· 

Laatste Hoop

Ondernemen aldus ome Dikke van Dalen en zijn omschrijving

 

On|der|ne|men (ondernam, heeft ondernomen)

1.       Op zich nemen

2.       Beginnen te doen; = uitvoeren: actie ondernemen

 

De laatste weken geniet ik van goede gesprekken met boeiende ondernemers. Energiek of dynamisch, innovatief, doortastend, visie, pionieren. Doen en doorgaan. Gas geven. Enthousiast zijn en kansen zien.

 

Ik geloof dat iedereen een ondernemer is of kan worden, uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Die neem je op je en dan kan je eraan beginnen. Met of zonder beperking maar gewoon door actie ondernemen.

 

Mijn grote voorbeeld hierin is Gerwin, een enthousiaste man met een beperking werkzaam @ de stadboerderij in Rijssen. Hij heeft een baan, werkt bij de stadsboerderij in de bediening en is het meest trots op zijn eigen onderneming.

Deze man verkoopt namelijk snoeprollen voor goede doelen in Rijssen. Op maandag t/m vrijdag voor 12 uur ’s middags besteld, de volgende dag bij u thuis bezorgd.  Neem eens een kijkje op zijn website www.baansnoep.nl en anders ga gewoon op de koffie bij Gerwin, je zal je verbazen over zijn aanstekelijke ondernemers kwaliteiten: humor, passie en gedrevenheid.

 

Gisteravond mocht ik ervaren wat noaberschap betekend in onze noaberbuurt. Om 20:19uur klaar met een meeting in het Heerlijke Heerenveen. Op naar huiS:

navi     #check

storytel #check 

afstand  #check 

kilometersaldo #vage check...

Wiskundig bereken ik dat de afstand 108 kilometer is terwijl de teller 106 aangeeft. Tukker zoals ik ben, müt lukn. Onderweg vriendlief aan de lijn, koetjes en kalfjes, ditjes en datjes en natuurlijk het negatieve saldo van 2 kilometer. Vriendlief geeft aan dat dit goed gaat dus vol in een spannend verhaal rij ik naar huis.

 

Knijp em wel een beetje maar als mijn eigen kilometer gigant het zegt dan is het een feit. Midden in het spannende verhaal, bijna thuis, ik slinger nog even binnendoor, al is dat altijd om. Rij de muldershof in(onze straat) en KiaCedes stopt, rolt uit.

 

Tot de laatste druppel gereden, knap hoor denk ik! Oordoppen uit, hop naar de buurman G. Wat vaag loop ik de keuken binnen en begin te vertellen: 'Ik heb de tank leeg, geen benzine, kan dat met grasmachine benzine?' 'Geen idee, hoe ver moet je nog?'

'Denk zo’n 10 huizen😉' Ik zie een war verwarde reactie en denk doorrr, op naar de echte buur in deze buurt.

 

Zelfde verhaal, ik stap de keuken in, het onthaal is al anders.

'Kiek dan, hoe later op de avond!'3 hoofden draaien zich naar deze wat verwilderde vrouw. Ik oreer: 'Mijn tank is leeg, lief zei nog dat het kon.'

Verwijten slingeren rond: 'Kükn, dan tank ie toch onderweg, dus jij vertrouwd dan oen kearl?' 'Ehm ja.' 'En grasmachine benzine dat kan neet.” Drukken is het gevolg.

 

Zoonlief kruipt achter het stuur <18, 3 volwassen mensen gaan drukken. Poging mislukt, de buurvrouw Manon neemt plaats achter het stuur en start de wagen, er zitten nog 6 druppels in om 4 huizen verder te komen. Het dynamische drukteam hervat de werkzaamheden.

 

Muldershof 21 komt in zicht, het rariteiten kabinet ook. Ik dank de oprecht noabers familie nen Lubs/ Lammertink. Aldus wiki vervullen zij de taak van noaber tot in de puntjes: Dit is de verplichting de andere noabers desgewenst met raad en daad bij te staan.

 

Denk nog even aan dat kratje in het magazijn bij Velco. Met rode letters stond er aan de voorzijde van de krat, “Laatste hoop”.  Als ze alles al hebben geprobeerd, bekeken, gezocht naar de juiste onderdelen, dan pakken ze dit kratje van de stelling. De “Laatste Hoop” op een oplossing voor het probleem. Briljant! Dus overweeg een liter fles benzine mee voor onderweg met rode stickers “laatste hoop” of wat minder luisteren naar vriendlief en de teller gaan respecteren.

 

Ooit….Onderneem ik de juiste actie😉

 

Of zoals de bedrijfsleider van de staatsboerderij het zo mooi verwoord:

“Dan kom je er wellicht achter in hoeverre een beperking beperkend is of verrijkend. Ik weet namelijk dat ik mijn beperking af en toe wel prettig vind.”

 

Wens alle ondernemers wat meer noaberkracht toe, ondersteun werk samen en geef elkaar waar nodig wat raad & daad of een kijkje in het 'Laatste Hoop' kratjes! Er zijn altijd oplossingen. Kwestie van verder kijken en blijven ondernemen!

 

 

Bron:

Foto                 Ina @Velco

You Tube         Vrouw achter het stuur

Tekst                Menukaart, stadsboerderij Rijssen