· 

Luisteren

 

 

Jack Nicklaus zei dat 80% van een geslaagde golfslag begint met een goede grip en je houding t.o.v. de bal. Met andere woorden, nog voordat je een spier hebt gebruikt kan het succes je bijna niet meer ontgaan.

 

Dat geldt ook voor luisteren: 80% van hetgeen we van andere mensen te weten kunnen komen, is gebaseerd op hoe goed we luisteren. Met andere woorden, succes of falen is al bepaald voordat we iets doen.

 

De meeste mensen denken dat luisteren een passieve activiteit is. Je hoeft niets te doen. Je zit daar maar en luistert wat naar iemand. Mis

 

Goede luisteraard beschouwen luisteren als een uitermate actief proces, elke spier is erbij betrokken, en met name het brein.

 

In principe doen goede luisteraars drie dingen:

 

1.    Ze denken na voordat ze iets zeggen

 

2.    Ze luisteren respectvol

 

3.    En ze denken over hun antwoord na door zich eerst af te vragen: ‘Is het de moeite waard?’

 

 

Maak van je volgende persoonlijke ontmoeting – of dit nu je partner is, een collega of een vreemde – een oefening, waarin je de ander zich fantastisch laat voelen. Breng de kleine details in praktijk.

 

-Luister.

 

-Val niet in de rede.

 

-Maak niet de zinnen van de ander af.

 

-Zeg niet: ‘Dat wist ik al’.

 

-Stem zelfs niet met de ander in (ook als hij je een compliment maakt, zeg je enkel dankjewel)

 

-Gebruik niet de woorden ‘nee’,  ‘maar’ en ‘echter’.

 

-Laat je niet afleiden. Laat je ogen of aandacht niet afdwalen, terwijl de ander aan het woord is.

 

-Houd de kant van de dialoog vast door intelligente vragen te stellen (a) die laten zien dat je je aandacht erbij hebt, (b) het gesprek gaande houden en (c) waardoor de ander wordt uitgenodigd te praten (terwijl jij luistert).

 

-Elimineer iedere neiging om indruk op de ander te maken, bijvoorbeeld door te laten zien hoe slim of grappig je bent. Je enige doel is om de ander het gevoel te geven dat hij of zij die eigenschappen heeft.

 

 

 

Als je dat kunt, zul je een geraffineerde paradox ontdekken: Hoe meer je de neiging inhoudt om te willen schitteren, des te meer zul je in andermans ogen schitteren.

 

Als je wilt bereiken dat mensen in jouw aanwezigheid zich fantastisch voelen, zul je in de roos schieten

 

Luisteren met de oren van je hart!

 

 

#doelgericht luisteren #persoonlijkleiderschap #focus #groei #plezier #teamontwikkeling #aandacht #waardering #succesvolleorganisaties #spiegelen

 

 

 


Foto: Unsplash Hush Naidoo
Bron: Marshall Goldsmith