· 

Positief zijn is topsport

Ben je zo’n draadjesvleestype, zo’n drammer en Nee is de beste optie?

 

Of ben je een Yiiiihaaaa type, glas halfvol, regen is goed voor de tuin persoon.

 

Dat noemen we bij Business Impact de Topsportmentaliteit!

 

DIP of Dim

DIM zijn, Denken in Mogelijkheden, een optimist zijn.

 

Hoe dan?

 

‘Optimism is the faith that leads to achievement. Nothing can be done without hope and confidence.’

– Helen Keller

 

Optimisme is een begrip dat we allemaal kennen en waar we ook allemaal een bepaalde betekenis aan geven. En misschien ook wel een waardeoordeel over hebben. 

 

Want hoe zorg je er nou voor dat iemand niet blijft vasthangen en in jammerlijk would be/should be-gedrag blijft steken? Dat hij juist echt in beweging komt en actie onderneemt? Niet stil blijft zitten en ergens echt voor durft te gaan? Want ‘praatjes vullen geen gaatjes’. En: ‘niet alle mensen vervullen hun wensen’. Het antwoord hierop is dat je begint met het vergroten van het vertrouwen en geloof dat de werkelijkheid er beter, fijner, mooier en succesvoller uit kan zien. En dat doe je met optimisme.

 

Gelukkig is niemand 100 procent optimist of pessimist. En is dat investeren in optimisme de moeite waard? Of kan je beter als klaagpony door galopperen op je werk?

Enne DIP kan je ook zijn;-) Denken in Problemen.

 

foto: blake-weyland-4Y5TFpKNHa8-unsplash

Wat is optimisme eigenlijk?

In het algemeen zijn optimisten mensen die de werkelijkheid met een positieve bril op benaderen. Vanuit een insteek waar hoop, vertrouwen, veerkracht en positiviteit de boventoon voeren. Pessimisten zijn daarentegen juist eerder geneigd de toekomst of de werkelijkheid donkerder en grauwer te benaderen. Ze leggen de nadruk op dat wat ontbreekt, op dat wat beperkt en op dat wat vervelend is. En benadrukken de slechte kanten en verwachten tegenslag.

 

Daarnaast hebben we dan nog de realist. En weet je wat zo grappig is? Zowel optimisten als pessimisten noemen zichzelf ook regelmatig ‘realist’. Dat woord draagt het al in zich: iedereen denkt dat zijn waarheid dé realiteit is, de échte waarheid.

 

Even voor de goede orde: pessimisten zijn geen realisten, maar optimisten zijn óók geen realisten. Beiden hebben een (onbewuste) voorkeur voor een bepaalde kleur van hun bril. Waarmee ze de informatie in de wereld om hen heen onbewust filteren en kleuren. Hoe we naar gebeurtenissen kijken, wordt bepaald door onze overtuigingen en ervaringen die we hebben opgedaan in ons verleden. En ook door hoe we ons op dit moment voelen én simpelweg ook gewoon door hoe ons brein werkt.

 

Die spreekwoordelijke bril kleurt zo ons verhaal van de werkelijkheid. En dat verhaal bepaalt of we ons goed voelen en ook of we gemotiveerd dan wel gefrustreerd zijn. En dus: of we tot actie overgaan.

 

Ongelukkig optimistisch zijn

‘Optimisme’ is, net als ‘geluk’, een woord waar iedereen al snel een gevoel bij heeft. En, ondanks de positieve betekenis roepen deze woorden daarbij ook vaak een allergische reactie op. Dat komt vooral door het idee voortdurend met een blije grijns rond te moeten lopen en overal een ‘silver lining’ aan te moeten plakken. Zelfs als het leven alleen maar citroenen uitdeelt.

 

Optimisme aan het werk zetten betekent zeer zeker niet voortdurend een blij ei zijn, zorgeloos, vrolijk en goedgehumeurd zijn. Of (bijna) 100 procent van de tijd gelukkig zijn. Want: sowieso is optimisme niet een-op-een gelijk te stellen aan geluk. Geluk is in principe een gevoel dat we hebben, maar dat is optimisme niet.

 

Dus: wat is het dan wel?

Optimisme is een mindset die wordt gekarakteriseerd door hoop en vertrouwen in een goede toekomst en in succes. Die mentale houding wordt gecombineerd met de wijze waarop we de werkelijkheid en de wereld om ons heen interpreteren. Namelijk vanuit een basisvertrouwen dat je zelf een positieve invloed kunt uitoefenen op de situatie, op hoe je reageert op die situatie én vanuit een geloof dat je meer goede dan slechte dingen zullen overkomen.

 

foto: blake-weyland-4Y5TFpKNHa8-unsplash

De regenbuien positief/ negatief

Allemaal hebben we zowel een optimistische als een pessimistische kant in ons. Je kunt bijvoorbeeld best optimistisch zijn over bepaalde levensgebieden (bijvoorbeeld je huwelijk of je gezondheid), terwijl je alles een stuk somberder inschat als het over je werk gaat of over je financiële zekerheid. . We hebben allemaal zo onze zonnige dagen, waarin we de hele wereld denken aan te kunnen, terwijl we ook donkerder dagen kennen als we vinden dat de wereld buiten er maar grijs en grauw uitziet. Zo hebben we onze optimistische en onze pessimistische buien.

