· 

Kalm aan en rap een beetje

Potverdikke, kom ik afgelopen week op LinkedIn, het profiel van een straffe dame tegen. Het is haar rouwkaart!

Marlé, echt zo’n moordwijf, kranig, een hardwerkende ZZP’er binnen Sociaal Domein. Een solist én een mensen-mens. Wist niet dat ze bezig was met doodgaan, kakziekte en tabé. Had je nog graag willen vertellen wat je voor mij en het ondernemerschap mocht betekenen. Maar zal een kaars voor je branden mooierd!!

 

Om stilstand te voorkomen moet je soms …stilstaan

Lekker al die uitdrukkingen, ‘rust roest’ & ‘stilstaan is achteruitgaan’. Maar klopt dat eigenlijk wel? Emeritus professor Paul Kirschner beweert in zijn afscheidsrede het omgekeerde: “Stilstaan is geen achteruitgang is, maar geeft juist de kans om te reflecteren op wat wij hebben en hebben bereikt, en ook om deze verworvenheden te verfijnen, uit te bouwen en te perfectioneren.”

Dank Marlé voor het even stilstaan in deze ratrace!

foto Unsplash: ray-harrington

Letterlijk stilstaan

Als je trein om een of andere kosmische reden net voor het station een kwartier stilstaat, baal je. Maar wat er op zo’n moment vaak gebeurt, is dat mensen ineens met elkaar gaan praten. Opdat het kan, live met elkaar, face time zonder telefoon. Alsof je dan meer diepgang aandurft, omdat je weet dat je elkaar toch niet meer zult zien. Die zogenaamd “verloren” tijd is dan ineens zinvol geworden. Een geluksmoment in een verder overvolle dag. Letterlijk vooruitgang door stilstaan. Net als tijdens een wandeltocht. Door af en toe even stil te staan, geniet je meer van het uitzicht.

Het Nuttige Nietsdoen

We vliegen van school, pianoles, sporten, huiswerk, we leren al jong dat je je tijd altijd goed moet benutten. En daarna aan ’t werk en hoppa, die carrière ladder op. Maar natuurlijk is hard werken niet zaligmakend.

Sportrusten is het nieuwe marathon lopen voor betere prestaties later. Dat geldt ook voor het dagelijks leven. We denken veel na over de toekomst, dingen die we nog moeten doen, zorgen om dingen die kunnen gebeuren. Dat helpt om veel werk te verzetten en goed voorbereid te zijn. Maar het geeft ook stress en een gevoel van onvrede.

Stilstaan haalt je tijdelijk uit die modus. Er ontstaat ruimte om te na te gaan of je zorgen wel reëel zijn en of je dingen anders kan doen. Je voelt beter welke behoeftes jouw lichaam heeft, zoals rust nemen of juist een flinke wandeling maken. En het maakt je creatiever, omdat je jouw gedachten vrij kan laten gaan.

 

foto Unsplash: chris-henry


En jij, hoe ziet jouw film eruit? Wat zijn de hoogtepunten? De kans is klein dat je een saaie film wil. Dat een dag op je veertigste er hetzelfde uitziet als een dag op je zestigste, met alleen iets oudere hoofdpersonen. Wil je toch iets vaker spannende dingen doen? Of misschien heeft jouw hoofdpersoon het allemaal voor elkaar in materiële zin maar loopt hij rond met een knagend gevoel dat er iets ontbreekt. Dan wil je toch dat hij op zoek gaat naar zingeving? En hoe eindigt je film? Wil je iets nalaten: een boek dat je hebt geschreven, een klein fortuin zodat je nabestaanden zich kunnen redden de rest van hun leven? 

 


Ruimte om opnieuw te kiezen

Door af en toe eens stil te staan bij wat je nu eigenlijk aan het doen bent en waar je mee bezig bent, krijg je weer zicht op jouw pad. Misschien heb je 10 jaar geleden bedacht dat het leuk was om ‘iets met communicatie’ te studeren, werk je nu al jaren in een marketingfunctie maar heb je soms géén idee meer waarom. ‘Ach, ik ben erin gerold,’ hoor je jezelf zeggen.

 

Door de reflecteren kun je kijken of de keuzes die je ooit maakte, nog wel bij jou passen.

En als je dan toch écht stil gaat staan om daarna weer gas te geven…..Lees rustig verder😉

 

foto omdenken.nl

Laat zo veel mogelijk los

Je hebt de afgelopen maanden veel te veel gedaan en veel te weinig gerust. Je was te actief, waardoor je herstel te weinig aan bod kwam. Wat de aanleiding was, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Dat kan van alles zijn: de zorg voor een familielid, drukte op je werk, een slepende kwaal of ziekte, angst of onzekerheid ... Mogelijk een paar dingen tegelijk. Wat de oorzaak ook is, als je mentaal en lichamelijk te weinig tot rust komt, pleeg je roofbouw op jezelf. En als dat lang genoeg duurt, geeft je lichaam het uiteindelijk op. 

