· 

Burn-out Boosters!!!

Zo, bijna aan het einde van mijn provocatieve jaaropleiding. Beetje in mezelf investeren, nieuwe technieken opdoen die eigenlijk al zo goed bij me passen. De mens zien als een weerbaar mens i.p.v. een zielig vogeltje. Ach, die zielige vogeltjes zijn van harte welkom hoor. Maar ik gooit er wel wat koud water over om te zien of er nog wat energie inzit.

 

Eén van de basisprincipes van het provocatieve coachen.

Als je de ezel vooruit wilt laten lopen, 

trek hem dan aan zijn staart.

 

Als provocatieve coach ga ik dan ook op een boeiende manier om met een burn-out.

 

                                                                                                                                                                                                       foto: philippe-gauthier-eaOjEz8746k-unsplash

5 Bewezen manieren om jezelf af te branden!

👉1. Tijdsvervorming

In de wetenschap wordt dit de planning fallacy genoemd. De meeste van ons hebben de neiging om chronisch te overschatten hoeveel wij binnen een bepaalde tijd kunnen doen. Dat geldt niet alleen voor ons als individu maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor ingenieursbureaus die grote infrastructurele projecten moeten inschatten. De Noord-Zuidlijn van de Amsterdamse metro zou in tweeduizendvijf klaar zijn en was uiteindelijk in tweeduizend 18 klaar hij zou 700 miljoen kosten en heeft uiteindelijk 3,1 miljard gekost. We baseren afspraken en verwachtingen op onze onrealistische inschattingen en dat geeft vaak stress.

👉2. De facebook façade

Veel mensen zijn tegenwoordig voor hun gevoel van eigenwaarde, soms zelfs voor hun bestaansrecht, afhankelijk van een opgepepte presentatie op Facebook. Op zich is dat niets nieuws, mensen hebben zich altijd graag mooier voorgedaan dan ze waren. Ook toen er alleen nog maar handgeschreven brieven bestonden.

 

Maar Facebook biedt hiervoor een heel scala nieuwe mogelijkheden. De Facebook façade is een bron van stress. Wat als er doorheen wordt geprikt? En wie ben je eigenlijk nog meer dan die façade?

Er is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die meer en langer Facebook gebruiken, ook meer geloven dat andere mensen een beter leven leiden en gelukkiger zijn dan zij. En dat het leven niet eerlijk is: frustratie én dus stress. 
En uiteraard kost het tijd & moeite om die valse Facebook identiteit overeind te houden. Het schijnt tegenwoordig zelfs regelmatig voor te komen dat mensen bij de plastisch chirurg komen met het verzoek om hun gezicht zo te verbouwen dat het meer op een Facebook foto’s lijkt…

 

Afbeelding nieuwsbrief IEP

👉3. Het losgezongen ‘moeten’

Vaak hebben we het gevoel dat dingen dringend moeten, zonder dat we nog weten waarom eigenlijk. Dit noem ik in gewoon Nederlands het losgezongen moeten.  Als we niet doen wat we moeten doen, hebben we een innerlijk conflict en dat geeft stress. Overigens geeft alleen al het denken aan stressvolle gebeurtenissen een activering van het autonome zenuwstelsel, met alle gevolgen van dien. Het denken aan alles wat we nog moeten, geeft dus op zich al stress.

👉4. De mens als prooidier

De mens Is miljoenen jaren een prooi dier geweest. De eerste kleine mensachtigen (7 tot 2. miljoen jaar geleden) konden aan een heel scala van roofdieren ten prooi vallen: leeuwen, tijgers, wilde katten en honden, hyena’s, beren, krokodillen, slangen, luipaarden, haaien en zelfs gigantische adelaars.

 

De mensen waren kleiner dan nu. En de roofdieren waren groter dan nu. En er waren er ongeveer 10 keer zoveel. Uiteraard is stress functioneel voor een prooidier. Stress activeert het lichaam zodat het beter kan vluchten. Dus bij ons mensen zit de angst als het ware ingebakken in onze genen. 

 

👉 5. Identitieitsfuik

Ons zelfbeeld vereist dat we bepaalde dingen voelen, komen doen of kunnen. De metselaar hoort mooie rechte muurtjes te kunnen metselen. De manager hoort medewerkers te kunnen motiveren om hun werk goed te doen. De psycholoog hoort aan te voelen wat er in iemand omgaat. De coach hoort mensen te kunnen helpen om te veranderen. Hoe meer wij ons zelfbeeld verbinden met een bepaalde rol, hoe dwingender dit soort eisen worden. En hoe meer we aan die eisen voldoen, hoe meer onze omgeving dat van ons gaat verwachten. Dat versterkt weer de verbinding van onze identiteit. Al die rollen, als we ervan afwijken volgt er straf en we worden beloond als we eraan voldoen. Dat maakt de verwachting nog dwingender.
Het is een zelf versterkend proces.

 

Afbeelding nieuwsbrief IEP

En jij, heb je al een booster gehad uit het bovenstaande menu?

Vragenlijst Stressklachten

Met de Vragenlijst Stressklachten kun je snel en efficiënt online meten of, en in welke mate er sprake is van stressgerelateerde problematiek.

 

De lijst is gevoelig voor veranderingen en kan dus ook worden ingezet voor de evaluatie van behandelprogramma’s of interventies.

✔ Diagnostisch instrument

✔ Praktisch en snel

✔ Betrouwbaar

✔ Objectieve (effect)meting

✔ Nederlands en Engels in te vullen

 

 

Voor wie? 

Voor mensen met (vermoedde) klachten als gevolg van langdurige stress. 

 

Langdurige stress ontregelt je lichaam. Als je zo lang roofbouw pleegt dat je niet meer door de rustige stelt, ben je burnout. Wil je beter worden dan moet eerst je lijf weer op de rit en dan pas volgt de rest.

 

 

Een CSR-stresscoach helpt je hierbij. Deskundig en betrokken. Zonder wachtlijst de csr methode is bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd

 

Het is wel stress coaching waarbij je echt hersteld!!!

 

FOTO jon-tyson-hhq1Lxtuwd8-unsplash

bron: Burn-out Boosters: vijf bewezen manieren om jezelf af te branden - IEP Nederland - NLP - Provocatief - MindSonar (iepdoc.nl)/ CSR