· 

Geen spijt krijgen sukkel!

Psssssst. Ik vertel je een geheimpje!

Het geheim van een goed leven?

 

Na het onverwachte overlijden van mijn vader, denk ik er steeds vaker over na.

Wat is dan een goed leven.

Als coach stel ik de hele dag door vragen, #lekker makkelijk, hoef ik zelf ook niet na te denken.

 

Een pracht boek is, De vijf geheimen van een goed leven, John Izzo.

 

Hij stelde deze gelukkige mensen aan het einde van hun leven vragen als: ‘wat moet je over het leven weten voor je sterft’, ‘wat deed er uiteindelijk echt toe en wat niet’, ‘wat bracht je de grootste vreugde in je leven’ en ‘wat had je liever eerder willen weten’.

 

Prachtige vragen aan de juiste personen en ik deel ze graag in het kort, zelf gaan lezen is altijd beter dan Netflixen met chips....

 

FOTO: fabio-comparelli-uq2E2V4LhCY-unsplash


1. Wees trouw aan jezelf

Weet wat belangrijk voor je is. Volg je hart. Kies ervoor om bewust te leven. Ben jij de persoon die je wil zijn? Maak je de keuzes die goed voor je zijn?

 

2. Heb nergens spijt van

Aan het einde van je leven heb je geen spijt van de risico’s die je hebt genomen. Aan het einde van je leven heb je alleen maar spijt van de kansen die je niet gepakt hebt. Kies de weg die het beste verhaal oplevert en leef alsof je maar weinig tijd hebt.

 

3. Word een liefdevol mens

We bezitten het vermogen om op ieder moment een liefdevol persoon te worden. Houd van jezelf. Houd van de mensen om je heen. En wees liefdevol voor iedereen die je ontmoet.

 

4. Leef in het nu

Als het leven zo snel voorbijgaat, is een van de geheimen van geluk dat we meer moeten halen uit de tijd die we hier hebben. Leef je leven nu. In plaats van je leven alleen maar te plannen. Pluk de dag.

 

5. Geef meer dan je neemt

Gelukkige mensen zeggen dat wat je achterlaat het belangrijkste van het leven is. Dat er iets is veranderd omdat je op aarde bent geweest. Als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf.

 

Stop ermee het leven dat je hebt geleefd te veroordelen en ga verder met het leven dat je misschien nog te leven hebt.

Welke fouten je ook hebt gemaakt en hoeveel spijt je verleden mag vertroebelen, plant vandaag een nieuwe boom. Pak er één geheim uit vandaag en breng het in de praktijk of beleef ze gewoon intenser.


👉 Het tweede geheim: heb nergens spijt van

 

Angst overwinnen, is het begin van wijsheid.

- Bertrand Russel

 

De bitterste tranen die we boven graven storten,

 zijn woorden die niet hebben gezegd en 

voor daden die we niet hebben gedaan.

- Harriet Beecher Stowe

 

Een van de meest schrijnende momenten In de coaching vond plaats toen ik met een vrouw genaamd Suzanne (begin 70) sprak. Ze vertelde me dat ze de laatste tientallen jaren aan 6 verschillende boeken had gewerkt, maar geen ervan had afgemaakt. Ze waren allemaal in een verschillend stadium er stonden nog op haar computer.

 

Toen ik haar vroeg waarom ze al die boeken niet had afgemaakt kom maar antwoordden ze: ‘Ik heb mijn leven lang dingen niet afgemaakt.'

Ik dacht dat het alleen maar uitstel was, maar als ik erover nadenk geloof ik dat ik die boeken niet heb afgemaakt omdat ik ze, als ik dat wel zou doen, en iemand zou moeten laten lezen. En als iemand ze zou lezen, zou diegene me misschien vertellen dat ik niet kan schrijven. Ik denk dat het de angst om te worden afgewezen is die ervoor zorgt dat ik ze niet afmaak.’

 

Mijn hart ging naar haar uit. Zeventig jaar oud en omdat ze bang was zou ze misschien nooit de boeken afmaken die haar hele leven binnen in haar hadden gezeten. Natuurlijk zou de afwijzing waar ze zo bang voor was realiteit kunnen worden, maar ik kan me moeilijk iets voorstellen dat erger is dan dat je sterft terwijl je vooral in je gevangen zit.

 

 

Maar velen van ons doen precies dat. Uit angst om afgewezen te worden, uit faalangst of omdat we zeker weten dat het ons niet zal lukken, sterven we met ons boeken, onze dromen of ons verhaal binnenin ons.

 

FOTO: yuksel-goz-K64q3XQsZk4-unsplash


👉Het  geheim om geen spijt te krijgen

Hier volgen 4 vragen waar je iedere week over na kunt denken om je te helpen dit geheim de praktijk te brengen:

  • Heb ik vandaag of de afgelopen week uit angst gehandeld? Hoe kan ik morgen of de volgende week moediger zijn?

  • Heb ik de afgelopen week volgens mijn overtuigingen gehandeld? Hoe kan ik app de komende week beter naar handelen?

  • Welke stap zou ik op dit ogenblik in mijn leven nemen Als ik moedig en niet bang was? Wat zou ik op dit ogenblik anders doen Als ik handelde uit het perspectief van een oude persoon die op de veranda zit en op zijn leven terugkijkt?

  • Hoe reageer ik momenteel op de tegenvallers in mijn leven? Ga ik verder of trek ik mij terug


MOED

Moed is luisteren naar je hart

terwijl je hoofd uitroept

dat er wel duizenden redenen zijn

waarom je stoppen moet

 

moed is  verder dan je schaduw

en reiken naar het licht

moed is  springen In het diepe

met je ogen te stevig dicht

 

moed gaat verder op de weg

waar anderen afhaken

moed is hoopvol, positief

durft dromen water te maken

 

moed is als een diepe zucht

de drijfkracht van de geest

moed is zoveel sterker dan

het lijden dat je vreest

 

moed is dichter bij het doel

en zelf je koers bepalen

moed is varen op gevoel

 

en angst in LEF vertalen* 

 

FOTO:  oliver-cole-0hQATQI7F7Q-unsplash


Activeer en benut het talent in jezelf!

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald.

 

Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel.

 

Kijk hier naar onze verschillende coachingsvormen. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

bron: 

5 geheiemn van een goed leven
gedicht Moed, Tanja Helderman, you tube 

people react to being called beautiful