· 

Hej trut, doe het dan!

Ik gaf een training de startende manager aan 9 mensen uit verschillende organisaties. De eerste trainingsdag stelde ik de vraag die ik meestal stelt:
 'Wie ben je en waar ben je naar op weg?’

Yvonne vertelde haar verhaal. Ze legde uit dat ze zich stierlijk verveelde op haar werk. Ze had een baan van 4 dagen bij een grote zorginstelling en vond daar totaal geen uitdaging meer in. Een andere baan zoeken was geen optie, want ze kwam nergens meer aan de bak (dat wist ze zeker!), maar binnen de organisatie was er ook geen ontwikkelingsruimte meer voor haar. Wat te doen? Ze hoopte dat ze in de training toch iets zou vinden, maar ze had er eigenlijk niet zoveel verwachtingen van.

Als je mensen de vraag stelt:
’Wie ben je en waar ben je naartoe op weg?’
Krijg je een verhaal te horen en kun je ontdekken wie de hoofdpersoon in dat verhaal is, wat de karaktertrekken zijn, wat iemand wil en welke weg hij of zij kiest. En Als je goed luistert naar de nuances, bijzinnen en sub tekst, hoor je ook waarin iemand zichzelf belemmert. Je hoort welk verhaal er in het hoofd wordt gecreëerd. De verwarrende spaghetti slierten in je kop.

 

foto:  joey-nicotra-0EI_4R2r0qg-unsplash (1)

Jezelf opgeven is geen optie

Yvonnes verhaal was er één waarin ze de moed had opgegeven en geen puf meer had om iets nieuws te beginnen put ze vertelde zichzelf het verhaal dat ze (te) oud was en nog maar weinig perspectief had, dat er toch niets leuks meer voor haar In het verschiet lag.

‘Best een uitdaging’, was mijn reactie. ‘De training duurt 3 dagen. 

In die tijd moet jij een ander verhaal voor jezelf creëren. ‘Ze keek me niet begrijpend aan.

‘Je bent al een eind op weg met dat verhaal’, vervolgde ik.’ Want je hebt er voor gekozen vanmorgen je bed uit te komen en hier naartoe te komen. Dat betekent dat er iets in je is, dat graag iets nieuws wil. De basis is gelegd.’

Kansen zien i.p.v. je bijltje in de hoek slingeren

Voor Yvonne was er een lichtpuntje: ze was naar de training gekomen. En in het verloop van de training lukte het haar inderdaad om het verhaal dat haar gevangen hield te veranderen. In plaats van het verhaal ‘Dit is zo ongeveer het einde van mijn loopbaan’, maakte ze ervan

‘Dit is een overgangsfase naar een nieuwe uitdaging waarin ik…’

 

In plaats van zich te focussen op wat ze niet wilde, zag ze in dat ze zich beter kon gaan focussen op wat ze wel wilden en waar ze goed in was. En in de loop van de training vatten ze het plan op om een online reisbureau te beginnen ( ze was een ervaren wereldreizigster en reizen was haar passie). Dat idee gaf zoveel energie dat ze er aan het einde van de training vol enthousiasme en presentatie over kon houden. De eerste stap was gezet.

 

Hoeveel mensen zijn er niet die de moed hebben opgegeven, of doordraven in hetzelfde karrenspoor, die depressief zijn, zoekend, twijfelend en zichzelf het verhaal vertellen dat wat je ook doet, hoezeer je je best ook doet, het toch niet gaat werken.

Verlangen heeft plaatsgemaakt voor cynisme. En dat noemen ze dan ‘realisme’. 

Op die bewuste eerste trainingsdag zei ik tegen de groep:’ Ik wil jullie uitnodigen om mee op reis te gaan en een held te worden. Ik zal je laten ervaren hoe het is om een held te zijn in je eigen verhaal en dat van anderen en hoe je dat stap voor stap kunt aanpakken.’

 

En jij heb jij de moed ook al opgegeven?

 

foto: aaron-huber-RLs8LZcONCA-unsplash

Heb nergens spijt van

Aan het einde van je leven heb je geen spijt van de risico’s die je hebt genomen. Aan het einde van je leven heb je alleen maar spijt van de kansen die je niet gepakt hebt. Kies de weg die het beste verhaal oplevert en leef alsof je maar weinig tijd hebt.

