· 

De stress waterpokken glijbaan

Er was eens een directeur, een HR-manager en een grasmaaier. Dit klinkt als een vaag sprookje maar ik had ze op een donderdag allemaal in de praktijk. Nou ja, die grasmaaier stond buiten te shinen in de zon.

Hoe vreemd dat een 'over de emmer' directeur uitgeblust op de stoel plaats neemt en zegt: 

'Weet je Ina, vandaag zag ik zo’n man op een grasmaaier een wijkje maaien en dacht bij mezelf, dat wil ik ook. Gewoon niks an de kop. Heerlijk van die dikke oorwarmers op met Piratenmuziek, ik doe 5 wijkjes en dan weer naar huis. Niks an de kop.'

- 'Nou ja, je zal als grasmaai gigant maar een lekke band krijgen, toch ook wat stress?' Denk ik dan. 

'Nee Ina, gewoon, je doet je wijkje, gaat naar huis en klaar.'

- 'Wat let je?! Ga vragen of je een dag kan meedraaien in de dienst?'

'Dat doe ik echt nooit Ina maar alleen dat gevoel van geen verantwoording en droeftoeters met vragen om je heen lijkt me zalig.'

 

Ik denk dan, ben je directeur, doe dan de dingen waar je blij van mag worden

Later die dag heb ik een Teams afspraak met een HR -manager over een burn-out case. Aan de overkant zie ik futloze ogen, tja, soms het nadeel van online vergaderen.


Hanneke zucht, 'Ina, 1 dag zonder verantwoording, zonder een druk hoofd, zou er een moord voor plegen. Of een simpele spoeldienst of weet je, laatst zag ik een boer grasmaaien en dacht, dat wil ik ook wel. In van die  zo’n mee verende stoel,  rijtjes maaien over het land.

-'Nou, volgens mij hebben de boeren genoeg zorgen dus ga jezelf aanbieden, jij een dag op de trekker, de boer even onder de boom de rare wereld overzien.'

Hanneke veert uit haar meeverende bureaustoel.

 

'Dat ga ik niet doen, die boer ziet me aankomen.'

 

                                                                                                                                                                          foto:  lily-banse-4lSxvOV3J3Y-unsplash

Help, ik zoek balans: werk-privé

Ik zucht, doe nou eens iets waar je stilte van in de kop krijgt. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de boer. Of gun de gemeente man/ vrouw eens een vrij wijkje.

Balans, werk en privé

De balans tussen privé en werk bijvoorbeeld, ook zo’n containerbegrip. Maar wel de basis van veel uitdagingen. Een burn-out ligt vaak op de loer. Hoe zet je in op meer energie en minder stress? En hoe word je (nog) vitaler?

Wees eerlijk: benut je jouw kwaliteiten wel voldoende? Zou je misschien liever iets anders doen? Misschien ben je wel gewoon klaar met je automatische piloot. Of voel je je onvoldoende gewaardeerd. Past het DNA van de organisatie nog wel bij bij jouw DNA? En wat is geluk eigenlijk voor jou?

Of ga je liever van de  stress waterpokken glijbaan?!

Help, ik zoek balans: werk-privé

Of je nu directeur bent, HR-manager of grasmaaier van de plantsoenendienst. Zijn ze nou stressbestendig, of liggen ze aan het einde van de dag en in de weekenden vaak uitgeteld of met migraine op de bank. De voorstelling bij de banen is vaak wat een rust, vrijheid en vooral geen gedoe. Dat valt in de praktijk tegen.

Ik zal wel een extreem geval zijn, maar als ik zo om me heen kijk, heeft de rest het ook niet makkelijk. De directeuren proberen rust en overzicht te bewaken in de organisatie met een krapte op de arbeidsmarkt. De HR-Manager speelt aan 2 kanten het spel van belangen én de boer of grasmaaier liggen soms mateloos overhoop met overheid of collega’s die pestgedrag vertonen. Het werktempo ligt erg hoog. Iedereen is druk. We draaien dubbele diensten en gelukkig kunnen we altijd met werk of ander gedoe bezig zijn.

Geen wonder dat de helft van hen weleens overweegt om het bijltje erbij neer te gooien. In plaats van dat de organisatie, meer mensen per afdeling aanneemt of tijd vrijmaakt om ze te begeleiden, krijgen de medewerkers een workshop burn-out-preventie aangeboden.

 

Met andere woorden: lossen jullie zelf het probleem maar op dat wij hebben gecreëerd.

