· 

Leidinggeven aan een hybride team

Leidinggeven aan een hybride team, da's

#kak lastig!

 

Resultaat & verbinding in een tijd vol van Corona en andere irritante wezens. Hoe doe je dat dan? Thuiswerken dat deden we al, ook voor Corona. Lekker handig, even een wasje tussendoor en weer doorrrrr zou Gaston van de Postcode loterij roeptoeteren. Zeker productief, dat thuiswerken maar ook een dingetje. Thuiswerken maakt eenzaam, leidt tot nog meer stress en zet de rem op innovatie en leren.

 

Dus nog meer hybride worden. Deels thuiswerken/ deels op kantoor. Net als memory, wanneer is wie nu op kantoor. Waar gaan we elkaar dan ontmoeten, op kantoor of op een andere plek? En welke rol heb jij dan als leidinggevende in zo’n organisatie? Hoe zorgen we ervoor dat we een team blijven? Hoe voorkomen we eenzaamheid en 3 flessen coca cola fetisj in ons team. Dat je team zich aan elkaar en de doelstelling verbonden blijven voelen?

Uiteindelijk draait het altijd om resultaat.

 

In deze blog wat gevaren, uitdagingen en nieuwe kansen. Want die zijn er ook. Kwestie van zien & doen!

 

foto: avi-richards-Z3ownETsdNQ-unsplash

👉Instructies voor thuiswerkers:

  • Ga wandelen! Je lichaam is je belangrijkste instrument. Het bewaken van je eigen gezondheid en welbevinden is prioriteit. Bovendien is een wandeling in de buitenlucht een prima manier om veilig 
  • Werk in spanningsbogen Je levert geen optimale prestatie door alsmaar door te gaan of alsmaar uit te stellen. Componeer je werk naar het moment op de dag, de situatie en je humeur. Neem geregeld pauzes.
  • Verdwijn niet in de tunnel Blijf in contact met je collega’s. Ook over zaken die niet direct over werk gaan. Anders zie je je eigen blinde vlekken niet meer en vereenzaam je.
  • Singletask Doe niet allEs door elkaar heen, multitasking is een zeer inefficiënte manier van werken. Doe dingen ná elkaar en maak ze eerst helemaal af, ook je mail.
  • Zorg voor goed gereedschap Regel voor jezelf een zo goed mogelijke werkplek. Zorg voor een goede stoel, goede apparatuur, een goede koptelefoon en vooral microfoon.
  • Je hebt een verantwoordelijkheid naar de rest van je team. Je werk is niet alleen wat jij doet. Je werk is ook anderen en de organisatie verder helpen, help ze en inspireer ze. Als jullie elkaar in de fysieke ruimte ontmoeten, kom niet alleen halen, kom ook brengen
  • Kijk naar jezelf tijdens een online overleg. Gedraag je bij online overleg. Trek iets fatsoenlijks aan, zorg dat je goed in beeld bent en goed zichtbaar bent. Ga niet lopen onder het beeldbellen en stuur kind en kat weg. Kijk af en toe op het scherm naar jezelf, dat is de indruk die je aan mensen geeft.
  • Heb geen zin.  Bij veel thuiswerken is je werk 24 uur per dag om je heen. Kom niet de hele tijd in de verleiding om toch nog iets te doen. Ook geen zin hebben is een goede reden omdat je dan zelden erg productief bent. Kies momenten om te werken en werk dan helemaal
  • Blijf leren Jezelf ontwikkelen lijkt nooit urgent. Maar stilstand is geen optie. Ontwikkelingen gaan razendsnel, blijf nieuwsgierig, blijf geïnteresseerd in wat anderen doen, blijf leren!

foto: miguel-ibanez-cO7zI0lqzqI-unsplash


👉De zes nieuwe vuistregels

Heel veel organisaties werken met kernwaarden, uitgangspunten of, in echte managementtaal:
‘guiding principles’ ik noem ze maar even vuistregels dit zouden In de nieuwe kunnen zijn voor de hybride organisatie: 

 

1. Wij werken vanuit vertrouwen aan resultaat. Onze medewerkers krijgen een duidelijke output-uitdaging en heldere rand criteria. We bereiken doelen vanuit hun eigen professionaliteit in samenwerking met onze teamleden en collega’s. We bepalen volledig zelf waar, hoe en wanneer we ons werk uitvoeren.  

 

2. Bij respecteren verschil. Wij begrijpen dat de behoefte van onze professionals verschillen. Wij leveren zoveel mogelijk maatwerk in onze ondersteuning en In de manier waarop we elkaar ontmoeten. 

 

3. Ons management faciliteert, verbindt en prikkelt. De rol van ons management is om thuiswerken en kantoorwerk optimaal te faciliteren, om mensen te verbinden zodat kennis en creativiteit kan stromen en om inspiratie de organisatie binnen te halen. 

 

4. Wij zijn voor onszelf verantwoordelijk. We houden onszelf scherp, investeren in onze eigen permanente ontwikkeling, organiseren ons eigen werk zo verstandig mogelijk e monitoren onze eigen wel bevindingen en gezondheid. Vanzelfsprekend voelen wij ons verantwoordelijk voor het bereiken van onze (team-)doelen. 

 

5. Wij zijn er voor onze collega's. Wij gaan proactief op zoek naar hoe we collega’s kunnen helpen, ondersteunen, ontwikkelen en inspirerend. Op momenten dat we elkaar als team ontmoetten hadden we niet alleen inspiratie en kennis op, maar leveren we deze ook aan collega’s. Wij denken mee hoe we de organisatie nog effectiever en succesvoller kunnen maken. 

 

6. Wij werken niet alleen voor onszelf. Wij beseffen dat we financiële en andere resultaten moeten behalen om onze organisatie te te kunnen laten voortbestaan, maar wij beseffen ook dat onze organisatie er is om de wereld verder te helpen. Wij beseffen dat wij daarin een gemeenschap vormen. Bij al ons handelen staat dat besef voorop.

 

FOTO uNSPLASH: jason-leung-3Yr467Xig4k-unsplash

Wilt u uw organisatie versterken op het gebied van wendbaarheid, waarde gedrevenheid of het realiseren van continu verbeterde teams, dan bent u bij ons aan het juiste adres

Organisatiecoaching

Wij coachen organisaties om zich te ontwikkelen tot wendbare, doelgerichte samenwerkingsverbanden. Daartoe ondersteunen en adviseren we bij organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Onze focus is een gezamenlijke blik op zowel waarde creatie als op menselijke interactie en de samenhang daartussen.

 

Teamcoaching

Onze team coaching richt zich op het teams helpen optimaal bij te dragen aan de klantwaarde waar de organisatie voor (be)staat.

 

Training & opleiding

Wij bieden een palet aan trainingen en opleidingen met een voorkeur voor maatwerk. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar versterking van samenwerkingscompetentie of leiderschap? Zou u uw organisatie willen leren om Agile, Scrum of Lean toe te passen? 

 

Bron: Leidinggevend in de hybride organisatie, Jeroen Busscher