· 

Held worden in je eigen verhaal

Nee leren zeggen 

 

Soms moet je - als je de held wilt worden in je eigen leven- voor jezelf opkomen en ‘nee’ verkopen’. In mijn trainingen krijg ik vaak te maken met mensen die dat willen leren. Ze hebben in de gaten dat altijd maar ingaan op de behoeften en eisen van anderen hen van hun pad of doel afhoudt en sterker nog: hen vasthoudt in een patroon dat hun persoonlijke ontwikkeling dwarsboomt.

 

Ze laden extra werk op zich omdat ze bang zijn afgekeurd of afgewezen te worden. Ze zeggen ja tegen nog meer werk op een bureau, terwijl het vanbinnen ‘nee’ schreeuwt. 

 

Ze negeren daarbij hun eigen behoefte en innerlijke stem. Ze zeggen: ’oké, ik zal het wel doen’, en dat zeggen ze om de ander, de leidinggevende, de partner te pleasen, om de harmonie te bewaren of uit enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Maar als het inspelen op de behoeften van anderen ten koste gaat van wat ze zelf zouden willen, wordt het tijd nee te leren verkopen. Oei ik groei!

 

 

foto: tk-qJDkJRTedNw-unsplash

Kiekeboe, laat jezelf eens zien

Met NEE zeggen laat je jezelf zien. Je zegt daarmee: nu ben ik aan het beurt. Ho stop, dit gaat ten koste van mezelf.

De weerstand om de bewuste taak op je te nemen voel je diep in jezelf. Je baalt ervan en je doet het toch.

 

Waarom? Natuurlijk moeten we als we samenwerken met anderen onze eigen behoeften af en toe wegcijferen en dingen doen die minder leuk zijn, maar als het een patroon wordt en we niet meer toekomen aan wat we het liefst en het best kunnen, moeten we opstaan voor onszelf.

 

Assertief leren zijn betekent jezelf bekrachtigen en bevestigen wie je bent en wat je wilt.

Daarmee is een assertieve houding de meest spirituele attitude die je kunt aannemen. Dat heeft niets met agressiviteit of egoïsme te maken aan, maar je grenzen aangeven en je herinneren wat de bedoeling is (het hogere doel).

 

Tja, wat wil ik dan?

Een voorbeeld. Maaike is een harde toegewijde werker. Ze is nauwgezet, nauwkeurig en consciëntieus. Daarnaast kan ze ook organiseren. Ze ziet de grote lijnen en houdt overzicht, ook als ze het druk heeft in haar functie als accountmanager ze krijgt door haar houding veel werk naar zich toegeschoven. Maaike, wil je dit even afmaken, voorbereiden ordenen, overzichtelijk maken? Maaike werkt maar drie dagen, maar is voortdurend overbelast. Ze maakt zich zorgen over wat er op haar werk gebeurt, ook als ze vrij is. De laatste tijd is ze vrijwel voortdurend moe.

Maaike begrijpt dat ze nee moet leren zeggen, maar daarvoor moet ze eerst bij zichzelf te rade: Wat wil ik eigenlijk? Wat is mijn masterplan? Als ze bij zichzelf te rade gaat, weet ze het wel. Ze wil graag projectleider worden. Daarvoor moet ze in onderhandeling met haar baas. En met dit grote doel voor ogen wordt het nu ineens makkelijker voor haar om nee te zeggen.

 

Weten wat je wilt kan je focus geven, waarmee je jezelf duidelijker neerzet en kunt profileren.

 

foto:  jesse-orrico-IdjxBF_StBk-unsplash


Ontkennen kan ook

Een Perzisch Edelman:

 

Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,

Mijn woning in: 'Heer, Heer, één ogenblik!

 

Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,

Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.

 

Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,

Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.

 

Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,

Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!' -

 

Van middag - lang reeds was hij heengespoed -

Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.

 

'Waarom,' zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,

'Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?'

 

Glimlachend antwoordt hij: 'Geen dreiging was 't,

Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,

 

Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,

Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan.'

 

---------------------------------------------------------------

uit: Verzameld Werk van P.N. van Eyck (1887-1954)

 


De moraal van het verhaal

 

 

In dit gedicht van P.N. van Eyck probeert de tuinman zijn lot te ontlopen, en wat duidelijk wordt is dat wat helemaal niet kan. Je kunt niet vluchten voor wat zich aandient. Dat is je kop in het zand steken en in de ontkenning blijven hangen. Dat wat zich voordoet gaat er niet mee weg, het wordt er eerder sterker van.

 

Het gedicht doet mijn denken aan een verhaal van een man die al tijden regelmatig kampte met hevige maagpijn. Er was van alles -privé en op het werk - dat hem letterlijk en figuurlijk veel te zwaar op de maag lag, maar hij deed er niets aan; hij slikte het allemaal.

 

Regelmatig troffen zijn collega's hem in een kramp achter zijn computer en drongen erop aan de dokter te bezoeken in plaats van alleen maar maagzuur tabletten te slikken. Hij weigerde. Hij bleef de signalen ontkennen. Uiteindelijk bezocht hij toch een huisarts die hem doorverwees naar een specialist. Daar werd beginnende maagkanker geconstateerd

 

De specialist wilde hem inroosteren voor een operatie, maar weer weigerde hij de oproep. Om zijn lot te ontvluchten boekte hij een vlucht naar Amerika. En daar, in een gehuurde auto coma raakte hij betrokken bij een verkeersongeluk en belandde alsnog in het ziekenhuis. Het is echt gebeurd.

