· 

Het is maar hoe je het bekijkt!

Vrijdagmorgen, het is 7:15 uur.

Karel en Freek staan door een kettingbotsing vast in file, elk in hun eigen auto. Ze zijn topverkopers van een groot IT bedrijf. Ze zijn beiden onderweg naar een uiterst belangrijke klant waar ze om 8:30 uur worden verwacht. De navi vermeldt dat het nog wel een uur kan duren.

 

In wagen 1 zit Freek, een kijkje in zijn hoofd.

G#$^@me, typisch volk op de weg. Een beetje glad en we zijn weer los. Leer eens rijden, sukkels. Ik heb ook altijd pech. Bij die klant hoef ik nooit weer te komen. Ik pak gewoon de vluchtstrook, doorgassen en dan hoppa naar het weekend. Helaas zag de politie dat anders....

 

Een blik in auto 2, de interne dialoog van Karel.

'Kak, hoe maken we hier nog het beste van? Waar heb ik nog controle over? Ik heb hier het telefoonnummer van het bedrijf. Zodra de secretaresse van mijn klant binnen is, ga ik even overleggen welke mogelijkheden er nog zijn. zij zullen toch wel naar de radio luisteren… Ik heb mezelf niets te verwijten. Ik ben zelfs een half uur vroeger vertrokken. Dit is een geval van overmacht…'
Om 8:05 uur krijgt hij de secretaresse aan de lijn. Ondertussen is hij stapvoets op één rijstrook verder gekropen.  ‘Ik kan bij u zijn om 9.10 uur. Ik zal mijn presentatie inkorten, zodat het tijdschema van uw baas niet in het vastloopt…’ Karel past zijn presentatie aan, bundelt zijn verkoopargumenten en verkoopt uiteindelijk evengoed als gewoonlijk.

 

foto Unsplash: hannah-reding

Mentaal gewichtheffen

Dergelijke situaties zijn een uitstekende kans om jezelf mentaal te trainen. Gewichtheffen met je gedachten.

In plaats van jezelf druk te maken, kun je hier de arena betreden en je negatieve koppie onder de loep nemen.

Je kunt van de gelegenheid profiteren om een kennis of te bellen, een vergadering voor te bereiden of jezelf wat te ontspannen door naar muziek te luisteren. Flexibiliteit is een goud. Grijpt elke kans om jezelf te trainen.

Scherp zijn op de momenten waar het om gaat!

Dus als je hoofd weer negatief begint te zeiken stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Blaas ik niet een detail op dat de realiteit in haar geheel vervormt?
 • Ben ik niet bezig met van een mug een olifant te maken?
 • Wat is het geval als datgene zich voordoet wat ik vreesde?
 • Is het echt zo erg als ik denk?

Of zoals het tegeltje aan de wand bij de tandarts:

Een mens lijdt dikwijls ’t meest

Door ’t lijden dat hij vreest

Doch dat nooit op komt dagen.

DIM: Denken In Mogelijkheden

Wat is Omdenken?

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws.

 

Bij Business Impact noemen we dit Denken In Mogelijkheden i.p.v. DIP/ Denken In Problemen!

 

Wat de rups het einde van de wereld noemt, noemt de wijze vlinder…

 

Akkoord, het leven is vaker een bak spanningen waar we weinig vat op lijken te hebben. Het enige wat we wel kunnen doen, is de manier van kijken en denken veranderen. Stressreductie is het gevolg.
Waarop we situaties bekijken en zo proberen de effecten van stress te verminderen.
Flexibel van geest. Afgelopen zondag keek ik naar het reisprogramma van Waes, hij was in India. Hij was mega verbaasd over de positieve houding van de mensen ondanks de armoedige omstandigheden. Hij stelde de vraag:
'Hoe kan het dat deze mensen zo positief in het leven staan?' De gids gaf aan dat deze mensen geloven dat het leven al is voorbestemd, waarom zou je je dan druk maken?'

 

Tja, waarom? Beetje nuchter relativeren, daar is nou helemaal niks mis mee!

