· 

Annika slaat Pippi van haar paard!

Lydia is meer dan talentvol, ze stapt de praktijk binnen en heeft zin in dit gesprek. Gelukkig, er is in ieder geval iemand opgeladen en enthousiast vandaag is mijn reactie. 'Vertel, wat is het probleem?'

-‘Nou weet je, ik voel me op zich wel zeker, alleen klap ik dicht als ik voor een onbekende groep iets moet zeggen of in gesprek moet met 'hogergeplaatste' personen. Dit ook in combinatie met het feit dat ik me juist goed voorbereid, maar dan 'er niets van bakt. Mijn moeder heeft ooit tegen me gezegd dat ik Pippi niet na mocht doen, er was ooit een meisje in een rolstoel gekomen door dat wel te doen, misschien zit dat me in de weg?!

 

‘Je hoeft gelukkig niet vaak te spreken in het openbaar. Het is toch heerlijk om echt jezelf te zijn? Er zijn zoveel gelikte gladjakkers die hun praatje altijd perfect klaar hebben. Zo wil je toch niet zijn?’

- ‘Weet je Ina, ik vind het op zich wel fijn om mezelf te zijn, alleen hier wil ik toch wat aan doen.’ 

Ina: ‘desnoods identiteit verliezen als je maar hogerop komt. Niet doen!’


Lydia besluit dat zij niet meer dicht wil klappen, los van haar ambitie om door te groeien.

Provocatief als ik kan zijn met ik het er natuurlijk niet mee eens: ‘Straks ziet je baas je aankomen en daar zit je dan superzelfverzekerd: "Yo, daar ben ik dan. Ik zal jou wel even zeggen van dit en dat". Ze ziet je aankomen.’

Lydia is wat van de leg en dat mag, uiteindelijk gaat ze echt wel stappen zetten, ik toets alleen maar of ze echt wel wil doorzetten in dit geval.

 

ernie-a-stephens-KflQqYcFknk-unsplash (1)foto Unsplash

Om je toch op deze mooie zondag nog van wat inzichten te voorzien!

👉Zo voorkom je dichtklappen tijdens een gesprek

Mogelijk hoor jij tijdens een vergadering iets waar je het helemaal niet mee eens bent. Lukt het jou dan om op een assertieve manier jouw mening naar voren te brengen? Of slik je de woorden in, mondje houden is gezonder is je motto!  En hoe is het als je kritiek krijgt van je manager die in jouw ogen totaal onterecht is?  Vertoon je dan het zelfverzekerde gedrag dat je graag zou willen of lukt dat maar niet omdat je op die momenten volledig dichtklapt en eigenlijk geen woord kunt uitbrengen. Mega vervelend dat dichtklappen tijdens een gesprek. Achteraf weet je precies wat je allemaal had kunnen zeggen of doen, maar ja… 

In het kort: de reden, de oplossing en een snufje lef!

Dichtklappen tijdens een gesprek. Hoe komt dat eigenlijk?

Laat ik beginnen om je gerust te stellen. Dat dichtklappen is een begrijpelijke reactie, er is dus niets mis met jou. De hedendaagse mens reageert op bedreigende situaties met een stress-responssysteem dat nog stamt uit de oertijd, toen wij als soort moesten overleven en reageerden op gevaar met vechten, vluchten te bevriezen.

Dit doet je lichaam

Nu is een confrontatie op je werk zelden levensbedreigend maar kunnen je angstige gedachten wel leiden tot stress en ervoor zorgen dat een van de volgende overlevingsmechanismen in werking treedt:

1. Vechten – Je voelt je aangevallen, slaat je armen over elkaar en gaat in de tegenaanval

2. Vluchten – Je bent bang, voelt je onveilig,  maakt je heel klein en het liefst loop je weg

3. Bevriezen – Je kruipt in je schulp, niet in staat om helder te denken of iets zinnigs te zeggen


Dichtklappen bij stress

Als je vaak dichtklapt, is bevriezen mogelijk jouw gebruikelijke – vaak onbewuste – reactie op stress. Dat is heel onhandig op je werk want op zo’n moment blokkeer je volledig en zit bewegingsloos in je stoel of staat aan de grond genageld. Het voelt alsof je hoofd leeg is en alles wat je als professional geleerd hebt over assertiviteit en feedback verdwijnt naar de achtergrond.