 

Het lichaam is uiterst intelligent in het opvangen en vertalen van problemen, maar ook in het uitzenden van heldere signalen waar je maar beter naar kunt luisteren. Wat hebben die gespannen schouders of hoofdpijn je te vertellen? Waarom heb je RSI klachten, buikklachten of branderige ogen? Wat betekent die hernia? Zijn de hartritmestoornissen een teken dat je beter naar je hart moet luisteren? Heb je wat op je lever? Of teveel op je schouders? Waarom ben je zo moe?

 

foto:  inhb-worldwide-kkwM37RZWss-unsplash

Kop uit, oren aan

Goed luisteren naar de tekens en de signalen die je lichaam afgeeft zorgt voor innerlijke balans en een gezond leven. Te vaak negeren we de tekens en de signalen omdat het even niet uitkomt. Of omdat we niet willen weten. 

Er zijn overigens veel ‘tuinman en de dood’ verhalen. Een ander voorbeeld hoorde ik laatst nog. In een salesteam van een multinational wordt veel gereisd naar verre landen. Een van de sales managers heeft een vrouw die dit heel gevaarlijk vindt. Ze wil niet dat haar man naar het buitenland gaat. Hij krijgt het voor elkaar dat hij een functie binnen Nederland krijgt. Vooral opgelucht. Tot de bewuste dag dat hij voor zijn eigen deur door een vrachtwagen wordt dood gereden.

Tja.

 

Weerstand bieden

Wilskracht

Je wordt nu getest op je wilskracht. Wil je dit echt? Hoe makkelijk ben je nog om te praten? Hoe makkelijk zie je van je voornemens af en belandt jouw idee weer op de stapel ’ooit nog eens te realiseren?’

 

Argumenten verzamelen

Wat zijn de argumenten om het avontuur nou juist wel aan te gaan? Kun je de bezwaren overtuigend weg wimpelen?

 

Nee leren zeggen

Bewaak je wel je persoonlijke ruimte en hou je vast aan je doel? Zo niet, dan breken de mensen in je omgeving in op je script en ben je nog verder van huis.

 

Doorzetten

Het is nu even doorzetten naar buffelen, straks zal het makkelijker gaan. Je moet goed beslagen ten ijs komen en dat is even afzien.

 

Niet tegen de stroom in zwemmen

Ook al ervaar je angst en innerlijke weerstand, probeer niet tegen de stroom in te zwemmen en je vast te bijten in emoties of belemmerende gedachten.

 

 

foto:   jon-tyson-7LpwqpA-NQU-unsplash

Samenvatting

In deze fase wordt meteen duidelijk dat er een nieuwe opgave is geboren: het verzamelen van krachten om het avontuur aan te gaan. Het verzet of de weerstand die je ervaart weerspiegelen je eigen innerlijke verzet. Het is goed om even pas op de plaats te maken en je goed te realiseren wat je op het spel zet als je het avontuur aangaat.  Maar je ziet dat wanneer de weigering uiteindelijk opgegeven wordt kom maar groei kom maar ontwikkeling en verandering in gang gezet kunnen worden en dat het avontuur echt kan gaan beginnen.

 

Belangrijke les: kracht verzamelen, je doel voor ogen houden.

 

Wat moet de held doen in de fase van weerstand en weigering?

Terughoudend, volhouden,  wilskracht vergroten, afzien, werken, verzamelen, rantsoeneren, bouwen, vasthouden, zelfvertrouwen en vastberadenheid tonen.

 

Wat hij vooral niet moet doen

Loslaten, de moed opgeven, angstig zijn, de weg van de minste weerstand kiezen, beïnvloedbaar zijn, zwakte tonen.

 

👨‍🎓To do

 

 

En nu aan de bak, niks komt voor niks!

Opdrachten en oefening

  • Wanneer heb jij in je leven het gevoel gehad dat je plan op een enorme weerstand stuitte? Hoe ging je daarmee om?
  • Omschrijf wat je eng vindt om los te laten.
  • Omschrijf eens waar jouw omgeving bang voor is. Wat wordt jou geweigerd?
  • Wat is jouw roeping (masterplan) en hoezeer wil je daarvoor vechten?
  • Wie uit je omgeving zijn de representanten van je innerlijke angst of twijfel?
  • Schrijf een dialoog tussen de stem van de angst en de stem van verlangen.
  • Verzamel voorbeelden waarin jij eerder een oproep geweigerd hebt omdat er te veel op het spel stond.
  • Verzamel voorbeelden waarin je een oproep tot avontuur hebt geaccepteerd, waarvan je achteraf weet dat je die beter had kunnen weigeren.
  • Verzamel voorbeelden van situaties waarin iemand zijn kop in het zand stak en bleef volharden in ontkenning of weigering. Waar leidde dat toe?

 

 

foto:  glenn-carstens-peters-RLw-UC03Gwc-unsplashh

Activeer en benut het talent in jezelf!

 

Meer informatie!

 

 

Leiderschapscoaching bij Dare! is geen easy ride. In een vrijblijvende afspraak onderzoek je of mijn aanpak bij je past, en welke vorm van leiderschapscoaching aansluit bij jouw situatie.

bron: de held in je eigen verhaal, mieke bouma