· 

Er was eens een mug, een olifant en een ijsberg...

De mug | Ze zal maar in je team zitten. Marianne alias de mug van het team. Ze komt voor de zoveelste keer met allerlei bedenkingen. Het team is er in eerste instantie tegen ingegaan, Maar het patroon blijft terugkomen, dus laten ze het maar. In zo'n geval kun je het team ook vragen wat ze zien bij Marianne en wat ze daarvan vinden. Mega spannend. Wat maakt dat ze niks met dat patroon doen? Wat is ervoor nodig om met Marianne te onderzoeken hoe ze haar’ bedenkingenpatroon’ kan doorbreken en ze het team erbij kan betekenen? Misschien is meer actief begrip voor hoe zij het beleefd wel de sleutel tot verandering in plaats van er weer inhoudelijk op ingaan of er passief bijzitten, je latten prikken op plekken waar je zo geen zin in hebt. als teamgenoot.

 

 

De olifant | Het team van Emile is behoorlijk gefrustreerd geraakt. De oorzaak: de manier van communiceren van hun leidinggevend. Hij informeert zijn medewerkers uit zichzelf onvoldoende en onvolledig en komt niet uit zichzelf tijdig terug op toezeggingen en afspraken. Funest is ook dat hij zó op het resultaat gericht is dat hij geen oog heeft voor de impact van de veranderingen op het team. Zijn team ervaart hem als onbetrouwbaar. Veel erger kan het niet worden, want zeker in roerige tijden hoor je als leidinggevende een rots in de branding te zijn in plaats van een zwalkende olifant in een hok met verse eieren.

 

                                                                                                                                                                                                               foto: cameron-webb-iuJgEBVSRIo-unsplash

Gedoe komt er toch!

Het super boeiend om de dynamiek tussen al die mensen te zien. En dat is niet altijd makkelijk. Leidinggevenden lopen over, teamleden zijn gestrest. Aan de top is het eenzamer dan ooit. 

 

Na afloop overdenk ik de sessie en de mensen. Want wist je dat 25% van de collega’ in je team baalt? Of ben jij nu gewoon zo slim?

 

See no evil, hear no evil

 

De film ’See no evil, hear no evil’, schiet door mijn hoofd. Voor de jonkies onder ons, hier een korte omschrijving:

 

Dave en Wally beheren samen een krantenkiosk. Alles loopt op rolletjes totdat er een man vlak voor hun winkeltje wordt vermoord. Dave heeft niets gehoord, want hij is doof. Wally heeft niets gezien want hij is blind. Een klopjacht begint..

Balen!

Het gedoe is er zogenaamd niet want ik zie ze (de collega’s of leidinggevende) niet en ik hoor ze niet (op afstand, da’s altijd beter). Elk nadeel heeft een voordeel.

 

Nogmaals, 25% van de collega’s in je team baalt. Je zal maar leidinggeven aan deze sukkels😉.

De leidinggevenden én de teamleden die ik spreek zijn na afloop van onze gesprekken vaak opgelucht. Iemand om te klankborden ontbreekt vaak, zeker ‘at the top’. Het helpt hen zaken in het juiste perspectief te zien. 

 

We moeten dus eerlijk zijn tegen onszelf over wat we willen en wie we zijn. Op deze eerlijke plek begint de verandering…Verander jezelf of verander het!

 

Anders blijven we stommetje spelen………….

 

                                                                                                                                                                                                               foto: cameron-webb-iuJgEBVSRIo-unsplash

Gedrag versus Gedrag

Gedrag roept altijd gedrag op, er is altijd sprake van een wisselwerking. Dus als jij niet effectief communiceert, is het altijd de vraag wat de teams zelf wel of niet doen waardoor jij het ineffectieve gedrag kan blijven vertonen. Gezien de positie zit er een echte grens aan hun invloed en ook de benodigde vaardigheden kunnen nog ontbreken. Als leidinggevende heb je in ieder geval een voorbeeldfunctie en een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om krachtige communiceren.

 

De kracht van volledige aandacht

Een goede leidinggevende (teamcoach) opereert effectief in het hier en de je hebt benoemt en verbindt de adequaat de onder- en bovenstroom. Maar dat is tevens kak lastig. je bent niet alleen bezig met wat voor iedereen zichtbaar is (de bovenstroom), maar ook met de onzichtbare gevoelens, gedachten en belangen die op de achtergrond spelen( de onderstroom). die hebben namelijk veel invloed op wat er In het moment gebeurt.

 

Als je denken, voelen en handelen krachtig wilt integreren, zul je daar snel en adequaat op moeten reageren.