· 

Overtuigd van je overtuigingen?

 

Deze blog zal je leren hoe je je overtuigingen – over jezelf, over anderen of over het leven – kunt veranderen en maakt tegelijkertijd duidelijk hoe je de koppigheid van anderen kunt aanpakken. Ook wel handig😉

 

 

Denk aan iemand van wie je veel houdt: je moeder,  aan je vader, je partner, je hond… kortom: de belangrijkste persoon/ dier/ ding.

Stel nu dat die persoon vastgebonden zit op een stoel, onder schot gehouden door een schreeuwende terrorist.

En stel je nu voor dat die terrorist tegen je zegt:
’Als je niet meteen gelooft dat ik Nelson Mandela ben, haal ik de trekker over!

Wat doe je dan?

De waarheid is dat je hooguit kunt liegen. Het beste wat je kunt doen, is zeggen dat je inderdaad gelooft dat hij Mandela is, in de hoop dat je dierbare zal worden gered. Maar dat echt geloven is natuurlijk onmogelijk.

 

 

Dit gedachte-experiment toont een wezenlijk en controversieel punt over de ware aard van geloof en overtuiging aan. In deze hypothetische situatie, als er veel op het spel staat, kun je niet zomaar even beslissen om iets te geloven wat je niet gelooft. Waarom denk je dan dat je je overtuigingen voor het uitkiezen hebt?

 

Er is een onderzoek waarin duizend mensen zijn ondervraagd met de volgende vraag.

  • Kun je zelf bepalen wat je gelooft?’ 

    857 mensen (85.7 procent) gaven aan dat dat kon.

Toen men vervolgens vroeg of ze werkelijk konden geloven dat een terrorist die een geliefde onder schot hield Nelson Mandela was als dat zou betekenen dat ze hun geliefde daarmee zouden kunnen redden, gaf 98 procent toe dat ze dat niet konden - ze konden hooguit liegen.

 

FOTO: ganesh-krishnan-r-b13JH_JEJ8w-unsplash

Ik denk dus ik geloof dat

De fundamentele overtuigingen die je over jezelf, over anderen en over het bestaan hebt, heb je niet zelf uitgekozen.

Bam jonguh!

 

Maar als je dat aan mensen vertelt, reageren ze als door een wesp gestoken, aangezien het klinkt alsof ze machteloos zijn en er niet zoiets is als controle of onafhankelijkheid. Kortom: ‘vrije wil’.
En als je een geloof niet voor het uitkiezen hebt, hoe kun je dat geloof dan ooit veranderen? Maar betekent dat, dat het de rest van je leven moet doen met je huidige geloof over jezelf, over anderen en over het bestaan?

 

Gelukkig niet.

Jouw leven bewijst dat je geloof en overtuigingen continu veranderen en evolueren. Want ik neem aan dat je niet meer in de Sinterklaas gelooft?

Ook de samenleving als geheel blijft van geloof veranderen en doet dat ook steeds sneller. 

Tabak is gezond

In de achttiende eeuw dacht iedereen nog dat tabak gezond was. Artsen bliezen toen zelfs rook in de kont van drenkelingen om ze weer bij te brengen. Rare jongens toch?
In de negentiende eeuw dachten we dat het clitoraal orgasme een teken van waanzin was;  vrouwen die klaar kwamen, werden subiet behandeld. Gelukkig dat we het nu mogen uitjoelen van vreugde dames;-)
En tot in de jaren zeventig dachten mensen dat aliens ons boodschappen stuurden door een cirkelvorm graan plat te drukken op velden in Amerika. (Overigens bedachten ze in de Middeleeuwen de idiootste behandelingen voor aandoeningen. Zo zou poep heilzaam zijn voor alles van hoofdpijn tot epileptische aanvallen.)

 

Gelukkig maar dat overtuigingen veranderen

 

 

Ervaringen en doen = altijd prijs

Onze hersenen verbruiken een enorme hoeveelheid energie en hebben dan ook strategieën ontwikkeld om te overleven door energie te besparen. Aangezien de hersenen zich vooral bezighouden met het waarnemen van patronen en het interpreteren van die patronen om bepaalde voorspellingen te kunnen doen, moeten ze dat zo snel en efficiënt mogelijk kunnen.

 

En dat is mogelijk dankzij overtuigingen.

 

 

Koppigheid is een handig overlevingsmechanisme voor ons mensen, want overtuigingen bepalen ons gedrag. Onze voorouders, die ervan overtuigd waren dat een leeuw gevaarlijk is, vuur heet en diep water iets om te vermijden, wisten lang genoeg te overleven om die overtuigingen aan hun nageslacht door te geven.

 

 

‘Voor een  aantal van onze belangrijkste overtuigingen hebben we geen enkel bewijs,
behalve dat het 
de overtuigingen zijn van mensen 

die we liefhebben en vertrouwen. 

 

Als je kijkt naar hoe weinig we

eigenlijk een weten, is het vertrouwen

dat we hebben in onze eigen overtuigingen

te idioot voor woorden,
en 
tegelijkertijd van cruciaal belang.'

