· 

Drijven met zinkzalf!

Afgelopen maandag tijdens een vergadering een noemde iemand het woord corona mist. In die nevel hang ik op dit moment, ik heb wat gedoe op administratie. Ben net iets te druk. Laat me van de fiets af galopperen door mijn hond, echt waar. En ben moe.

 

Ik kijk naar mijn boekenkast en kom uit bij het boek 'de 7 geheimen van de schildpad'. met als ondertitel ‘geborgenheid vinden in jezelf’. Ik reken hem goed.

 

Wat kan ik nou eens leren van een schildpad, de 4 inzichten die die het me geeft zijn:  

 • ieder van ons is op zoek naar geluk, of hij dat nu weet of niet.
 • De meeste mensen zoeken hun geluk en dingen buiten hen en doen daarbij vaak bittere ervaringen op.
 • De deur naar het geluk gaat naar binnen open
 • Vrede en geborgenheid kunnen we alleen maar in onszelf vinden. Maar ook al bestaat er maar één innerlijk, bestaan vele paden die er heen voeren.

Maar hoe voorkom ik nou dit zinken, kan je zinkzalf ergens bestellen zodat ik weer boven kom drijven. Of ist gewoon wat mee dobberen met zo'n schildpad?!

 

foto: josh-miller-AEZEx7encQs-unsplash

Weten wat jou drijft in je leven en je werk

Je zelf  goed kennen, betekent ook dat je weet wat jou drijft in je leven en je werk. Het gaat dan om vragen als      ’wat wil ik nou echt?’, ‘wat geeft mij energie?’ en  ‘wat vind ik belangrijk?’. En: ‘in hoeverre past wat ik doe of wat omgeving van mij vraag daarbij?’.

De afgelopen maand ben ik verdronken in teveel getrut op administratie. Noem het bureaucratie, noodzakelijk maar kak irritant. Bij mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld ontdekken dat de 4 balie medewerkers niks doen. Terwijl er een extern bedrijf de plantjes water geeft, wel met kek karretje, 4 gieters en een grote vuilniszak, maar toch...

Ik zucht, bekijk de 5 mensen en denk: 'Daarom ben ik ondernemer geworden!' 

 

Mensen worden door uiteenlopende zaken gemotiveerd en gedreven.

 

Denk bijvoorbeeld aan de waarde als carrière maken, tijd voor je gezin, persoonlijke ontwikkeling en financiële zekerheid. Maar ook meer algemene waarde als onafhankelijkheid, eerlijkheid en harmonie. Werk doen dat past bij jouw drijfveren en waarde geeft energie en plezier. Als dit gedurende een langere periode niet het geval is, loop je het risico dat je energie en enthousiasme op een gegeven moment weglekken.

 

Dat noem ik dan zink zalf, je kan het maar in je in medicijnen kastje hebben staan!

Weten wat jou drijft in je leven en je werk

Je kwaliteiten, kennis en vaardigheden komen dan niet goed tot hun recht en je bent niet meer zo effectief Als je zou kunnen zijn punt stel dat innovatie en creativiteit belangrijke waarden voor je zijn. Als je functie dan een beheersmatig accent krijgt, waardoor je vooral moet sturen op procedures en regels komen zul je daar op de lange duur uiteindelijk weinig voldoening uit halen.

 

Tip| Bij de meeste mensen worden tussen de hun 35e en 45e levensjaar andere dingen belangrijk in hun leven. Het is daarom aan te raden om eens in de paar jaar het inzicht in jouw belangrijkste waarde te herijken. 

Sparren met mij kan ook een optie zijn!

 

Oefening|

1. Stel je wint bij de Staatsloterij, een bedrag met 6 nullen. Wat zou je gaan doen? Welke droom of wens wil je hiermee in vervulling Laten gaan? Welke waarden spreken hier uit?

 

 

2. Teken een tijdlijn die je leven tot nu toe verbeeldt. Wat de waren gebeurtenissen of omstandigheden die veel invloed hebben gehad op je persoonlijke ontwikkeling? Welke waarde zijn daarmee voor jou belangrijk geworden?

 

 

foto:  raphael-renter-Nb3fH2sk-PA-unsplash

Maar wanneer je deze zaken vervolgens deelt met je omgeving, winnen ze meestal aan zeggingskracht. je zult merken dat je hierdoor als leidinggevenden nog effectiever zult zijn.

Inzicht Richting Resultaat

Oefening|  Schrijf je persoonlijke ‘leiderschapscredo’. beantwoord daartoe de volgende vragen:

 

 • waar ‘kom je vandaan?’ Welke normen en waarden draag je mee, draag je uit?
 • waar ga je voor en waar sta je voor?
 • In welke richting geloof je voor jou afdeling of team?
 • Wat verlangt je organisatie (of je leidinggevende) van jou?
 • hoe zie je je rol als leidinggevende? Wat is jouw toegevoegde waarde? (Bedenk eventueel een symbool of een metafoor.)
 • wat is of wordt jouw handtekening’? wat wil je dat genoemd wordt In de speech bij jouw afscheid?

  Vertel of presenteer dit aan je medewerkers. Mensen in je omgeving zullen zich aan jouw doelen willen verbinden. Ze komen niet zozeer om wat je doet, maar vanwege je passie en dat betekenis die deze doelen voor jou hebben. Waarom je het doet dus.

In deze blog hebben we stilgestaan bij jouw persoonlijke eigen-aardigheden en ontwikkeling als leidinggevende. Vanuit de gedachte dat je pas echt aan anderen kunt leidinggeven als je jezelf kent en kunt leidinggeven aan jezelf.

 

Dan heb je geen zinkzalf meer nodig maar af en toe de houding van een schildpad of kreeft.

 

 

foto:  rob-walsh-4lfrwRyHRYk-unsplash

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald.

 

Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals Profile Dynamics coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

 

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Op onderliggende pagina omschrijven we zo goed mogelijk de verschillende coachingsvormen. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

 

Neem gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of telefonisch op volgend nummer.

06- 23 92 09 84

bron: leidinggeven doe je zo. Wanda Kraal