· 

Blijven is de makkelijkste weg!

Zo, bijna vrij, eindelijk verlost van het werk, dan het gedoe van het uitzoeken van een vakantie. Nou ja, de hond heeft haar appartement in het dierenhotel, dat is geregeld. Misschien is er nog een plekje voor ons in de herberg over😉

Dat gaat vast goed komen, nog een week de tijd om iets te verzinnen. Vind zo’n vakantie heerlijk, er even uit, niks en juist veel doen om creatief te blijven om daarna vol energie weer aan de bak te gaan. Staan voor wie je bent en wat je wilt.

Nou Ina, ik wil gewoon geen oudwijf worden, zo'n Tena lady die achter het stuur zit. Ze is er zo klaar mee, een stoer mens, vrachtwagen chauffeuse, die niet kan wennen aan de nachtdiensten. Het geeft stress, ze is een perfectionist, een draakje voor haar collega’s. Wil graag wat anders maar wat?

 

foto Unsplash: drew-farwell

Hoe ga ik weer vol enthousiasme naar mijn werk toe?

Als je mag doen wat je hebt te doen op dit aardbolleke. Dan ga je enthousiast naar het werk. Of zoals gisteren te lezen was in de rouwadvertentie van Peter R de Vries

 "Blijf wie je bent....

Houd als het nodig is je rug recht, kom op voor zwakkeren en minderheden, zeg eerlijk wat je vindt en luister naar je rechtvaardigheidsgevoel. En breng dat weer over naar je kinderen. Dan komt het allemaal goed. " 

 

'Pap, het komt goed!'

Wat wil jij overbrengen naar je kinderen en de kinderen van de kinderen. Gewoon blijven wie je bent alleen door al die externe prikkels vergeten we onderweg wie we zijn en wat we nu eigenlijk willen.

 

Elke keer als je een berg beklimt,

Moet je onderaan beginnen.

Hoe goed je bent en hoe hoog de berg is,

Maakt niet uit.

Je moet onderaan beginnen

Hoe dan? Ik heb er de kracht niet voor...

Dus neem jezelf vandaag eens serieus. Dat deed ome Peter R. ook. Zelf ben ik sinds maandag begonnen aan Miracle Morning, elke dag een uur eerder uit bed en dit uur gebruiken voor wat me-time. Dus ramt de wekker me om half 6 uit bed maar jeemug, wat ben ik productief deze week. Begin en ga het ontdekken.

 

Zet een goede bak koffie of thee en neem er de tijd voor en beantwoordt alle vragen met aandacht.

Het denkproces en de antwoorden zullen je inzichten geven waardoor je beter gaat begrijpen wie je bent en waar je nu staat.

Dit is cruciaal want voordat je een bestemming kunt bereiken, moet je eerst weten waar je staat, waar je naartoe wilt en wat je op dit moment tegenhoudt, of wat je nodig hebt, om je doel te behalen. Jij bent altijd het startpunt, vanaf daar kun je stap voor stap verder.

 

 

Dit zijn de drie kernvragen?

1. Waar wil je naartoe? (Doel)

2. Waar sta je nu? (Startpunt)

3. Wat staat er tussen jou en je doel in? Dus wat houd je tegen en wat heb je nodig om daar te komen waar je echt wilt zijn? (Obstakels)

 

Pak ouderwets wat pen en een stuk papier, of een kek schrift

 

Die opdrachten zijn het meest effectief als je de antwoorden opschrijft, op papier. 

#feitje: Door te schrijven onthoud je over het algemeen dingen beter dan door te typen. Al hoewel typen sneller is, zorgt de mindere snelheid van schrijven én het feit dat je dan met je met je handen (motorisch) bezig bent, ervoor dat je er meer bewust mee bezig bent en je hersenen meer activeert.

 

Tuurlijk ist makkelijker om te lezen en het niet te doen. Wil je 

Lezen is één. Bestuderen maakt al een levensgroot verschil. Maar doen, dus er met aandacht over nadenken en daarna opschrijven, zal de koers van de rest van je leven kunnen veranderen.

 

Ik heb je gewaarschuwd!

 


Inzicht door overzicht

Neem de tijd, luister in je gedachten goed naar de vraag en kom tot het antwoord niet zozeer met je verstand, maar probeer het in jezelf te voelen. Beantwoord de vragen eerlijk op basis van je gevoel, je emoties en je gedachten van de afgelopen vier weken. Luister naar wat er in je opkomt. Het is geen proefwerk, je krijgt geen lolly als beloning.

 

Inzicht door overzicht, daar is het om te doen.

 

Het gaat over jou: privé en met betrekking tot je werk, alles wat je elke dag doet en beleeft. Beantwoord de vragen zo specifiek mogelijk en schrijf de antwoorden op.

 

 

OPDRACHT

1. Wat zijn de vragen die jou de laatste tijd het meest bezighouden?

2. Welke gedachten houden jou het meest bezig?

3. Wat zijn de emoties die jij het meest voelt?

4. Waardoor ontstaan deze vragen, gedachten en emoties volgens jou?

5. Geef je gemiddelde persoonlijke geluksgevoel een cijfer tussen 1 en 10

6. Geef je gemiddelde persoonlijke succesgevoel een cijfer tussen 1 en 10

7. Waarom doe je wat je doet? (Privé en in je werk)

8. Wat wil je écht? Persoonlijke zaken, financieel en met je gezondheid.

9. Wat houd je tegen om te doen wat je echt wilt?

 

 

foto Unsplash: alex-sheldon


Oei, ik groei!

Als je in je kracht staat, doet waar je goed in bent en wat je gelukkig maakt, straal je dat uit. Dat maakt je waardevol. Voor een werkgever, je omgeving, maar vooral voor jezelf’,

Of zoals JURK het ooit zong:

Als je weet wat je wilt, en je kan wat je denkt, en je doet wat je moet

Als je weet wat je wilt, en je kan wat je denkt, en je doet wat je moet

Als je weet wat je wilt, en je kan wat je denkt, en je doet wat je moet

Als je weet wat je wilt, dan komt het allemaal wel goed

En als je het niet weet, kom dan in actie. Werk aan jezelf, je eigen ontwikkeling. Als je je ontwikkelt als mens, groei je en als je groeit, groeien je zelfvertrouwen, mogelijkheden en ideeën met je mee. Die positieve flow smaakt altijd naar meer.’

Je kan in een baan blijven hangen of ontslag nemen zoals Joost me afgelopen week kon vertellen. Voor 30-6-21 weg bij deze werkgever en tadaaaa, hij heeft het gewoon gedaan. