· 

Van 'lamballen in de vakantie' naar 'met de kop in et zand'

Hoe ontstaat burn-out?!

 

Overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene op de andere dag. Daar gaat een lange periode van de rooksignalen aan vooraf.  Meestal zien je partner, vrienden en collega's beter dan jezelf dat het niet goed met je gaat.

Misschien dringen ze erop aan dat je het kalmer aan doet en maatregelen neemt waardoor je meer kunt uitrusten. Het maffe is: hoe meer hersteltijd je nodig hebt, hoe minder die boodschap binnenkomt.


Daarbij speelt die chronische over-activering van je lijf een rol: het maakt dat er een gevoel over is van’ moeten' en ‘urgentie’. In plaats van het rustig aan te doen, heb je eerder de neiging om harder te werken( ‘nog even en dan wordt het beter’). Het leven begint steeds meer op overleven te lijken.

FOTO: chen-mizrach-jL6PTWI7h18-unsplash

In de figuur hieronder zie je hoe het herstel tekort oploopt en zorgt voor veranderingen in je stresssysteem en uiteindelijk ook in andere regelsystemen.

Zo jammer want tijdens die lambal vakantie had je het jezelf zo voorgehouden, Ik ga het na de vakantie anders doen. Ik regel mijn eigen agenda. Bam. Na 3 weken werken, kinderen naar school, de sociale verplichtingen, emotie vreten en netflixen is het weer een heel ander verhaal.

 

Welke stresssignalen merk je bij jezelf op?

Als je verder leest staat er een overzicht met alle mogelijke stresssignalen op 4 verschillende gebieden:

  • lichamelijk 
  • gedrag
  • emotioneel
  • cognitief (betreft het denken, plannen, ordenen, geheugen)

 

zet een 0, 1, 2 of 3 achter iedere klacht.

 

met dat cijfer geef je aan hoeveel last je ervan hebt:

1 = geen last

2= licht

3= veel


FOTO: nowah-bartscher-MU7AuV9197w-unsplash👷‍♀️Eerste Hulp Bij Stress Gedoe, 3 tips!

👉1.DE DIGITALE DETOX CHALLENGE

  • Leg je gsm, laptop en tablet wat vaker helemaal weg. Zet notificaties uit. Plan mobielvrije plaatsen en momenten: bijvoorbeeld je bed, bad, op de wc, tijdens het eten, als je een film kijkt, tijdens gesprekken met anderen, enzovoort.

  • Plan een mobielvrije dag. Je voelt je in het begin ongemakkelijk: dat is een teken van gsm-verslaving. Maar er gebeuren vast geen rampen.
  • Laat social media even voor wat ze zijn. Heb je last van FOMO: fear of missing out ? Wees niet bang om zaken te missen. Is het nu echt belangrijk om te weten wat iedereen gegeten heeft, hoe de duckface van iemand die je niet kent eruitziet, of waar iedereen geweest is? Maakt dit jou echt gelukkiger? gelukkiger? Of zou jij je tijd liever besteden aan echt sociaal contact met een naaste? Zijn alle Facebookgroepen of interesses echt belangrijk? Het blijkt dat jongvolwassenen en volwassenen zich ongelukkiger voelen en stress krijgen van zich via social media vergelijken met anderen. Stap eruit en kijk eens hoeveel tijd en druk dat scheelt.

  • Gebruik een echte wekker zodat je niet verleid wordt om voor het slapen, ’s nachts, of ’s morgens vroeg meteen op je schermpje te kijken.

  • Informeer directe familieleden en beste vrienden over je digitale detox, zodat ze in nood bijvoorbeeld via een vaste lijn kunnen bellen of je stelt hen in als favorieten die jou wel kunnen bereiken. Als het moeilijk is: accepteer het ongemakkelijke gevoel. Het is maar een gevoel … Het gaat wel weer over. De wereld vergaat echt niet als je niet steeds op je gsm of social media kijkt. Gun je brein wat rust. Daardoor zal het weer opladen, zodat je er binnenkort weer helemaal op kan vertrouwen. Kom je in de verleiding? Zoek afleiding in echt sociaal contact, een ontspanningsoefening of bewegen.

FOTO: 1amfcs-WBXeMvMNil0-unsplash

👉2.GRENZEN STELLEN

Leg anderen uit dat je echt tot rust moet komen en je energie streng moet bewaken. Geef aan dat je nu hun steun nodig hebt. Voel je hier niet schuldig over: je zou het ook voor hen doen als het nodig was. Zodra jij je ongemakkelijk voelt als iemand jou iets vraagt waar je op het moment de energie niet voor hebt, bespreek dit dan. Zeg duidelijk ‘nee’. Laat ook aan je stem horen dat je het meent als je nee zegt. Gebruik geen verkleinwoorden zoals: ‘Eigenlijk ben ik een beetje moe’ – men denkt dan dat je het niet meent. Accepteer dat dit misschien even wat ongemakkelijk voelt. Je kunt het ongemakkelijke gevoel wel aan. Het gaat vanzelf over.

 

Proficiat, als jij na een tijdje jouw grenzen beter kan aangeven. Je loopt nu minder risico opnieuw spanningsklachten te ontwikkelen. Wees niet teleurgesteld als het je nog niet direct lukt. Het is een leerproces; je hebt iedere dag de kans om te groeien. Hoe reageert je omgeving op jouw opkomen voor jezelf? Leg desnoods nog eens uit waarom dit nodig is. Houd vol. Heb jij in het verleden onbewust iets gedaan waardoor mensen over jouw grenzen blijven gaan? Als je bijvoorbeeld ‘nee’ zei maar het dan toch deed, dan leerde je jouw omgeving dat het oké is om over jouw grenzen te gaan.

FOTO: gemma-evans-zj475haUy2M-unsplash (2)

👉3.VERANDER JE LEEFGEWOONTEN

Voer een of twee veranderingen in leefgewoonten door en houd dat minstens zes weken vol.

 

Wie of wat kan je helpen positieve veranderingen vol te houden? Kan een huisgenoot of vriend je aanmoedigen? 

 

Helpt het om een briefje op je koelkast te plakken?

FOTO: paul-skorupskas-7KLa-xLbSXA-unsplash (2)

bron CSR centrum en Annita Rogier