· 

Grip op stress

In tijden van drukte zijn we meestal enorm productief. Met stress is dan ook niets mis. Sterker nog: we hebben het nodig om alert te zijn. Maar (her)ken je ook de signalen van disbalans? Wanneer de stress te veel wordt en je last krijgt van vermoeidheid, onrust en het overzicht kwijtraakt? De spanning wint terrein. Op je werk en privé. Dat is het moment om op de rem te trappen. Hoe blijf je in balans en ga je ongezonde stress/ spanning te lijf?

 

Lees hier wat fijne tips, balanceren door grip op stress!

 

foto Unsplash: Loic Lerray

Luister vaker naar stop-emoties

Als je vermoeid raakt merk je dat aan een vermoeid gevoel in je lichaam, maar ook aan je stemming: wie moe is, krijgt minder zin. Je wilt liever iets anders doen, of even uitrusten. Deze signalen van vermoeidheid noemde Hoogleraar arbeidspsychologie Theo Meijman stop-emoties. Ze vertellen je dat het tijd is om even te stoppen met je werkzaamheden, zodat je lichaam of geest tijd krijgt om te herstellen. Hoe langer je doorgaat, hoe sterker deze stop-emoties worden. 

 

Voorbeelden van stop-emoties zijn: 

o Je wilt stoppen en even rusten of iets anders doen 

o Je hebt minder zin o Je bent sneller geïrriteerd (korter lontje) 

o Je bent sneller afgeleid, kunt je minder makkelijk concentreren 

o Je wilt even gaan slapen 

Stop-emoties zijn lastige signalen, omdat je ze kan negeren. We leren al vroeg in ons leven om vermoeidheid minder serieus te nemen. En vaker rusten of een beetje lummelen wordt al snel gezien als een gebrek aan motivatie, of onvoldoende inzet. 

 

Advies: neem deze signalen serieuzer en geef er vaker gehoor aan.

 

Merk de spanning op

In veel situaties reageert je lichaam automatisch met een (lichte) toename van de spanning. Bijvoorbeeld als je bij de huisarts zit en je bent ongerust over je gezondheid. Dit gebeurt zelfs al als je je in gedachten voorstelt dat je een gesprek met je huisarts hebt. Of als je je onzeker voelt of je collega’s wel tevreden zullen zijn over jouw prestaties. Die extra spanning in je lichaam heb je vaak nauwelijks in de gaten. Toch spannen je spieren zich een beetje aan, wordt je ademhaling wat sneller en oppervlakkiger, gaat je hartslag iets omhoog, word je alerter, dat soort dingen. Dit soort lichamelijke reacties verdwijnen meestal pas wanneer de situatie voorbij is en je je weer veilig voelt. Dan kun je je ontspannen. 

 

Het is belangrijk om je bewuster te worden van dit soort veranderingen in je lichaam, ook als ze klein zijn. Als je ze signaleert, kun je proberen om de spanning los te laten en verlies je minder energie. Want het zijn doorgaans niet de grote obstakels, maar de kleine dagelijkse spanningen in je leven die chronische stress veroorzaken en waardoor je klachten krijgt.

👉🏻Oefenen in aandacht

Begin met je aandacht naar je lichaam toe te brengen. Probeer dingen op te merken die in je lijf gebeuren, zónder dat je daar iets aan hoeft te veranderen. Onder je voetzolen prikkelt je huid misschien een beetje, heb je dat weleens gevoeld? Of misschien voel je dat je schouders opgetrokken zijn? Of ervaar je dat je voorhoofd gefronst is of je kaken strak zijn? Wat gebeurt er allemaal vanbinnen? 

Hoe zit je? Hoe loop je? Hoe adem je? Al die signalen hebben werkelijk iets te melden. Leer ernaar te luisteren. 

 

Dat is niet ‘vaag’, je wordt er een completer mens van: je bent een hoofd mét een lichaam. Natuurlijk is het niet de bedoeling om daar de hele dag door mee bezig te zijn, maar het is wel goed om je er op gezette tijden van bewust te worden.

👉🏻Aandacht verzamelen

 o Ga met je aandacht naar je omgeving: temperatuur, licht, tocht, geluid, geuren… 

o Probeer de omstandigheden zoals die zijn te accepteren. 

o Ga met je aandacht naar de ruimte: ramen, deuren, jouw plaats in die ruimte, andere mensen. 

o Trek je aandacht terug uit je omgeving; laat de omgeving voor wat het is. 

o Sluit je ogen en breng je aandacht bij je lichaam. Neem de tijd om waar te nemen wat je in je lichaam kunt voelen. Probeer niet te ontspannen, maar laat je aandacht 3-5 minuten rustig door je lichaam dwalen. 

o Rol je hoofd naar voor, zij, achter, zij en terug. Open je ogen, kijk rond en neem de omgeving waar. Hoe komt de omgeving nu op je over? 

o Beweeg, rek, strek, gaap, ga even staan. Hoe sta je? 

 

 

 

foto Unsplash: drew-dizzy-graham

INTERESSANT VOOR
Mensen die signalen van disbalans voelen. Voor iedereen die ongezonde stress wil voorkomen en gezond en gelukkig wil blijven werken.

 

AANPAK 

Met oefeningen en opdrachten kijk je op een verrassende manier naar je eigen situatie. Je krijgt tools om stresssignalen te herkennen én te voorkomen.

 

Bron: Uit: Ontspanningsinstructie, Principes en oefeningen. Dr. J.J. van Dixhoorn. Elsevier, 2001/ CSR!