· 

Is dit normaal? Of zijn deze klachten normaal?

Er stapt een keurige madam m’n praktijk binnen, strak in de lak, goede velgen en een paar mooie koplampen maar dat mag ik als vrouw gelukkig wél denken in deze maatschappij.

 

Na het gebruikelijke: 'Goedemorgen-koffie-suiker-melk?'begin ik maar eens met zo’n simpele vraag.

Waar kan zo’n prachtige vrouw zoals jij nu tegenaanlopen? Ze ziet er keurig verzorgd uit, knap in de make-up, wallen onder de ogen en ziet er wat vermoeid uit. De kleren sluiten prachtig aan en er zit geen rimpel op de verkeerde plek. Ze is leidinggevende en heeft wat gedoe.

 

“Ik ben zo moe en heb geen overzicht meer, moet leren ‘nee’ zeggen en word moe van medewerkers” Is dit normaal? Of zijn deze klachten normaal? 'En er volgt een emotionele diarree:

 

  • Werk- privé balans is een chaos
  • Heb vanmorgen een paniekaanval gehad bij de AH tussen het fruit!
  • Ben gewoon een heks met hormonen, doe soms zo sneu & zielig

 

Ze runt haar eigen toko en het zuigt haar leeg en ze heeft veel stressklachten. Dat verantwoording afleggen naar haar team is topprioriteit geworden. Als een dino uit Jurassic Park stampvoet ze door de organisatie. Ze is moeder van twee ‘eigen pubers én 3 van haar man. Ze heeft een verantwoordelijke en drukke baan. Ze zit (nog niet) thuis met burn-outklachten. Tijdens onze gesprekken doet ze geregeld uitspraken die verwijzen naar perfectionisme. ‘Ik ben nu eenmaal perfectionistisch’, het móet gewoon goed zijn’, ‘mijn lat ligt altijd hoog', 'ik mag geen fouten maken’, ‘als kind wilde ik altijd al tienen halen’, ‘alleen het beste is goed genoeg.’ 

 

foto: start-digital-cY41oSRhyBA-unsplash


Tja, wanneer zijn nou de klachten normaal of is dit normaal?!

Ik (de coach) was gelijk toe aan wat koffie.

 

 

Want wanneer zijn nou de klachten normaal of is dit normaal?!

In ieder geval op het moment dat het je begint op te vallen, je mensen om je heen ziet wegtrekken als je voorbij komt heikneuteren.

Doe’s normaal en kom eens op adem

 

Had onlangs een afspraak in Amsterdam en reed op de prachtige A1. Dan tuur ik wat om me heen, luister naar een goed boek onderweg en let onderweg wat op de auto’s en mensen om me heen.

Voor me reed een Caddie met een cartoon op de achterkant. Leeskring INTIEM, rare gedachten kronkelen er door m’n hoofd: ‘gut, dat bestaat nog of is er een nieuwe markt, porno blaadjes rondbrengen in een caddie?’ De cartoon, op de achterkant van de wagen vertelde een ander verhaal.

 

Man en vrouw ieder in hun eigen lekkere stoel voor de open haard, kat in het midden en beentje bij het vuur. Allebei diep in een tijdschrift.

Wij hadden vroeger de houdmap, tijdschriften van 13 weken oud, die mocht je na het lezen houden. Dat van die 13 weken, dat voelde je aan bepaalde tijdschriften (a dirty mind is a joy for ever😉) 

 

Koppie mag omhoog!

 Maar wat zijn we nu toch anders verslaafd aan het telefoontje en de manier van informatie tot je nemen. Geen houdmap van 13 weken.

Maar vers nieuws, elke minuut van de dag. Dan het koppie in de kijk-eens-omlaag- stand. Toch zo’n 5 kilo die drukt op je lijf en leden, geef mij maar die stoel voor de open haard.

 

De telefoon is gewoon een speen voor volwassenen geworden.

 

Een probleem met het gebruik van een mobiel beeldscherm is dat een langdurig vooroverbuigen van het hoofd de druk op de nek bijna tienvoudig laat toenemen.

 

foto: johnny-briggs-JuWTGYVC5UI-unsplash

👉Kies voor jezelf!

➤ Maak een lijstje van wat in je huidige leven de belangrijkste dingen zijn, zowel qua werk als privé 

➤ Ga dan na of je iets aan die verdeling wilt veranderen en zo ja, wat precies. 

➤ Maak daarvoor een stappenplan, waarbij je aangeeft 

- wat je bij de verschillende stappen als moeilijkheid gaat tegenkomen

 - wat voor oplossing je daarvoor kunt verzinnen, wanneer je deze stap gerealiseerd wilt hebben

👉Van ja naar NEE!

Ik zeg NEE - opdracht 

Je kent het wel: net iets te lang doorgaan of zelfs veel te lang doorgaan. Je ontdekte pas waar je grens lag toen je er overheen ging

 

Misschien weet je prima wanneer je moet stoppen, maar lijkt het afmaken van de klus net even belangrijker. 

 

Of andere mensen vragen dingen van je waar je onmiddellijk een nee bij voelt. Wat doe je dan? Zeg je: “nee”, “misschien”, “ik zal er nog eens over nadenken”, of “OK”

 

Soms doe je dingen waar je absoluut geen zin in hebt en die ook niemand echt van je verlangt (bijvoorbeeld naar die ene verjaardag gaan). 

 

In alle bovenstaande gevallen doe je er goed aan 🌶NEE!🌶 te leren zeggen.

 ➤ Noteer in het eens die situaties waarvan je nu al weet dat je daar nee tegen moet zeggen de komende tijd... en houd je er aan. Of stuur me een bericht: Ina, ik ga stoppen met.............., wil jij me over 5 dagen eens appen of ik het ook echt heb gedaan.

 

Schrijven is makkelijker dan doen als er iemand met een stokje op je wacht;-)

 

foto:gemma-evans-zj475haUy2M-unsplash (1)

👉Jouw expeditie, jouw kompas!

Je innerlijk kompas wijst je de weg door het leven. Je bepaalt zelf welke richting je wilt volgen. Jouw expeditie!

 

Ga je in de richting van de externe voldoening, dan ben je vooral gericht op het willen voldoen aan plichten. Anderen vertellen je wat je moet doen of je legt jezelf allerlei plichten op. Slaag je er in aan die verplichtingen te voldoen, dan geeft je dat een tevreden gevoel. 

 

Ga je in de richting van de interne voldoening dan ben je er vooral op gericht om te doen wat je een goed gevoel geeft

Als het goed is volg je dan weer de ene dan weer de andere richting. Je haalt je voldoening uit verschillende bronnen. 

 

 

 

 

 

foto:jamie-street-PE3JGtPVTY8-unsplash

“In life you have a choice: Bitter or Better? Choose better, forget bitter.”  ― Nick Vujicic

Bron: opdrachten CSR, You tube Nick Vujicic deel 1