 

Ome Alfred Soeza, wie kent em niet ;-) geeft het als volgt woorden:

‘Gedurende lange tijd had ik de indruk dat mijn leven ging beginnen. 't Is  te zeggen: ‘het echte leven’… maar altijd waren er obstakels op de weg: en te vervullen taak, een af te maken opdracht, te weinig beschikbare tijd, een af te betalen hypotheek of schuld. Ik heb nu eindelijk begrepen dat precies deze obstakels het leven zijn.  Dit perspectief heeft me helpen inzien dat er geen weg naar het geluk bestaat.

'Het geluk is de weg.'

 

Daarom: geniet van elk moment. Waardeer en geniet van elk moment, zeker wanneer je het doorbrengt met iemand speciaal, speciaal genoeg om je tijd mee door te brengen. En onthoud dat de tijd op niemand wacht… Hou van elkaar alsof je nooit gekwetst bent. Dans alsof niemand naar je kijkt.

 

Stop ermee je te ergeren aan die drie kilo erbij, of drie eraf. Wacht niet langer om te trouwen, om te ondernemen, om iets te doen waar je al heel lang zin in hebt, een nieuwe auto kopen… Beslis dat er geen beter moment is om gelukkig zijn dan nu.

We maken onszelf wijs dat ons leven volmaakt zal zijn als onze partner zichzelf weer in de hand zal hebben, als we vakantie kunnen nemen, als we meer tijd voor onszelf zullen hebben…

De waarheid is dat er geen beter moment bestaan om gelukkig te zijn dan nu. Wanneer anders? Gelukkig zijn is een reis, geen bestemming.

 

foto Unsplash: _-drz-__-CK7rdTauhDE

Hoe doe je dat, je mentale spieren trainen?

De 3 beste tools om je mentale geest te overwinnen zijn:

👉installeren van een mentale (rationeel denken).

👉beveilig je gedachten tegen hackers (positieve self-talk)

👉Stel jezelf alcoholvrije (nuchtere vragen (de 4 vragen)

Onderzoek: de vier vragen en omkering:

1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)

2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

 

Keer de gedachte om. Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

 

 

 

foto Unsplash: _nate-johnston

Pareto

 

Wie wil je zijn + of -

De 80/20-regel van Vilfredo Pareto.

Het 80/20-principe werd ontwikkeld door een Italiaanse econoom, Vilfredo Pareto. Hij ontdekte dat mensen in zijn omgeving zich eigenlijk als vanzelf in twee groepen verdeelden.

De eerste groep bestond uit mensen met veel invloed, veel (zakelijk) succes en veel status. Deze groep noemde hij de topgroep en iedereen die hier niet bij hoorde viel in de ‘trivial many’, zoals hij dat noemde. Hij ontdekte ook dat de verhoudingen eigenlijk voortdurend hetzelfde waren. De topgroep vormde 20% van de totale groep.

 

Het idee achter het Pareto-principe:

Vilfredo Pareto was zo onder de indruk van de vaste verhoudingen dat hij meer onderzoek wilde doen. Hij breidde zijn onderzoeken steeds verder uit en ontdekte dat bijna alle activiteiten aan deze verhoudingen onderhevig waren, zowel zakelijk als niet-zakelijk. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van het Pareto-principe:

 

 • 20% van een plant bevat 80% van de vrucht.
 • 80% van de winst van een bedrijf komt van 20% van de klanten.
 • 20% van de spelers resulteert in 80% van de gescoorde punten.
 • 20% van je diensten of producten zorgt voor 80% van je winst.
 • 20% van je grondstoffen wordt gebruikt in 80% van je producten.
 • 20% van je klanten zorgt voor 80% van je omzet.
 • 20% van je klanten is verantwoordelijk voor het veroorzaken van 80% van je problemen.

 

Het Pareto-principe stelt dat voor veel uitkomsten ruwweg 80% van de gevolgen voortkomt uit 20% van de oorzaken. Een klein percentage van de oorzaken heeft met andere woorden een buitenproportioneel effect. Dit concept is belangrijk om te begrijpen, omdat het je kan helpen bepalen welke initiatieven prioriteit moeten krijgen, zodat je de meeste impact kunt maken.

 

Wens je alle geluk met anders kijken!


Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team.

Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee.

Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA talent coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

Voor iedereen een passende coaching!

Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.