· 

Ikke zelf doen of samenwerken?

Als enige meisje tussen allemaal broers was Suzanne groot geworden met de vanzelfsprekendheid om voor haar plekje te vechten. Ze kon zich prima staande houden tussen de jongens en was zelfs best trots op haar incasseringsvermogen en haar vermogen om klappen uit te delen als het nodig was.

Niet alleen verbaal stond ze haar mannetje, ze kon ook echt een duw geven als het erop aankwam. Net als haar broers rugbyde ze en ze was aanvoerder van haar team. Ze genoot van de snelheid van het spel, de behendigheid en de eerlijke hardheid die bij rugby hoort. Tot Suzanne na haar opleiding al snel in een leidinggevende positie terechtkwam, verbaasde haarzelf en haar omgeving dan ook niet. Toch ging het leidinggeven haar niet meteen gemakkelijk af. Duidelijke opdrachten geven en verwachtingen over het resultaat uitspreken bleken niet voldoende om zaken ook voor elkaar te krijgen. Tot haar verbazing was de eerste beoordeling niet positief. Met haar gedrevenheid en directheid zetten ze enorm neer die haar medewerkers eerder afschrikt dan motiveerde.

 

foto 43-clicks-north-a5FsGKiz8SI-unsplash

Buitenspel staan of samenwerken

Nadat er Suzanne een  negatieve beoordeling had gekregen, was zijn eerste reactie om nog harder haar best te willen gaan doen. Dat had haar altijd geholpen om tegenslagen te overwinnen. Haar leidinggevende nam haar echter apart  en vroeg haar om de situatie op het werk eens te vergelijken met haar favoriete sport rugby.

 

Wat was haar eigen rol, en hoe zat het team In de wedstrijd? Ze realiseerden zich dat ze zich als vanzelf als aanvoerder had opgesteld en niet als trainer/ coach van het team. Ze liep zelf het hardste. Toen haar leidinggevende haar vroeg of het team wel dezelfde wedstrijd speelde als zij, deed dat zeer.
Het voelde als falen. Toen hij daarna echter vroeg wat het team nodig had en wat zij zelf nodig had om van de wedstrijd te kunnen genieten, begon het kwartje te vallen.

In het volgende teamoverleg vertelde ze eerlijk over dat ze een tegenvallende evaluatie had gekregen en dat ze zich realiseerden dat ze onvoldoende gebruik maakten van de kwaliteit in het team door zoveel zelf te eraan doen. Ze ging meer vragen stellen, ook wanneer ze dacht het antwoord al te weten. Ze liet medewerkers met voorstellen komen over de aanpak die ze voor ogen hadden, en gaf hun hierin ruimte. Naast de feedback die ze gewend was te geven, ging ze ook bewust feedback halen. Ze nam de tijd om te sparren over de samenwerking en te luisteren. Zo kon ze ook aandacht besteden aan wat voor de ander belangrijk was.

Teamleden die, nou bleek, op het punt hadden gestaan om het team te verlaten, werden weer enthousiast. Binnen korte tijd draaide het team uiterst succesvol
.

Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen

is er maar één die jij te gaan hebt.

Die ene is voor jou. Die ene slechts.

En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jouw punt

de keuze is de wijze hoe die weg te gaan.

Met onwil om de kuilen en de stenen,

met verzet omdat de zon een weg die door de ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.

Of met de wil om aan het einde van die weg

milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin,

de weg koos jou, kies jij ook voor hem?

 

-Hans Stolp

foto denys-nevozhai-7nrsVjvALnA-unsplash

Leuk samenwerken...

Teamcoaching

In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.

Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

Bent u op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

 

 

Ruim vijftien jaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties. En dat aandacht voor de mens in daarom heel hard nodig is. 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust,
meer energie en werkplezier?

 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.

 

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!