- Daniel Kahneman

 

 

 foto annie-spratt-5HPwoy7NmmU-unsplash

Zien is geloven

Gezaghebbende figuren spelen een belangrijke rol in het veranderen van onze overtuigingen, maar de meeste impact heeft bewijs uit eerste hand, in de vorm van wat onze zintuigen opvangen. Zoals het gezegde:

zien is geloven

 

Vertrouwen in bestaande overtuigingen

Onze hersenen zullen elk nieuw stukje bewijs vergelijken met bewijs dat zal hebben opgeslagen. Als ik je dus zou vertellen dat ik een vliegende roze olifant heb gezien,  zullen je hersenen dat vergelijken met je kennis van olifanten, namelijk dat ze niet roze zijn en niet kunnen vliegen. En dus zul je me waarschijnlijk niet geloven

maar als ik datzelfde verhaal zou vertellen tegen een driejarige, zou hij me waarschijnlijk wel geloven, aangezien hij nog geen uitgebreide opvattingen over olifanten, vliegen en zwaartekracht heeft..

 

Volgens Tali Sharot, zijn er vier factoren die bepalen of een nieuw stukje informatie een bestaande overtuiging kan veranderen:

1. Iemands huidige kennis

2. Zijn of haar vertrouwen in die kennis

3. Het nieuwe bewijs

4. Zijn of haar vertrouwen in dat nieuwe bewijs

 

Hoe verder het nieuwe bewijs afstaat van onze huidige overtuigingen, hoe kleiner de kans dat het ons denken zal beïnvloeden.

 

In jezelf duiken en vragen stellen

Om overtuigingen te kunnen veranderen, zo concludeerde Tali Sharot, ‘moet je meegaan met hoe je hersenen werken en je er niet tegen verzetten’. Want dat is wat de meeste mensen- tevergeefs- proberen.

Verzet je niet tegen  iemands huidige kennis, maar richt je op het presenteren van nieuwe kennis en zorg dat je de ongelooflijke positieve gevolgen van die nieuwe kennis goed duidelijk maakt.

 

Uitvoerige zelfanalyse kan een overtuiging afzwakken.

Gek genoeg zullen mensen niet van hun overtuigingen afstappen als je ze aanvalt of ze met feiten om de oren slaat, maar wel als je ze vraagt om tot in detail uit te leggen waarom ze die overtuigingen erop na houden. Dit is een techniek die wel bekend is bij cognitieve gedragstherapeuten.

Aan mensen vragen om tot in detail uit te leggen waarom ze denken hoe ze denken, is een uitstekende manier om ze op andere gedachten te brengen. En dat werkt ook bij negatieve gedachten. Als anderen worstelen met hun zelfvertrouwen en zichzelf niets waard vinden, laat ze dan uitleggen waarom ze zich zo voelen en zet vraagtekens bij hun antwoorden. Dat is een effectieve manier om die overtuigingen af te zwakken.

 

 foto  Kenny-eliason-rQ4UGzFBYJ8-unsplash


Dit is wat mij betreft het allerbelangrijkste inzicht over beïnvloeding en hoe je je eigen zelfvertrouwen en dat van anderen kunt verbeteren.

Overtuigingen veranderen als we nieuwe kennis opdoen die tegen onze huidige kennis indruist en waar we veel vertrouwen in hebben. Als jij beperkende gedachten hebt, moet je geen zelfhulpboeken lezen, inspirerende citaten opzoeken of motiverende filmpjes bekijken, maar moet je juist uit je comfortzone stappen en situaties opzoeken waarin je die beperkende gedachten worden tegengesproken door nieuwe opgedane kennis.


Minder luisteren naar je eigen hoofd

Je hebt je overtuigingen niet voor het uitkiezen. Maar je kan wel kiezen om minder naar je hoofd te luisteren. 

 

Overtuigingen zijn hardnekkig, maar je kunt ze veranderen. Om dat te doen, moet je overtuigend nieuw bewijs zien te vinden - bewijs dat je kunt vertrouwen. Je zult ook meer waarde hechten aan dat nieuwe bewijs als de bron ervan hetzelfde denkt over je andere overtuigingen.

 

Bewijs dat tot positieve uitkomsten leidt, is het makkelijkste om te geloven.

Als je je eigen negatieve gedachten grondig analyseert, zullen ze afnemen in kracht. Wil je anderen op andere gedachten brengen, val ze dan niet aan. Breng ze in aanraking met positieve nieuwe informatie die kan inspireren en de negatieve impact van oude overtuigingen kan tegengaan.

 

 

Negatieve gedachten die niet worden aangepakt,

vormen de grootste barrière tussen

wie we zijn en wie we zouden kunnen worden.

 

afbeelding diary of a CEO

 

Samen gaan we van reflectie naar inzicht. Van inzicht naar doelen. En van doelen naar resultaat.

 

Mensen die door mij gecoacht zijn in (persoonlijk) leiderschap, vertellen me achteraf vaak het volgende: “Ik ben een stuk zelfverzekerder in mijn rol, en mijn omgeving merkt dat op. Ik kan hierdoor sturen, beïnvloeden, en boek daardoor resultaten die ik vooraf niet wist te bereiken: Een hechtere samenwerking met mijn team, KPI’s gaan omhoog, ik heb meer grip op mijn agenda, en vooral: veel meer plezier en ontspanning in mijn werk.”

 

 

Enne beste leider:

Een excellent functionerend team begint bij jezelf. Groei als mens en leider, voor groei in resultaat op de werkvloer, en meer plezier in je werk.

 

bron: inspiratie uit the diary of a ceo, steve bartlett