 

Hoog tijd om het roer om te gooien. Het is afgelopen met ‘nog even volhouden’, ‘een schepje er bovenop’, ‘alleen nog even dit’, of ‘het is alleen maar tot …’ 

 

Spreek met jezelf en de mensen in je omgeving af dat je de komende maanden zoveel mogelijk verplichtingen, taken en stressoren uit je leven bant.

👉🏼Ga SUDR-en:        Schrappen, Uitstellen, Delegeren, Reorganiseren

Schrappen 

Je voelt je snel overvraagd en opgefokt. Dingen die je vanzelf deed, die leuk waren, hou je nu nog nauwelijks vol. Elke winkel ligt op een steile bergflank, elke uitstap met vrienden is een kruistocht. Zeg daarom afspraken af. Stop met presteren. Stop met haasten. Zet de sociale media on hold. Kruip een poosje weg in je eigen cocon en laat de buitenwereld voor wat het is. 

 

Uitstellen 

Stel zoveel mogelijk afspraken uit. Hef deadlines op. Schuif zoveel mogelijk activiteiten die veel energie kosten op de lange baan. Stel ook alle belangrijke beslissingen uit tot je je beter voelt. Dan overzie je de zaken beter en misschien bekijk je de dingen dan ook vanuit andere perspectieven. 

 

Neem geen belangrijke beslissingen 

Momenteel zit je in een periode waarin nadenken moeilijker is en de emoties snel de overhand nemen. Hoe dan ook, het is geen goed idee om nu ontslag te nemen of je relatie te beëindigen. Zet dit soort plannen even in de ijskast en haal ze eruit als je voldoende hersteld bent. Dan kun je weer helder denken en zijn de emotionele scherpe kantjes ervan af.

 

foto Unsplash: yvonne-lee-harijanto-


Delegeren (hulp vragen) 

Mensen met een gebroken been hebben hulp nodig bij de simpelste dagelijkse klusjes. Zolang ze geen loopgips hebben, kunnen ze niet naar de supermarkt wandelen of eten koken. Dat geldt ook voor jou. Je hebt hulp nodig, waarschijnlijk zelfs met de simpelste taken. Vraag gezinsleden of mensen in je omgeving of ze je een tijdje willen helpen met op de kinderen passen, boodschappen doen, koken, opruimen… 

 

Vraag hulp 

Bij een burn-out heb je psychisch en lichamelijk veel problemen, dus heb je ook veel hulp en steun nodig. Je CSR-coach helpt je hiermee. Daarnaast is het ook aan te raden om je partner, vriend, of een andere vertrouweling op de hoogte te stellen en (af en toe) te vragen om met je mee te denken. Je hebt mensen in je nabijheid nodig die naar je luisteren, waarmee je kunt overleggen, die je de weg wijzen als je dreigt te verdwalen. 

 

Reorganiseren 

Spreek af met je gezinsleden en vrienden dat zij taken van je overnemen. Dat scheelt een hoop ad-hoc georganiseer. Bedenk en maak de afspraken wanneer je je fit voelt (’s ochtends bijvoorbeeld). Plannen is een aandachtfunctie en dat gaat moeizamer wanneer je moe bent.

 

Wat kun je wél doen?

Ga een beetje rommelen. Doe kleine klusjes zoals een plank in je kast opruimen (als je van opruimen houdt), maar let op: één plank is genoeg! Niet een hele kast hoeft (in één keer) netjes. Was een pan af. Misschien een bord. Luister naar muziek die je mooi vindt. Blader door een fotoalbum. Of door een tijdschrift. Maak een ommetje. Loop door de tuin en kijk naar de planten. Zijn er nog andere dingen die je fijn vindt? Ga dat doen. Om je een beetje op weg te helpen maakten we inspiratielijstje (zie einde blog). 

 

Voor ‘leuke dingen doen’ is het nog te vroeg: er zijn nauwelijks dingen die je in deze fase ‘leuk’ zult vinden. Maar je kan troost vinden in de wetenschap dat jouw voorgangers in burn-outland langzaam het plezier in hun leven terugvonden naarmate hun herstel vorderde. Daar mag jij dus ook op vertrouwen. 

 

foto Unsplash: braydon-anderson

Je hebt héél weinig energie en bent snel door je brandstof heen. Je hoeft maar even iets te doen … en je bent alweer knock-out. Zelfs dingen die je normaal weinig moeite kosten (even langs de winkel, ontbijt maken), kun je nu maar kort volhouden of worden je meteen te veel. 

 

Wanneer je doorgaat terwijl je eigenlijk door je energie heen bent, dan schakelt je lichaam automatisch over op zogenaamde compensatie-stress. Dit kunstje heeft je lichaam heel vaak gedaan en dat voorzag je steeds van de extra energie die nodig was om door te gaan. Chronisch energietekort en de ‘compensatie-stress’ om dit op te vangen, vormen samen een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. 


