· 

Provocatief coachen

Wat is provocatief coachen? 


Ik sta bekend (best trots!) als een coach met humor, maar ook met iemand die durft te zeggen waar het op staat, indien nodig figuurlijke ‘schoppen onder de kant’ uitdeelt en ‘provocatief’ is. Eh.. Dewwwat??

PROVOCATIEF COACHEN.. HOEZO?

Ik sta bekend (best trots!) als een coach met humor, maar ook met iemand die durft te zeggen waar het op staat, indien nodig figuurlijke ‘schoppen onder de kant’ uitdeelt en ‘provocatief’ is. Eh.. Dewwwat??

Naar voren
Het woord 'provoceren' heeft een fancy oorsprong in het Latijn en betekent letterlijk 'naar voren roepen' (pro-vocare). Eigenlijk zijn provocaties dus gewoon bedoeld om een reactie uit te lokken. Maar met de tijd heeft provoceren zo'n beetje een slechte reputatie gekregen.

Mensen denken meteen aan pesten, sarren, en ruzie maken. Wat eigenlijk best wel zonde is.

Hier is het grappige deel: provoceren kan ook op een positieve manier gebruikt worden. Serieus! Als je het op de juiste manier doet, kan provoceren een soort liefdevolle manier zijn om anderen aan je te binden. Het is een soort verleiding. Tegenwoordig gebruiken therapeuten provocatieve technieken om mensen te laten lachen en hun levensproblemen wat lichter te maken.

Maar, laten we eerlijk zijn, we zien ook heel wat verkeerde provocaties in het publieke debat. Het lijkt wel alsof iedereen elkaar probeert uit te dagen om in ruzie te belanden. Soms gaan die provocaties zelfs zo ver dat de rechters moeten beslissen of je wel alles mag zeggen, vooral als het oproept tot haat en geweld.

Maar eerlijk gezegd, we kunnen nooit met zekerheid zeggen wat iemands bedoelingen zijn, toch? Dus, negatief provoceren lijkt steeds normaler te worden. Het voordeel is wel dat iedereen nu meedoet aan maatschappelijke discussies en politieke bijeenkomsten volgt.

Het nadeel? Agressieve taal wordt normaal en mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan. In mijn praktijk gebruik ik ook provocatieve technieken, maar alleen als er al een basis van vertrouwen en betrokkenheid is. Het werkt namelijk alleen als mensen gaan nadenken en positieve veranderingen willen maken.

 

In ons dagelijks leven provoceren we elkaar ook wel eens, vooral tussen goede vrienden. Het is eigenlijk een manier om elkaar uit te dagen en de vriendschap te versterken. Maar, als het contact niet goed zit, kunnen provocaties juist leiden tot ruzie.

Dus, onthoud dit: provoceren met een warm hart, humor en een vleugje uitdaging kan leiden tot geweldige dingen. Maar zonder warmte en humor wordt het gewoon cynisme of sarcasme. En laten we eerlijk zijn, niemand wil dat! 😄

 

 

foto Unsplash: jarek-jordan

UIT DE PRAKTIJK: PANTER-MARJOLEIN

Marjolein is een Gooise diva van 47 jaar, vol energie en altijd een tikkeltje chaotisch. Ze stapt - natuurlijk te laat - mijn praktijk binnen, gekleed in een hippe spijkerbroek met een panterprintriem. Ze is ongetwijfeld minstens een uur bezig geweest om haar haar te föhnen in modelletje Hans Klok.

Dit belooft een levendig gesprek te worden, zeker omdat we de provocatieve benadering gaan gebruiken. 
Marjolein heeft eigenlijk geen idee waar ze naartoe wil in haar leven. Haar vriendin stuurde haar naar mij in de hoop dat ik wel iets zou verzinnen. Maar ik maak haar meteen duidelijk dat ik hier niet ben om doelloos de tijd te vullen. Dus ik ga voluit met provocatieve coaching.

 

Ik begin met het spiegelen van haar non-verbale reacties en vergelijk haar met een andere cliënt. Ik confronteer haar met de hilarische gedachte dat ze eigenlijk een soort moderne Robin Hood is die leeft in een verhuisdoos. Ze geeft van alles weg, zowel zakelijk als privé, zonder er iets voor terug te krijgen. Bovendien woont ze in het huis van haar man, wat het plaatje nog meer bijzonder maakt. In eerste instantie gaat ze flink in de weerstand, maar ik blijf haar uitdagen met nog meer absurde voorbeelden. Waarom geeft ze niet al haar geld weg aan de armen? Ambieert ze een carrière als Clini Clown? Waarom begint ze geen boksclubje met haar vervelende leidinggevende?

Uiteindelijk komt ze tot inzicht in haar situatie en besluit ze stappen te zetten richting persoonlijke groei. Ze kiest ervoor om gerichte coaching te volgen. Wat een avontuur!

 

 


Meer weten over provocatief coachen? En durf je, ook na dit voorbeeld, een intakegesprek aan?

Neem snel contact met me op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0