· 

De ladder

 

Een geweldig plan dat je niet uitvoert, is evenveel waard als geen plan. Zomaar een zin uit het nieuwste boek ‘De Ladder’ van managementgoeroe Ben Tiggelaar. Zo’n zin om eens over na te denken tijdens deze zomer.

 

Want dan is er tijd om na te denken, nieuwe voornemens te maken. Door de zon voorzien van energie, hangen op strandbedje en hangmat. Rustig nadenken en bij Lef! jezelf in de spiegel aan te kijken. Wil ik zo door denderen de komende jaren of ga ik zaken eens anders aanpakken. Ander werk, meer leuke dingen doen, hardlopen of vaker even niks.

 

Veranderen; onmogelijk?

 

Veel goede voornemens stranden op ergens in januari of blijven achter in het zand na je vakantie. Veranderen is moeilijk. Voor je het weet is een jaar voorbij, ga je weer op vakantie en overweeg je dezelfde voornemens van een jaar eerder. Oud ingesleten gedrag aanpassen is moeilijk. Angst en onzekerheid neemt vaak weer de overhand bij een verandering. En gewoon zo doorgaan is makkelijker.

 

Veranderen; hoe dan?

 

Leuke informatie, maar hoe ga ik zo’n situatie voorkomen en zorg ik dat het mij wel lukt? Ben Tiggelaar gebruikt hiervoor in zijn boek een model met drie treden, de ladder. Praktisch en bruikbaar.  

 

Verandering kun je zien als een ladder met drie treden:

 

1.      De bovenste tree is het doel dat je nastreeft. Schrijf de uitkomst en het resultaat op.

 

2.      De middelste tree is het concrete gedrag dat nodig is voor dit doel. Concreet, helder     geformuleerd gedrag. Oftewel: gedrag dat je kunt voordoenen nadoen.

 

3.      De onderste tree is de support (ondersteuning) die nodig is voor dit gedrag. de ondersteuning die nodig is om je gedragsvoornemen ook echt uit te voeren. 
Technieken die gedrag op gang helpen en houden. Dit heeft vooral met aanpassingen in je omgeving te maken. Veel veranderingen mislukken omdat de support niet goed is geregeld.

 

Voorbeeld van een toepassing van de Ladder: De waan van de dag overwinnen.

 

Eerst moet je weten wat je doel is. Wil je evenveel werk blijven doen, maar dan slimmer en sneller? Of wil je minderen? Of zoek je een betere balans tussen werkt dat moet en energie kost en werk dat je graag wilt en energie geeft? 

1.      Een leerdoel: Je wilt in de komende drie maanden beter luisteren naar je collega’s/ team zodat je meer respect toon, je wil om te winnen wat temperen omdat het soms negatieve gevolgen heeft. Of suikervrij zijn

 

2.      Gedrag: Je gewenste gedrag is: de ander eerst laten spreken, stiltes laten vallen en bevragen i.p.v. als een bezetene met bokshandschoenen aan, jouw wil door te drukken. Bewust worden van je suikerinname en Nee zeggen tegen alle zoete verleidingen op een dag.

 

3.      Support: Je deelt je voornemen met een aantal mensen uit je team, ze mogen je corrigeren bij gedrag dat afwijkt van je leerdoel en dagelijks noteer je op je mobiel of het je gelukt is om je aan je voornemen te houden. Delen met je omgeving dat suiker een no-go is voor jou, andere boodschappen inslaan, en correctie mag vanuit je omgeving, wekelijks weegtijd en noteren.

 

Dus bepaal je doel, vertaal het naar gedrag en regel je support. Maak het gedrag concreet en eenvoudig. Voornemens worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd.
"Een geweldig plan dat je niet uitvoert, is evenveel waard als geen plan."
Wens je een goede zomer toe met wat mijmer tijd.

En als executive coach ga ik graag na je vakantie in gesprek want soms heb je een sparringpartner nodig die wel kritisch durft te zijn!

 

 

#focus #groei #executivecoaching #lef

  www.darebeweegt.nl/wat/executive-coaching/

 

Foto: Unsplash Samuel Zeller