 

Goed, nu weet je hoe het komt, maar wat kun je er aan doen?

 

 

 

Dit werkt goed bij dichtklappen: Ontdooien

Kom in beweging

Zodra je dreigt te bevriezen is het goed om in beweging te komen. Als je in een vergadering zit, kun je al ontdooien door even achterover te leunen om afstand te nemen, maar je kunt ook opstaan om bijvoorbeeld wat water te pakken. Door de beweging ga je de verstarring tegen en neem je afstand van de situatie. Zo kun je je gedachten ordenen en je emoties beteugelen.

 

foto Unsplash: fernando-jorge-xaAHHv2S988-unsplash

👉Stap in de helikopter

Een andere manier van afstand te nemen en ontdooien, is om je voor te stellen dat in een helikopter zit, de situatie van bovenaf bekijkt en vaststelt wat er nu eigenlijk aan de hand is. Stel jezelf vragen als: ‘Waarom zie ik dit als een bedreiging?’ of  ‘Kloppen mijn angstige gedachten wel?’ En kan ik die omzetten naar helpende gedachten.

 

Glimlach naar jezelf

Als het niet lukt om je gedachten op een rijtje te krijgen, accepteer dan dat je het gewoon even niet meer weet. Dat kan gebeuren, je bent ook maar een mens. Probeer het te relativeren door tegen jezelf te zeggen: ‘Goh, kijk mij nou, ik weet het gewoon even niet meer. Wie had dat gedacht?’ Glimlach om het idee dat dit dus de beste kan overkomen.

Is het waar wat je denkt?

Het afstand nemen helpt ook om te bepalen of jouw gevoelens terecht zijn in deze situatie of dat ze het gevolg zijn van allerlei hersenspinsels die op dat moment door je hoofd suizen?

Bijvoorbeeld: ‘Oh jee, ik heb het zeker weer niet goed gedaan!’, ‘Dit kan mij de kop kosten, misschien word ik wel ontslagen!’ of ‘Wie denkt ze wel dat ze is om mij zo aan te spreken, het is niet eerlijk want ze bakt er zelf helemaal niets van!

 

Zo wordt je beter je emoties de baas

Als een collega of je baas je bekritiseert, soms zelfs negatieve feedback geeft, en jij je daardoor aangevallen voelt, is het logisch dat je geëmotioneerd raakt. Gevoelens van boosheid, verdriet of onrechtvaardigheid kunnen de overhand krijgen. Je weet niet of in huilen uit moet barsten of de ander flink de waarheid wilt zeggen.

 

foto unsplash: brooke-cagle-oTweoxMKdkA-unsplash


👉Maak contact!

Maak op zo’n moment even contact met je lijf door bijvoorbeeld je hand op de borst te leggen. Misschien voel je dan je hart kloppen, een dichtgeknepen keel of onrust in je buik. Welke emotie overheerst? Ben je bang, boos of bedroefd?

Kom in beweging en laat gerust even een stilte vallen om jezelf de tijd te geven om te ontdooien. Zinnen die je kunt zeggen om jezelf de tijd te geven en je heftige emotie te laten zakken, zijn:

• ‘Ik weet even niet wat ik moet zeggen’ of

• ‘Ik heb daar nu geen antwoord op, ik kom er op terug bij je.’

 

Voel je vooral de angst? Zo ga je ermee om.

Je weet nu dat het meestal niet de situatie is die je angstig maakt maar allerlei gedachten die bij je opkomen. Vaak blijken die helemaal niet te kloppen maar het is wel begrijpelijk dat ze voorbijkomen.

👉Accepteren van sputterpoep & angst

Accepteer gewoon dat je enige angst voelt maar laat je gedachten niet met je aan de haal gaan en maak van de mug geen olifant. Blijf in het hier en nu en bepaal wat je in deze situatie beter kunt bedenken of tegen jezelf kunt zeggen.