 

foto:  sri-lanka-4EK6zRzqpQs-unsplash

Het kan niet, het kan wel!

Net als de waterpokken, er gewoon doorheen gaan

Die burn-out is intussen uitgegroeid tot de waterpokken van het werkveld: iedereen moet er een keer doorheen, en je kunt het maar beter zo vroeg mogelijk gehad hebben. Meer dan eens heb ik gehoord hoe een iemand die terugkwam van burnoutverlof werd begroet met ‘vervelend, maar liever nu dan straks wanneer je al kinderen en meer verantwoordelijkheid hebt’. 

 

Er wordt niet hardop geklaagd over de werkdruk, want iedereen wil in opleiding of in die veelbelovende carrière boot stappen. De ambitieuze mensch kan dus maar beter doen alsof haar stressbestendigheid ijzersterk is: overwerk, extra diensten, niets is haar te veel. Wanneer ze dan eindelijk in die felbegeerde Cruise boot Baan is aanbeland, verwacht ze natuurlijk van haar jongere collega’s dat ze zich hetzelfde opstellen.

Hoe vind ik een betere balans tussen privé en werk?

Regelmatig stel ik mensen in organisaties de vraag:



'Is die burn-out nou echt zo onvermijdelijk, of gaat het hier om een onderliggende systeemziekte die al jaren onbehandeld door ettert?'

Heb je vandaag wat handige werk-privé balans tips nodig? Of pak je morgen de glijbaan van de zaak?

 

                                                                                                                                                            foto:  joseph-greve-TII6axq3eo4-unsplash

Anders naar je mensen kijken!

En voor de werkgever in deze, zou het fijn zijn dat je aan de voorkant gaat kijken van wat een beetje stress doet. Het kan een burn-out voorkomen. Als jij met een andere bril kan kijken naar de opties in je organisaties.

 

 

👉Het maakt mij niet uit als je ervoor kiest om om 10 uur op kantoor te verschijnen.

Het maakt mij niet uit of je ervoor kiest om thuis te werken of op kantoor.

Het maakt mij niet uit als je werkt vanaf je laptop op het terras en geniet van het goede weer.

 

Je bent aangenomen omdat wij er in geloven dat jij de beste persoon bent voor die functie, je past in onze cultuur en omdat wij er alle vertrouwen in hebben dat jij het voor elkaar gaat krijgen.

 

Laat het gewoon weten wanneer ik je ergens mee kan faciliteren om je doelen te bereiken. Dan zal ik er zijn.

 

Je hoeft mij niet uit te leggen waarom je een vrije dag nodig hebt.

Je hoeft mij niet uit te leggen dat je eerder naar huis wilt omdat je kind ziek is.

Je hoeft je niet te verontschuldigen voor het feit dat er meer zaken in je leven belangrijk zijn naast je werk.

 

Ja, ik vind resultaten belangrijk, maar ik vind het ook belangrijk dat het goed met je gaat en verwacht ook van je dat je goed voor jezelf zorgt.

 

We zijn allemaal mensen. We zijn allemaal volwassenen. Ik ben ondernemer en vertrouw iedereen binnen mijn bedrijf. Altijd. We zijn geen kinderdagverblijf voor volwassenen.

 

 

                                                                                                                                                            foto: vitolda-klein-FFx2dgdyc4w-unsplash



Ken jij Ina? Zij is een businesscoach. Een goede hoor. direct maar eerlijk, nee, zij draait er niet omheen. Zij weet ook waarover zij spreekt. Zij komt uit een ondernemersnest en heeft als manager gewerkt bij tal van grote organisaties.

En fijn hoor zo'n coach die lekker Twents nuchter In het leven staat. met de flinke portie humor ook. Zij prikkelt en vraagt echt door. Dat was voor mij en de organisatie soms niet altijd makkelijk, maar wauw, wat hebben we een energie van haar gekregen. Of een schop onder mijn kont die ik net even nodig had.

 

Wij kunnen weer verder. hebben structuur, ondernemersgeest, nieuwe commerciële inzichten en overzichten kregen. Ina, die kan je vertrouwen. Als je vastzit en weer in beweging wilt komen.  

 

                                                                                                                                                            foto: vitolda-klein-FFx2dgdyc4w-unsplash

 

Wens je vandaag een wonderbaarlijke mooie dag! Zorg eens wat beter voor jezelf!

 

BRON: de jonge dokter, waterpokken/ gedicht werkgever onbekend/ Wat een wondere wereld | Playing For Change | Song Around The World