· 

De wijsheid van een Mexicaanse visser

Een Amerikaanse zakenman is in het zuiden van Mexico op vakantie. Hij staat op de pier van een schilderachtig vissersdorpje van de warme middagzon te genieten en ziet een bootje binnenlopen. De jonge Mexicaan die aan het roer staat, stuurt het scheepje behendig naar de aanlegsteiger. In de laadruimte liggen een paar grote tonijnen en de vakantieganger complimenteert de visser met zijn vangst.

 

“Hoe lang heb je erover gedaan om die te vangen?”, vraagt de Amerikaan  geïnteresseerd.

“Een paar uurtjes”, antwoordt de visserman.

“Waarom ben je niet wat langer gebleven om nog meer vis te vangen?”, is de reactie van de zakenman.

De Mexicaan schuift zijn hoed wat op zijn achterhoofd en zegt: “Dit is genoeg. Deze vangst is voldoende om mijn gezin voorlopig te kunnen onderhouden.”

 

De Amerikaan wordt plotseling serieus, “Maar wat doe je dan met al je vrije tijd?”

Glimlachend antwoordt de visser, “Ik slaap eerst lekker uit, speel dan wat met de kinderen, kijk een beetje voetbal op tv en tussendoor neem ik een lange siësta, samen met mijn vrouw. Soms ga ik ’s avonds even naar het dorp om met mijn vrienden gitaar te spelen en te zingen en een biertje te drinken…”

 

foto: johannes-plenio-NYDTneTcSdo-unsplash

Groot, groter, grootst

De Amerikaanse zakenman onderbreekt het relaas van de Mexicaan en zegt:

“Moet je horen, ik ben afgestudeerd in economie en ik kan je wel helpen met het maken van nog meer winst. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met wat langer door te vissen per dag.

 

Je kan dan ook de extra gevangen vis verkopen en met dat extra geld kan je weer een grotere boot aanschaffen, waarmee je meer vis kan vangen. En voor je het weet heb je zoveel geld dat je er makkelijk nog een tweede schip bij kunt nemen, en een derde, een vierde, net zolang tot je de trotse eigenaar van een hele vissersvloot bent.”

Succesvol zijn

Geënthousiasmeerd door zijn eigen briljante ideeën vertelt de zakenman aan één stuk door over het maken van steeds grotere winsten.

 

“En dan hoef je straks je vis niet meer aan de gewone man te verkopen, maar direct aan de visverwerkende industrie; misschien kan je dan zelf wel een conservenfabriek beginnen! En dan ben je helemaal eigen baas over het vissen, het verwerken en de verkoop, man. Dan kan je eindelijk dit gat verlaten en een huis kopen in Mexico-stad, of in Los Angeles, of New York als je wilt, en van daaruit kan je het bedrijf nog veel verder uitbreiden.”

 

Omdat hij het zo nog nooit had bekeken, vraagt de visser:

 

 

“Maar, eh, hoelang gaat dat dan wel niet duren?”

 

 

 

 

foto:  polox-hernandez-lRpTgmEsuXc-unsplash

En dan...

 De zakenman kijkt hem meewarig aan en zegt opschepperig:

 

“Met zoveel geld kun je binnen de kortste keren lekker met pensioen gaan, hoef je niet meer hard te werken, koop je een leuk huisje in een schilderachtig vissersplaatsje, kan je lekker uitslapen, een beetje vissen als je daar zin in hebt, de hele dag tv kijken, leuke dingen met je kleinkinderen en je vrouw doen, lekker naar de stad gaan en een biertje drinken met vrienden, een beetje gitaar spelen en zingen en dansen. Geweldig toch?”

 

De wijsheid aan je vishengel

Moraal van dit verhaal

 

Weet wat in je leven echt belangrijk is, en ontdek dat wat je gelukkig maakt er allemaal al is.

 

 

foto:  mick-haupt-Kay8YezhGu4-unsplash

Activeer en benut het talent in jezelf!

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel een-op-een, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team.

 

Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaalt. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals Talentcoaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.


Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel.

 

 

Meer informatie

 

 

Leiderschapscoaching bij Dare!

is geen easy ride.

 

In een vrijblijvende afspraak onderzoek je of mijn aanpak bij je past, en welke vorm van leiderschapscoaching aansluit bij jouw situatie.

 

foto: photostory--nDIecoK1nQ-unsplash

Speakers open en navigatiesysteem opnieuw gaan instellen🪂

Marco Borsato - De Bestemming