👉Üben, üben, üben...

Oefening baart kunst

Train jezelf om in stressvolle situaties niet te bevriezen door nieuwe gedachten en meningen te vormen, die er voor zorgen dat je dapper bent in plaats van angstig. Zo verklein je de kans op dichtklappen bij stress. Door deze dapperheid kun je beter voor jezelf opkomen. Het helpt als je van mening bent dat je het recht hebt om:

• met respect behandeld te worden

• op te komen voor je belangen en prioriteiten

• nee te zeggen zonder schuldgevoel

• beginnersfouten te maken

• problemen van anderen niet over te nemen

• te vragen om wat je wilt

• om onafhankelijk te zijn

 

 

foto unsplash: logan-weaver-218Kehjcqe4-unsplash

👉Opschrijven werkt heel goed

Schrijf voor jezelf op welke gedachten en meningen jou voortaan zullen helpen om dapper te zijn en de confrontatie aan te gaan.

Een gedachte die je angstig kan maken is bijvoorbeeld: ‘Oh nee toch, ik heb het zeker weer fout gedaan!’. Als je van mening bent dat je het recht hebt om (beginners) fouten te maken, kun je tegen jezelf zeggen: ‘Het is mogelijk dat ik een fout heb gemaakt, dat is heel vervelend maar ook menselijk.

Laat ik onderzoeken wat er niet goed is gegaan en hoe ik dat een volgende keer kan voorkomen’. Als je je niet zo druk maakt over de eventuele reacties van anderen, kun je neutraal reageren op de feedback die je krijgt en een goed gesprek voeren.

 

Stop met gedachtenlezen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Zonder dat wij er erg in hebben zijn wij voortdurend bezig om te bedenken hoe de ander zal reageren op wat wij willen zeggen. Mogelijke vermijden we vaak datgene te zeggen wat we op ons hart hebben, omdat we bang zijn voor de reactie die dat teweeg brengt.

Bijvoorbeeld: ‘Als ik dat zeg tegen mijn baas, wordt hij woest en hebben we weer bonje’ of ‘Wat zullen ze wel niet van mij denken als ik dat doe?’.

👉Mensen zijn vooral met zichzelf bezig en niet met jou

Om te voorkomen dat je in gedachten allerlei rampscenario’s voor je ziet waardoor je blokkeert, kun je bij twijfel beter even controleren wat een ander er van vindt in plaats van dat zelf allemaal in te vullen

In de praktijk blijkt het namelijk nogal mee te vallen hoe een ander over jou denkt of wat hij van je gedrag vindt. En misschien vind je het teleurstellend, maar de meeste mensen zijn vooral met zichzelf bezig en niet met jou!

 

foto Unsplash: long-truong-Y5PXVs1LpY4-unsplash


Jezelf coachen!

Wie anders dan jijzelf weet wat goed voor jou is? Als je jezelf goede vragen stelt en luistert naar de antwoorden in jezelf kun je heel goed een socratisch gesprek voeren met jezelf. Wie anders dan Socrates leren ons de kunst van het vragen stellen?.   

 

Wat dat vraagt? 

 

 

 

 etty-fidele-K_xXdh4lNJM-unsplash (1)

Lef! Dus: gewoon doen!, durf!

Werk, collega's, managers, werkdruk of sfeer kunnen het uiterste van je vragen werk kan uitdagend zijn en voldoening geven. Totdat de druk aanhoudt en je jezelf erop betrapt dat je door moet thuiskomt, er geen plezier meer in hebt en de spanning voelt oplopen. Je wilt eruit komen en Misschien ben je al hard naar oplossingen gaan zoeken. Je hebt met Mensen over gepraat en erover gelezen. Je hebt handige tips gekregen: toch heeft het je niet gebracht wat je van hoopte.  

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar dat aan kan liggen? 

 

Wat maakt veranderen zo lastig? 