 

En ja, het is ook een feit: sommige mensen hebben nou eenmaal meer de neiging om op een meer optimistische of juist pessimistische manier naar de werkelijkheid te kijken dan anderen. In die gevallen hebben we het dan ook vaak over een ‘rasechte optimist’ of een ‘rasechte pessimist’.

 

‘De optimist verkondigt dat we in de beste van alle mogelijke werelden leven;

en de pessimist vreest dat het waar is.’

– James Branch Cabell

 

👉En jij, ben je een + of een -denker?

Neem bovenstaande typeringen door en beschrijf dan:

  • Hoe zou jij jezelf typeren? In welke van de types herken jij je het meest? Is dat in specifieke situaties? Of over bepaalde deelgebieden in je leven? Of meer in het algemeen?

  • Wat zijn jouw meest saboterende opvattingen?

  • Ook interessant: voor welk type ben jij het meest allergisch? Waarom? Welk effect heeft dat type op jou en waarom?

  • Hoe werd er bij jou thuis omgegaan met tegenslagen en mogelijke risico’s?

  • Hoe werd er bij jou thuis omgegaan met (het grijpen van) kansen, veranderingen en mogelijkheden?

  • Hoe ga jij zelf om met kansen, ideeën, veranderingen en (het zien van) mogelijkheden?

  • Hoe ga jij om met het formuleren van verwachtingen?

  • Wanneer was je optimistisch in je werk en hoe heeft dat je geholpen?

  • Wanneer was je pessimistisch in je werk en hoe heeft dat je geholpen?

  • In welke situaties ben jij eerder (realistisch) optimistisch?

  • In welke situaties ben jij eerder pessimistisch? Of defensief pessimistisch?

 

foto:  josh-couch-MltM5Bu-mYg-unsplash

Meer in DIM denken...

En dat optimaliseren betekent dan niet dat je de beste realiteit van alle realiteiten creëert.

 

Nee, het betekent dat je binnen de feitelijke realiteit, de gegeven omstandigheden, kiest voor die interpretatie van de werkelijkheid waarmee het meeste mogelijk wordt. Dat je dus ook accepteert dat de dingen niet altijd gaan zoals je zou willen, maar dat je dan, binnen die nieuwe context, ‘er het best mogelijke van maakt’.

 

Mo Gawdat heeft dit gegeven treffend vertaald naar ‘de geluksformule’ in zijn boek De Logica van Geluk (2017).

Hoppa, de Optimisme Formule

 

Optimisme is eigenlijk te vertalen in één simpele formule:

 

Optimisme = Vertrouwen > Angst

 

Optimisme is het vermogen om met meer (zelf)vertrouwen dan angst naar de werkelijkheid in het heden, het verleden en de toekomst te kijken. Want:

 Zonder vertrouwen dat iets positief kan veranderen, komen we niet in beweging. Als we angst hebben al helemaal niet, dan is het verstandiger om stil te blijven zitten met alle zekerheden die we wel denken te hebben.

 

 Zonder vertrouwen in onszelf, in anderen en in de hulpbronnen om ons heen, komen we echter ook niet in beweging. Zonder vertrouwen in mogelijkheden en in ons potentieel om invloed te kunnen uitoefenen op verbetering van onze situatie, is het net zo goed zinloos om onze kostbare energie in te zetten.

 

Maar als we wél het idee hebben dat we zelf onze situatie positief kunnen beïnvloeden, dan komen we in actie. Pas dan investeren we tijd, moeite en energie in actie. Want anders is het verstandiger om de situatie vooral zo te houden als ze nu is. In feite is er opnieuw sprake van een selffulfilling prophecy: optimisme leidt tot vertrouwen. En succesvol bouwen aan (zelf)vertrouwen leidt weer tot optimisme: tot positieve verwachtingen van de toekomst en tot positieve verhalen over het heden en het verleden.

 


Waarom een ondernemerscoach?

  • Een stagnerende of tegenvallende omzet
  • Je wilt ondernemen, maar je weet niet hoe te starten.
  • De situatie vraagt om keuzes maken, maar je loopt vast.
  • Je wilt uitbreiden of groeien, maar je weet niet hoe.
  • In je omgeving heb je niemand om mee te klankborden over je ideeën
  • De waan van de dag belemmert je (druk, druk, druk).
  • Je mist focus in je leven
  • Je piekert meer dan normaal
  • De balans werk/ privé is niet okay
  • Je hebt last van stress, vermoeidheid of andere klachten
  • Je vertelt anderen wat je graag wilt, maar je doet het niet 

 

Wat je van mij kunt verwachten?

Een ervaren business coach.

Het contact is 100% vertrouwelijk en discreet.

Formules & modellen waarmee je direct aan de slag kunt.

Een spiegel van jouw gedrag en keuzes.

Hulp bij het formuleren van jouw doelen.

Indien nodig een schop onder je kont.

Iemand die goed luistert en doorvraagt.

Bekend met zowel privé als zakelijke vraagstukken.

Flexibiliteit t.a.v. tijd, locatie en soort contact (evt. bellen/ Teams).

Bekend met fysieke klachten en bevorderen gezondheid.

Frisse ideeën en tips voor vernieuwing en innovatie.

Wanneer nodig een goede wandeling met hond Noa....in beweging blijven als ondernemer!

 

 

En soms wat provocatief om je in beweging te krijgen!

Lily Allen kan dat zo mooi zingen......


Bron: You tube Lily Allen Fuck You, Rowwen Heze de brug, artikel optimisme Juul van den Boomen