· 

Meer invloed, minder gedoe

Yes, count me in!!!

Stel je eens voor: je bent druk bezig met een adviesrapport voor je werk. Je wilt een perfect stuk aanleveren, want dit rapport zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat je die nieuwe opdracht ook binnensleept. Je opdrachtgever vraagt om de dag hoe ver je al bent en je ziet de onmogelijke deadline steeds dichterbij komen. Naast het adviesrapport heb je ook nog eens een berg aan andere werkzaamheden liggen. Je vraagt je af in hoeverre de gestelde deadline realistisch is. Maar in plaats van hier lang bij stil te blijven staan, maak je een efficiënte planning waardoor je de deadline uiteindelijk net haalt, met een adviesrapport waarvan je je manager van zijn stoel blaast. 

 

Bovenstaand voorbeeld van succes, is een situatie waarbij jij verantwoordelijkheid neemt en invloed uitoefent. Jij bent in charge bij het oplossen van het probleem. Je ziet het probleem van de deadline als een uitdaging: challenge accepted. Je had ook kunnen blijven geloven in de aard van het probleem en je boos kunnen maken over het feit dat de deadline onhaalbaar is. Waar de één direct actie onderneemt om het probleem te tackelen, schrijft de ander het probleem toe aan ‘externe factoren waar hij geen invloed op heeft’. Het ligt tenslotte aan je opdrachtgever, aan de moeilijke opdracht, aan de maatschappij, aan het weer… 

 

                                                                                                                                                                                                      foto: maximalfocus-q-vhddp0SlI-unsplash

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Hoe pak je jouw uitdagingen aan? Een krachtig hulpmiddel bij het regisseren van je eigen succes is te kijken naar de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Deze cirkels helpen je om je bewust te worden van de dingen waar jij de meeste tijd en energie in steekt.

 

Cirkel van Betrokkenheid Stephen Covey 

De Cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Denk aan het weer, de economische situatie, het humeur van je partner…

 

Op de aspecten in onze Cirkel van Betrokkenheid heb je geen (of beperkte) invloed. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op je dochter die ziek op bed ligt en je nodig heeft, waardoor je de deadline voor je opdracht sowieso kunt vergeten. 

…naar de cirkel van invloed

 

Je bent betrokken bij de griep van je dochter, ook wanneer je een deadline moet halen. Maar je hebt zelf geen invloed op het virus. Hoe los je dit op? Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen of die thuis kan blijven of je ouders lief aankijken. Deze oplossingen kunnen we in een kleinere cirkel plaatsen: de Cirkel van Invloed.

 

Hierbinnen kun je wél invloed uitoefenen.

In deze cirkel wil je vooral zijn, want alleen dan kun je zelf iets aan de situatie veranderen. 

Van reactief naar proactief

Proactieve mensen richten zich op zaken waar ze echt iets kunnen doen, waardoor hun positieve energie zich steeds verder uitstrekt. Hun cirkel van invloed wordt groter, waardoor hun cirkel van betrokkenheid kleiner wordt.

 

Mensen die zich reactief opstellen, richten zich vooral op hun Cirkel van Betrokkenheid. Zij richten zich vooral op zaken waar zij geen invloed op hebben. Zaken als ‘de deadline is onrealistisch’ of ‘mijn dochter is ziek waardoor ik de deadline niet haal’ zijn hier voorbeelden van. Door je in zo’n geval te richten op de Cirkel van Betrokkenheid, creëer je negatieve energie en heb je minder tijd voor de dingen waar ze wél invloed op kunnen uitoefenen. De Cirkel van Invloed wordt zo alleen maar kleiner. Verspilde tijd dus. Tijd en energie die je niet meer in je succes kunt steken! 

Ik oefen invloed uit | opdracht

De Cirkel van Invloed kun je toepassen op allerlei situaties, zowel zakelijk als privé. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen en regisseur te worden van je succes, zal de Cirkel van Betrokkenheid plaatsmaken voor de Cirkel van Invloed. Hierdoor vergroot je jouw invloed steeds verder. 

 

👉In onze oefening ga je aan de slag met het omschrijven van jouw huidige uitdagingen en deze plaatsen in de cirkel.
Waar bevinden deze problemen zich op dit moment? Wat zegt dit over de mate waarin je nu verantwoordelijkheid neemt en invloed kunt uitoefenen op weg naar succes?

Ik oefen invloed uit | Opdracht 2 

Stel voor jezelf vast wat je wil bereiken in je omgeving.

Realiseer je goed waarom dat belangrijk voor je is.

Bedenk wat de voor– en nadelen zijn van hetgeen je wilt, zowel voor jezelf als 

voor de betrokken anderen (partner, medewerkers, enz.).

Stel eventueel je wens bij.

Maak je plan concreet:

- wie ga je benaderen

- waar

- hoe

- wanneer

- wat ga je zeggen of schrijven

Voer je plan uit:

- lukt het niet om het in één keer rond te krijgen spreek dan af wanneer

 de volgende stap genomen gaat worden

- kom er op de afgesproken tijd op terug en stel eventueel je doel bij

- ga door tot je doel, of het maximaal haalbare, bereikt is

 

 👉Doe verslag in het boek/ schrift of stuur me een mail van wat je plan was, hoe je het hebt uitgewerkt en 

 

uitgevoerd en wat het resultaat was.

 

                                                                                                      foto: nathan-lemon-FBiKcUw_sQw-unsplash

Vergroot je invloed nog verder. Lees meer over de Cirkel van Invloed in het boek ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen Covey.

bron: coachcentre/ CSR opdracht