Veranderen loopt niet volgens een standaardmodel. Veel boeken gaan uit van een

veranderingsmodel, maar lang niet Iedereen past daarin. Iedereen heeft zo zijn eigen valkuilen of terugkerende patronen: je persoonlijke ervaringen beïnvloeden de manier waarop je:  

  • denkt 
  • voelt en
  • handelt. 

Dat betekent dat er aan elke verandering een cruciale stap voorafgaat, namelijk stilstaan bij je: 

  • denken 
  • voelen en
  • reacties. 

Stel je voor: twee collega's op dezelfde afdeling. De één kan slecht met zijn manager door een deur; de andere kan goed met hem werken. Opvallend, want ze hebben dezelfde baas en hun werk is vergelijkbaar.

Die verschillen hebben te maken met gedachten en overtuigingen: 

Hoe kijk je naar jezelf en de wereld om je heen? 

 

Vaak ben je, je allang niet meer bewust van die overtuigingen en het effect daarvan op je voelen én reageren. 

Die kracht van gedachten staat centraal bij zelfcoaching. Pas als je weet hoe je jouw gedachten haakje onderbewustzijn haakje, je voelen in doen of Laten beïnvloeden, kun je de drempel nemen én met succes de weg naar verandering inslaan. 

 

Verandering werkt alleen als het volledig van jezelf uitgaat, op een manier die bij jou past. Wat goed is voor anderen, is niet per se goed voor jou. 

Een goede coach kan erin veel betekenen maar: lang niet Iedereen krijgt een coach. 

Anderen willen het toch liever eerst zelf zien te klaren. Je wilt veranderen, je krijgt geen coach of je wilt nog geen coach. Houd het dan op? Zeker niet! 

Mensen zijn heel goed in staat om een socratisch gesprek met zichzelf te voeren, en daarmee om zichzelf te coachen. 

 

foto Unsplash:liz-sanchez-vegas-NQTqZLh6CxE-unsplash

👉De creativiteit zit in jezelf

Als je meer inzicht hebt In de oorzaken van je veel te hoge werkdruk, of wat die manager of collega doet, of juist niet doet, waardoor jij er last van hebt, komt het moment om nieuw perspectieven te ontdekken. 

Dit vraagt creativiteit. 

Als iemand zegt: 'out of the box denken' zeg je waarschijnlijk (oja!). Brainstormen? Is ook een bekend begrip. 

Hersenen werken associatief: het ene beeld roept het volgende op. Drijf mee op die stroom van impulsen en laat ze de vrije loop. Niets is gek. 

Hersenen werken niet lineair, zoals bij een pagina beschrijven van linksboven tot rechtsonder. Beschouw je je vraag als een project met prioriteit een vraagteken beschouw je je vrije associatie associëren dan als een mindmap. Deze mindmap gaat over jou. Ook bij een mindmap begin je op een blanco blad en noteer je elke associatie. Pas daarna ga je ordenen en structuur aanbrengen. 

 

De hypothetische socratische vragen bewijzen in deze fase hun dienst. Zoals de wondervraag, waarin je gaat nadenken over hoe je werkdag of je samenwerking er in een ideale situatie uit zal zien, vanuit de aanname dat er die nacht een wonder is gebeurd waardoor het probleem is opgelost. Een creatief een leuke gedachte experiment. Zo ga je vanuit jezelf nieuwe mogelijkheden zien en ben je in staat om van daaruit bewust een richting in te slaan. 


Heb je: 

  • geen zin, 
  • of tijd, om een half uur tijd voor jezelf te nemen? 

Vraag je af waar dat uit voortkomt, wil je: 

  • gelijk?
  • of wil je geluk? 

 

Geniet je? 

  • Zo niet, kun je de situatie vermijden? 
  • Zo niet kun je de situatie dan accepteren?
  • Zo niet kom maar kun je de situatie veranderen?
  • Zo niet, verandert dan van gezichtspunt! 

 

                        Neem verantwoording voor jezelf!!!

 

foto Unsplash: evie-s-3aodHsVV3HE-unsplash

Wachten tot het gaat sneeuwen kan ook!


Bron: ik overtref mezelf/ y.meier/ Opleiding provocatief coachen IEP/ You tube heineken reclame rudy/ biertje