👉Hej schijtbak, stel jezelf eens deze vragen!


 

💎 Heb ik vandaag of de afgelopen week uit angst gehandeld? Hoe kan ik morgen of de volgende week moediger zijn?

💎 Heb ik de afgelopen week volgens mijn overtuigingen gehandeld? Hoe kan ik daar de komende week beter naar handelen?

💎 Welke stap zou ik op dit ogenblik in mijn leven nemen als ik moedig en niet bang was? Wat zou ik op dit ogenblik anders doen als ik handelde uit het perspectief van mijn oude IK die op de veranda zit en op zijn leven terugkijkt? 

💎 Hoe reageer ik momenteel op de tegenvallers in mijn leven? Ga ik verder of trek ik mij terug?


Stoppen en zwenken

Ik heb iets met het thema ‘stoppen’. In mijn leven ben ik met grote regelmaat met iets gestopt. Ik stopte met mijn studie - en begon een andere. Ik ben gaan scheiden - en genoot weer van mijn vrijheid én prachtige nieuwe man.
Ik stopte met een baan - en begon voor mijzelf. Zo kan ik wel het een en ander noemen. Het stopt zorgt er altijd voor een nieuwe koers.

 

Denk eens na over al die momenten in je leven en je werkt dat je ergens mee gestopt bent.

Stoppen is zwenken.

Op het moment dat je ergens mee ophoudt,  begint er iets nieuws. Stoppen is een keuze, een welbewuste hoewel je niet precies weet hoe die keuze tot stand komt.
🤸‍♀️ Waarom is die drang zo groot?
🤸‍♀️ Waarom kun je niet anders dan stoppen? Iets in je zegt dat Je moet stoppen. En dat is lang niet altijd een rationele keuzepunt net als Steve Jobs kan ik terugkijken op mijn leven en zeggen: Als ik toen niet gestopt was met die studie was ik nooit met die andere studie begonnen, als ik niet gestopt was met die baan, was ik nooit gekomen waar ik nu was, als ik niet rechtsaf was geslagen, had ik die en die nooit ontmoet.

 

Stoppen betekent dus meestal een keerpunt in je leven. Je kunt beter met die stoppen dan er lang in blijven hangen en ongelukkig zijn ( en daarover zeuren).

 

foto: bogomil-mihaylov-OHxTNeAtNRs-unsplash

 

Behalve stop momenten zijn er natuurlijk ook andere gebeurtenissen die een keerpunt of katalysator in je leven zijn. Ontmoetingen, momenten van inzicht, ogenschijnlijke toevallige gebeurtenissen, kansen en wegwijzers.

Soms moet je tegen je zin van richting veranderen. Als je terugkijkt op die keerpunten, dan zie je hoe al deze zaken uiteindelijk een positief effect hebben gehad op de loop van je leven. Kennelijk moest het zo lopen.

👉 Waarmee kun je nu stoppen?
👉 Wat voor invloed zou die keuze hebben op het vervolg van je reis?
👉 Heb je echt de ballen voor?

👉👉👉👉👉 Of blijf je roeptoeteren vanuit het drijfzand ?

En nu wil jij je verder ontwikkelen in deze nieuwe rol.

 

Zoek je naar een stevige basis om effectief leiding te geven? Wil je weten hoe je je nieuwe taak en verantwoordelijkheden als nieuwe manager praktisch vorm kan geven? En wil je leren hoe jouw unieke kwaliteiten de basis kunnen zijn bij het aanleren van effectief nieuw gedrag?

 

De driedaagse training Startende Manager helpt je hierbij. Stap voor stap. Heel pragmatisch. Met veel oefenen, praktische tools en persoonlijke eye-openers. Bovenal, vol impact.

 

Op jouw persoonlijke groei, op groei in je team én meetbare bedrijfsresultaten. Want je wilt van hard werken naar de ander motiveren. Van de kar trekken naar managen en delegeren.

Waarom? Om jezelf, je team, het bedrijf en de resultaten te laten groeien.


 

foto: suzanne-d-williams-VMKBFR6r_jg-unsplash

Bron: de held in je eigen verhaal, mieke bouman/ you tube: born to be alive