· 

Balanceren door grip op stress

De inspanning-herstel balans 

Wie aan gezond zelfmanagement doet, weegt ook constant de (energetische) kosten en baten af. Wegens je inspanningen wegen je inspanningen op tegen wat je ervoor terugkrijgt? Of kost het je vooral tijd en energie?

Tijdelijke investeringen kunnen de latere baten ten goede komen, maar alléén onder de voorwaarde dat je ‘de rente en aflossing’ binnen een redelijke termijn kunt voldoen de extra kosten moeten redelijk en te dragen zijn wil je herstellen van stress klachten of erger voorkomen, dan moet je lijf in balans komen. Je staat nu te veel In de actiestand waardoor er te weinig tijd is voor je lichaam om te kalmeren en te herstellen.

 

Draai dat om. Ga de komende tijd overwegend In de herstel standpunt zo laad je je batterij extra op.

De herstelparadox

Wat rustig worden lastig kan maken, is dat je hormonen en je autonome zenuwstelsel hierbij betrokken zijn en die functioneren vooral buiten je wil om. Je kunt wel tegen jezelf zeggen: nú ben ik rustig en ontspannen… maar als je lichaam inmiddels gewend is aan overwegend actief zijn, schakel je de knop niet zomaar om. Wanhoop dus niet Als je niet direct het effect vindt dat je hoopt.

 

Mensen die het meest onder druk staan hebben de meeste baat bij rust echter, recent onderzoek wijst op een hinderlijk mechanisme dat je mogelijk bekend voorkomt: herstellen na inspanning verloopt juist moeizamer naarmate je behoefte eraan groter is. Dit staat bekend als de herstelparadox.

 

De herstelparadox houdt in dat naarmate een ervaring of situatie stressvoller is en langer duurt, het moeilijker wordt er niet aan te denken, te ontspannen, of iets anders te gaan doen. Door de verhoogde visie olie is de staat van paraatheid ga je als vanzelf over de situatie malen of piekeren. Op zijn beurt haalt het piekeren weer de stress fysiologie in je lijf in stand, waardoor slapen moeilijker wordt. Je ligt te woelen in je bed en je staat de volgende dag vermoeid op. En slaap onderzoeken vond bovendien dat Mensen die slecht slapen, tijdens hun werk weer meer piekeren en meer werkstress ervaren. Dit maakt de cirkel rond. Vooral Als je veel In de actiestand staat, heeft tot rust komen dus tijd en geduld nodig. Reken op een week of 3, voordat je een effect merkt.

Zin of géén zin?

Probeer voor je iets gaat doen te voelen of je er zin in hebt. Waarschijnlijk ben je dat niet meer gewend. Met je verstand kun je zoveel dingen bedenken die leuk’, ‘noodzakelijk’ of  ‘logisch’ zijn. Dat motiveert je om door te gaan. Maar een andere manier om dit te benaderen is: heb je ook voldoende Energie om die dingen te doen?

 

Om na te gaan of je lijf er zin in heeft zin in, of je lijf er zin in heeft, kun je je voel systeem (je emoties) inschakelen. Als je door je energie heen raakt, kun je vanuit je emoties (of vanuit je buik) een signaal voelen,: nee Ik wil dit niet (meer).

 

Om je te helpen om makkelijker contact te leggen met je gevoel kun je er lekker test doen ook je  stresscoach doet deze test regelmatig het werkt echt

 

                                                                                                                                                                                                  foto: dogukan-sahin-Wddj9jJFb6k-unsplash

👉Lekkertest

Bron: CSR centrum,