

Een blauw gedreven persoon krijgt energie van het leveren van gedegen werk. Zij werken vanuit duidelijk vastgestelde kaders en leveren kwaliteit. Zij ervaren motivatie door het leveren van deze stabiliteit. Voor deze mensen is dat geen saai werk, het geeft ze juist voldoening én motivatie. In elke organisatie heb je deze mensen nodig. Zet ze in en waardeer ze om hun stabiele kracht.

Persoonlijke effectiviteit

Zolang je als mens steeds weer zoveel mogelijk blijft doen wat bij je past, wat voor jou van belang is, zal jouw intrinsieke motivatie worden aangesproken en werk je zoveel mogelijk vanuit persoonlijke effectiviteit; wat voor jou van belang is! Daarom: weet wat jou en jouw werknemers drijft! Wil je meer weten?  Lees hier meer over onze methode!

Lees hier meer over intrinsieke motivatie!

Bron: Profile dynamics