Leer luisteren naar vermoeidheidssignalen

De truc bij herstellen van burn-out is om je vermoeidheidsgrens te leren voelen, en er niet overheen te gaan. Anders raakt je lijf gestrest terwijl je al op je reserves draait en dat is nou net wat je een burn-out heeft bezorgd. Door het uit zijn voegen gebarsten stresssysteem blijven je stressniveaus ook nog eens langer verhoogd dan goed voor je is.

Dat voorkomt dat de herstelprocessen optimaal hun werk kunnen doen. Stop dus met activiteiten zodra je je vermoeidheid voelt toenemen (in het begin is dat heel snel). 

Hoe lang kun je je aandacht erbij houden? 

 

Het aandachtsysteem in je hersenen werkt minder goed dan je gewend bent. Je merkt dat je moeilijk je aandacht erbij kunt houden. Ook een gesprek voeren is lastiger en een boek of tijdschrift lezen kan een onmogelijke opgave zijn. Dit is een belangrijke reden waarom je normale (werk)taken nauwelijks kunt uitvoeren. Doe je dat toch, dan moet je extra je best doen. Daar word je doodmoe van en (ja hoor) …daarvan krijg je automatisch meer stress. 

 

foto Unsplash: alireza-attari


👉🏼Test je aandachtboog           Je kunt testen hoe lang jouw maximale aandachtboog is.

Neem een gemakkelijk boek en zet een timer. Als je merkt dat je aandacht afdwaalt, kijk je hoeveel tijd er voorbij is. Dat is jouw maximale aandachtboog op dit moment. Mogelijk zijn er nog geen 5 minuten voorbijgegaan. Pas de duur van activiteiten die concentratie vragen (bezoek ontvangen, lezen, je administratie doen) voorlopig aan deze korte aandachtboog aan. Het kan zijn dat je tot de conclusie dat je dan niet zo heel veel meer kunt doen. Dat hoort er helaas bij, maar je kunt erop vertrouwen dat het overgaat. 

Dus op zoek naar een betere balans in je leven, hier is de Top 10 waar je alleen, al door ze te lezen, tot Rust kan komen!

 


Keuze menu met ontspannende activiteiten

Mogelijk weet je niet meer goed wat leuk of fijn is. Er zijn veel dingen die je kunt doen waardoor je je prettig en ontspannen van gaat voelen. Hieronder vind je een lijstje om je te inspireren. Ook hier geldt: waar heb je zin in?
 

o Doe ontspanningsoefeningen of andere rustgevende oefeningen die je meer bewust maken van je lichaam

 o Ga regelmatig even liggen of lui zitten en adem daarbij bewust rustig in en uit 

o Laat je masseren

 o Voor de liefhebber: ga naar de sauna 

o Een warm bad of een warme douche nemen 

o Zorg dat je het steeds warm genoeg hebt

 o Zorg dat je regelmatig iets eet (warme soepjes doen soms extra goed) 

o Jezelf verwennen of verzorgen (een verzorgende olie inmasseren na het douchen kan een ontspannen, behaaglijk gevoel geven) 

o Een wandeling maken in de natuur en je zintuigen gebruiken (kwalitatief wandelen) 

o Veel naar buiten gaan 

o Kleine klusjes in de tuin doen, rommelen 

o Potten met leuke bloemen vullen 

o Rustig dansen op mooie muziek 

o Een leuk, fijn of grappig boek lezen (kinderboeken zijn heel geschikt) 

o Door een tijdschrift bladeren 

o Naar een grappig filmpje of een leuke (of mooie) film kijken 

o Een boek luisteren (Storytel), of een podcast 

o Een rustige omgeving opzoeken en naar fijne muziek luisteren 

o Lummelen, rommelen, mijmeren, een dutje doen

 o Mediteren / aandachtoefening / mindfulness.

 o Yoga (de rustigste vorm van yoga is yoga nidra) 

o Kaarsjes aansteken 

o Een grote bos bloemen kopen en die in een vaas op tafel zetten 

o Op een rustige manier genieten (bijvoorbeeld van een mooie zonsondergang, of van lekker eten) 

o Situaties opzoeken die je een gevoel geven van warmte, harmonie, liefde of veiligheid 

o Je aandacht op één ding tegelijk richten 

o Met je aandacht in het ‘hier en nu’ zijn (niet bij gisteren of morgen). 

o Je hobby oppakken. Vooral handelingen die steeds terugkomen zijn ontspannend, zoals breien

o Tekenen, schilderen 

o Muziek maken 

o Een plaatje (mandala) kleuren in een kleurboek voor volwassenen 

o Kletsen met een vriend(in) over onbelangrijke of leuke dingen 

o Glimlachen, lachen, de humor van iets inzien

 

foto Unsplash:  casey-horner


Langdurige stress ontregelt je lichaam. Als je zo lang roofbouw pleegt dat je niet meer door rust herstelt, ben je burn-out.

Wil je beter worden dan moet eerst je lijf weer op de rit en dan pas volgt de rest.

Een CSR-stresscoach helt je hierbij. Deskundig en betrokken. Zonder wachtlijst, gewoon aanmelden!

De CSR-methode is bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd.

bron: werkaanwerkuit/

CSR-centrum

Get your shit together