· 

Probleem'n? Poar neem'n!

Hoe leer je je team creatief omgaan met tegenstellingen en weerstand?

 

Als je anders leert kijken zit er in elk probleem weer een gigantische kans.

Het accepteren en verbinden van de verschillen tijdens conflicten is dan ook heel moeilijk. Als niemand ingrijpt, polariseert de boel en groeien partijen uit elkaar.

 

In een succesvol team zijn tegenstellingen zichtbaar en voelbaar en weten jullie deze zo te hanteren dat ze niet verlammen maar juist verdiepen en energie mobiliseren. Dus stop je energie in het hanteren ervan in plaats van ze koste wat het kost proberen te voorkomen.

 

foto:yogendra-singh-BxHnbYyNfTg-unsplash

Tien tips voor in het achterhoofd als er weer een probleem binnen wandelt

👉1. Onderzoek de oorzaak van je probleem

Pogingen om een probleem op te lossen dat je niet goed begrijpt, zullen meestal op niets uitlopen. Duiken dus, vóór je op zoek gaat naar oplossingen, wat er nu eigenlijk aan de hand is. Is het probleem dat je constateert wel echt het gedoe waar je je op moet richten? Of is het enkel een symptoom van een dieperliggend probleem…

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

De 5x Waarom Methode. Door jezelf 5 keer achter elkaar de vraag te stellen ‘Waarom is dit het geval?’ ontdek je al snel wat de onderliggende oorzaken van een probleem zijn. En weet je eenmaal wat het is dat de ellende veroorzaakt, dan kun je vast een betere vraag bedenken.

👉2. Stel de juiste vraag

Gek genoeg is elk probleem op te lossen. Je hebt alleen de juiste vragen nodig. op weg naar de oplossing.

Hoe je een uitdaging definieert bepaalt in grote mate in welke hoek je op zoek zult gaan naar oplossingen. Neem dus de tijd om zorgvuldig je uitdaging te formuleren. Blijf daar dan weer vragen over stellen en herformuleren.
Onderzoek verschillende manieren om je uitdaging te benaderen en kijk wat de meest interessante ideeën oplevert.

Zoals je vast weet is het handig om je vraag, positief, helder, actiegericht en specifiek te maken, da's pas smart.

En richt je op één onderwerp tegelijk, of tevreden kunnen zijn met 1% groei per dag.

 

👉3. Betrek de verschillende belanghebbenden

Heb je eindelijk de juiste vraag, dan tijd om vol gas ideeën te genereren. Je hoeft het nooit alleen te doen.

 

De meeste problemen hebben diverse belanghebbenden. Laat je het na om deze ‘stakeholders’ te betrekken bij het genereren van ideeën dan kun je daar later flink spijt van krijgen. Vaak heb je  verschillende belanghebbenden nodig hebben om van je oplossing een succes te maken. Wel zo handig als je ook nog wilt dat die mensen bij het implementeren achter je plan staan i.p.v. er voor of er tegenaan schoppen.

Als mensen het gevoel hebben dat ze niet voldoende betrokken zijn bij een plan, zullen ze niet staan te trappelen om mee te werken aan de uitvoering ervan. Weerstandpony's opfokken kan altijd nog een baan worden.

 

Dus slimbo, ga het nou niet in je eentje doen. Vraag jezelf af wie nog meer last heeft van het probleem en vraag hen om mee te denken over een oplossing. Doe dat zo vroeg mogelijk in het proces.

 

foto: kevin-hendersen-MQ4eKnHtOUg-unsplash

👉4. Verander je perspectief

Het bedenken van oplossingen is niet zo moeilijk. De ijsverkoper worden en deze oplossingen delen zodat iedereen blij gaat worden is een ander verhaal.

‘lomp en harde’ oplossingen zijn soms prima om op korte termijn een ramp te voorkomen, maar uiteindelijk zul je op zoek moeten naar elegante oplossingen.

 

Elegante oplossingen zijn slimme (en doorgaans ongebruikelijke) ideeën waarmee een probleem kan worden opgelost zonder (of met zo min mogelijk) nadelen. Om dit soort oplossingen te vinden is ‘logisch denken’ niet voldoende. Je zult je creativiteit moeten gebruiken. Je zult vanuit een andere hoek naar je probleem moeten kijken. Denktechnieken kunnen je hierbij helpen.

 

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af hoe een tot-de-verbeelding-sprekende beroemdheid jouw situatie zou aanpakken. Hij of zij zou waarschijnlijk anders handelen dan jij. Wat kun je van deze fictieve aanpak leren?

 

👉5. Kwaliteit of kwantiteit?

Hoe tof ook maar laat je niet verleiden door te stoppen bij je eerste goede idee. Je idee kan best uitstekend zijn, maar er is altijd een beter idee. Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe groter de kans dat je een briljante oplossing vindt.

De eerste ideeën die je bedenkt zijn vaak handig, logisch, saai en zo daar zijn we weer van af....

Doorgaan. Je zult merken dat latere ideeën veel ongebruikelijker zijn. Hoe vreemder de ideeën worden, hoe origineler. Het zal je niet verbazen dat je de meest briljante oplossingen vindt tussen de meest ongebruikelijke ideeën. Dus zoek samen met andere mensen, kwantiteit en soms maar 1% anders denken en doen. Daar dan weer de ruimte voor maken!

 

👉6. Gek zijn is gezond

Ongebruikelijke (vreemde) ideeën kunnen niet alleen heel effectief zijn, ze kunnen ook waanzinnige nieuwe inzichten opleveren.

In Twenthe zeggen we dan: Vake bu'je te bange!

Dus ga voor Goud: de gekke ideeën. In het ergste geval valt er iets te lachen. In het beste geval inspireert jouw ‘gekke’ idee iemand tot een geniale oplossing waar tot dan toe nog niemand aan had gedacht.

Weet dan ook dat elk idee waardevol is. Zelfs al is het totaal kinderachtig, raar, gek of onrealistisch als oplossing, dan nog is het een nuttige bron van inspiratie.

Gekke ideeën zijn nu eenmaal inspirerender dan 'oh-dat-hebben-we-al-eens-gedaan'. Gek boven saai gaan zetten. Een hele kunst op zich.

 

foto: armin-lotfi-8GwK7ssVTaE-unsplash

👉7. De oplossing zit er al in

Erin duiken i.p.v. eroverheen kijken. Want vaak bestaat er al (een deel van) een oplossing voor je probleem. Je hoeft het alleen nog maar te zoeken én vinden.

Begin met de vraag: zijn er situaties waarin dit probleem zich niet voordoet? Door positieve uitzonderingen te identificeren verzamel je informatie die je kunt gebruiken bij het oplossen van je probleem. Dus zelfs als je er geen zak van begrijpt gaan deze uitzonderingen je inzichten geven, los je zomaar een probleem op.

 

👉8. Haring met Hagelslag

Tja, ik moet er niet aan denken, wat een vreemde combinatie.

Creativiteit is het combineren van bestaande elementen om iets nieuws te creëren.

Breng jezelf eens in een creatieve mood. Dus anders denken & doen. Combineer naar hartelust en zorg voor wat 'andere inzichten' in je team. Het betekent eenvoudigweg dat je twee (of meer) zaken bij elkaar brengt zodat een nieuwe situatie ontstaat.

Je kunt van alles combineren; technieken, materialen, processen, ideeën… Door dingen bij elkaar te brengen die niet bij elkaar lijken te passen kun je in korte tijd verrassende nieuwe ideeën bedenken.

 

Geniet van het ‘onlogisch’ spoor en het zal leiden tot ideeën die je anders nooit had bedacht. Hoe vreemder de combinatie, hoe krachtiger de techniek. Wanneer je bijvoorbeeld een probleem in een ziekenhuis probeert op te lossen, is het woord ‘eekhoorn’ inspirerender dan ‘zetpil’ of ‘bed’. Ga op avontuur, pak zo'n haring met hagelslag en kijk welke vreemde combinaties jou het meeste inspireren.

 

👉9. Stap in je helikopter

Je kan er ook met je kont bovenop blijven zitten.

Onderzoek toont aan dat ‘psychologische afstand’ mensen in staat stelt om creatievere oplossingen te bedenken.

Dus die helikopter in. Hoe verder weg een probleem lijkt, hoe eenvoudiger het is op te lossen. Het is makkelijker om oplossingen te vinden voor het probleem van iemand anders dan om je eigen situatie creatief aan te pakken.

Dus i.p.v. op zoek gaan naar die ander voor jouw probleem.  Mag je alleen je brein een beetje in de maling nemen…

 

Er zijn trucjes om mentale afstand tot je probleem te creëren. Je kunt jezelf bijvoorbeeld proberen voor te stellen hoe je over tien jaar zult terugkijken op deze situatie. Stel jezelf voor dat je vanuit de toekomst terugdenkt aan het probleem.

 

Hoe heb je het ‘destijds’ opgelost? Welke acties heb je ondernomen?

Je toekomstige zelf om hulp vragen is één manier om wat afstand tot je probleem te creëren, maar er zijn meer manieren. Je kunt je bijvoorbeeld ook voorstellen dat het een probleem van iemand anders is. Hoe zou je het probleem oplossen als het niet jou, maar een dorpeling in een afgelegen Chinees dorpje dwars zat?

 

foto: oliver-bornhauser-KnS5l6TZjAs-unsplash

👉10. Wat als...

Zelfs als je een briljant idee hebt bedacht om je probleem te verhelpen, kan het nog mis gaan.
Implementatie is lastig en het uitvoeren van een idee is vaak ingewikkelder dan verwacht. Om verrassingen te voorkomen doe je er goed aan je voor te bereiden op mislukkingen.

Stel je voor dat je terugkijkt op het project, jezelf realiserend dat het volledig geflopt is. Stel jezelf in dit gedachte-experiment de vraag ‘Wat ging er mis? Waarom lukte het niet?’

Je kunt jezelf deze lastige vraag beter vooraf stellen, dan wanneer het te laat is. Wat als...
Wanneer je 'weet' wat er straks fout kan gaan, kun je plannen maken. Stel jezelf de vraag
‘Hoe kunnen we voorkomen dat deze dingen misgaan?’

Het verscherpt je blik richting het idee en past het actieplan aan. Scenarioplanning helpt je en het zal de implementatie een stuk soepeler verlopen.

 

bron hatrabbits.com