· 

Zoveel te doen

We leven in een maatschappij waarbij we worden afgerekend op wat we presteren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het voor het behalen van goede resultaten je aanpak minstens zo belangrijk is als je denkvermogen.

Neem eens de tijd om jouw eigen aanpak tegen het licht te houden! Daar heb je vast geen tijd voor;-)

In deze veeleisende tijd nemen veel mensen teveel hooi op hun vork en realiseren ze zich niet dat ze zichzelf en anderen daarmee flink kunnen benadelen.

 

In deze blog zorgen voor inzicht en bewustwording van de werking van je brein als je probeert te multitasken. Als je weet werkt kun je zelf de keuze maken.

Doe er je voordeel mee!

 

foto: neom-pyThxd4x8Tk-unsplash

Multitasken is dikke onzin

Veel mensen voelen zich tegenwoordig genoodzaakt meerdere dingen tegelijk te doen ze proberen voortdurend te multitasken.

Maar gedragswetenschappers van de Warick Business School menen dat echt multitasken niet bestaat: "multitasken is een mythe”

Zij zeggen dat als je met een klant telefoneert en op hetzelfde moment een inkomend mailtje leest, je niet echt multitaskt. Het brein geeft niet tegelijk aandacht aan je e-mail aan de klant, maar gaat switchen van de ene taak naar de andere taak en ze noemen dat Switchtasken, dubbele dingen doen, toveren.

Dit switchen doen we ongemerkt de hele dag. Er zijn voortdurend Switchmomenten.

Als je tijdens je werk regelmatig je mail of WhatsApp checkt ben je ook steeds aan het switchen. Het werk heeft aandacht nodig, maar de berichten ook. Door deze Switchmomenten, zo zeggen zij, is het onmogelijk om je goed te concentreren op dat werk.

 

Goede werkresultaten zijn niet alleen afhankelijk van jouw denkvermogen, maar zeker ook van jouw aanpak, weet je nog?

In de hectiek van alles wat we moeten doen is er soms te weinig tijd om stil te staan bij wat er is, wat we ervaren, wat we anders zouden willen. Deze stilte is nodig om een verandering te initiëren en in gang te zetten. Door stil te zijn en stil te staan kun je overzien wat er is en bewust kiezen waar je mee aan de slag wilt gaan. Een belangrijke vraag is dus: hoe vaak ervaar en creëer je stilte?

 

Af en toe afstand nemen om stil te staan bij wat je wilt toevoegen, helpt je bewust om te gaan met je eigen kwaliteiten en passie. Hierna vind je een aantal kleinere en grotere vragen die je jezelf kunt stellen.

Monotasken, hoe dan?

 1. Start de werkdag met inventariseren van taken en de daarvoor benodigde tijd en maak een lijst van taken en tijdstippen
 2. Plan één uur per dag voor ad-hoc zaken
 3. Plan tijd in tussen taken
 4. Begin de dag niet met e-mail, maar doe eerst een concentratietaak
 5. Geef de e-mail een vaste plaats in de planning
 6. Reserveer tijd om kleine klusjes af te handelen
 7. Begin bewust aan een nieuwe taak
 8. Neem twintig minuten leespauze en geef dit vaste plek per dag of week
 9. Plan twee dagdelen per week voor ad-hoc zaken
 10. Agendeer grote taken in de takenlijst van bijv. Outlook. Zet daar ook een tijdsinschatting achter. Bij het maken van je dagplanning zie je dan welke taken voor deze dag ingepland worden en hoe veel tijd je per taak nodig hebt
 11. Plan terugkerende zaken op dezelfde momenten; dan ontwikkel je sneller een nieuwe routine
 12. Bewaar je dagplanningen een tijdje, dat biedt inzicht in je tijdsbesteding.

foto:amy-humphries-2M_sDJ_agvs-unsplash

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel een-op-een, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaalt. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Kijk eens welke verschillende coachingsvormen er zijn. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

Mijn ervaring met de coach is uitstekend. In slechts enkele comfortabele en informele sessies kwamen we al gauw tot een helder geformuleerd doel waaraan ik zelfstandig verder kon werken.

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

Echt met je eigen tijd aan de slag? Duik eens in onderstaande grote én kleine vragen...