· 

Sinterklaas als leidinggevende

Succes komt voornamelijk door het vermogen om ideeën te uiten, leiderschap te tonen en enthousiasme op te wekken bij anderen, aldus ome Dale Carnegie. Een menneke met wat ram oude tips, 1936, maar nog rete hip anno 2022.

 

Door mensen te pesten kun je ze niet veranderen en bovendien is het nergens voor nodig. Er is een oude zegswijze die Ik heb uitgeknipt en op de spiegel heb geplakt, zodat ik het iedere dag een keer of twee te zien krijg:

 

 

'Ik zal dit wat slechts één keer bewandelen; laat mij daarom het goede dat ik kan doen of de vriendelijkheid die ik een ander mens kan tonen nu in de praktijk brengen. Help mij dit niet te omzeilen of te verwaarlozen, want ik zal hier nooit meer langskomen.'

 

 

 

Tja dan stap ik toch anders de dag in😉

 

 

foto: nathan-dumlao-KvGqGxKVNao-unsplash

Wie zijn leiderschapscapaciteiten verder wil ontwikkelen leest verder...

Als dat waar was voor een groot man als Ralf Walter Emerson (180-1882), één van de belangrijkste dicht is en essayisten uit de Amerikaanse literatuur, zou het aan de kans dat het ook waar is voor jou en mij niet duizendmaal groter zijn? Laten we ophouden met denken aan de dingen die we op bereikt hebben, of de dingen die we graag willen putten. Laten we in plaats daarvan een poging doen om de sterke punten van de ander te achterhalen. Stop met slijmballen. Toon op een oprechte, eerlijke belangstelling. Toon je waardering uitbundig en wordt de Sinterklaas vol lof - dan zullen de mensen jouw woorden koesteren en bewaren Mensen hun leven lang herhalen - soms jaren nadat jij ze zelf vergeten bent.

De top 6

Wie zijn leiderschapscapaciteiten verder wil ontwikkelen doet er goed aan de onderstaande richtlijnen voor ogen te houden. Als het nodig is het gedrag of de 'rare' hoofd van iemand te wijzigen:

 

 1. Wees oprecht. Beloof nooit iets wat je niet kunt nakomen vergeet de voordelen die er voor jezelf aan vastzitten en concentreer je op de voordelen voor de ander.
 2. Zorg dat je haarfijn weet wat jij precies van de ander verlangt.
 3. Leef je in. Vraag je af wat de ander nu eigenlijk precies wil.
 4. Schenk aandacht aan de voordelen die de ander zal genieten als hij doet wat jij voorstelt. 
 5. Stem die voordelen zo goed mogelijk af op de verlangens van de ander.
 6. Als jij iemand een verzoek doet, doe dat dan in dusdanige vorm dat de ander daaruit kan opmaken dat hij z'n persoonlijk voordeel daarbij zal hebben. We kunnen natuurlijk een korte, afgemeten opdrachtgeven In de trant van:
  ‘John, we krijgen morgen klanten op bezoek en daarom wil ik graag dat het voorraad magazijn wordt opgeruimd. Mest de boel eens flink uit, zet de artikelen netjes In de schappen en veeg de vloer aan voordat je de balie een sopje geeft.’ John is nu al vol gas voor je aan het werk?!

  Maar we kunnen al die wensen ook kenbaar maken door John te laten zien op welke manier hij er voordeel van zal hebben:

  ‘John, we zitten met een klusje dat meteen gedaan zou moeten worden. Als we het nu meteen doen zitten we straks niet mee. Wat breng ik een paar klanten mee om ons bedrijf te Laten zien. Ik zou hen vooral graag graag het magazijn Laten zien, Maar dat ziet er slecht uit. Als jij een kans zou zien de zaak wat aan de kant te brengen, de artikelen netjes In de schappen en op de stelling te leggen én de balie af te nemen, zullen die mensen zien dat wij efficiënt werken en kan jij er een belangrijk steentje aan hebben bijgedragen dat ze een gunstige indruk van ons kregen.’

Wat denk je, gaat John met plezier gehoor geven aan jouw verzoek? Nou ja, misschien niet blakend van ijver, maar met meer plezier dan wanneer je hem niet had gezegd dat hij zich op deze manier verdienstelijk zou kunnen maken. Aangenomen dat jij weet dat John trots is op het aanzien van zijn magazijn en graag een bijdrage wil leveren aan een goede indruk naar buiten, zal hij vermoedelijk graag zijn medewerking geven. Want bovenstaande manier zul je tevens duidelijker hebben gemaakt dat het werk hoe dan ook moet gebeuren en dat hij, door het nu te doen, kan zorgen dat wij er straks niet mee wordt geconfronteerd.

 

Het zou naïef zijn om te denken dat jij, als je maar deze manier van werken ter harte neemt én In de praktijk brengt, altijd een positieve gunstige reactie bij een ander kunt oproepen. Maar de meeste mensen weten uit eigen ervaring dat je op deze manier meer kans hebt om iemands houding veranderden.

Dus vergeet deze grondbeginselen niet vanuit je 'Bokito-hoofd'. En als je vanuit deze benadering 10% meer succes boekt, zul je jouw leidinggevende capaciteiten met 10% opvoeren en dus 10% doelmatiger functioneren. Dat is het voordeel dat er voor jezelf inzit. 

 

 brett-jordan-X5fVcUO5KDY-unsplash

Bekwaam je in het leiderschap

Het wordt vaak tot de taken van een leidinggevende  dat ze hun gedrag of MonkeyMind herzien.

 

Hier enkele Bananen in die richting:

 1. Begin met lof en eerlijke waardering. 
 2. Vestig langs een omweg de aandacht op iemands fouten
 3. Begin eerst over je eigen miskleun, alvorens de ander te bekritiseren
 4. Stel vragen, in plaats van bevelen uit te delen.
 5. Stel de ander in staat zijn gezicht te redden
 6. Prijs je iedere verbetering, ook de geringste. Wees ‘warm in je waardering en kwistig met je lof’.
 7. Voorziet de ander van een reputatie die hij wel op moet houden
 8. Geef aanmoedigingen en wekt de indruk dat de fout eenvoudig te verbeteren valt
 9. Zorg dat de ander met plezier datgene doet wat jij voorstelt.
 10. Zet een tros bananen op je bureau of bureaublad, tem je MonkeyMind en kauw langzaam voordat je je bek opentrekt naar de ander;-)

 foto: week 18 varvara-grabova-NCSARCecw4U-unsplash (1)


Heb jij behoefte aan een klankbord om je geweldige ideeën, plannen en soms ook zorgen

voor te leggen aan een vertrouwenspersoon?

Dan is Ina jouw Mentor.

Na het toevoegen van de broodnodige zuurstof aan je onderneming en aan jouw ondernemerschap kan het nu tijd zijn voor de volgende stap: Strategisch Management

 

Strategisch Management –

Strategie voor jouw Onderneming. De verbinding tussen Droom én Realisatie. De volgende stap na mentorschap.


bron: Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloed, Dale Carnegie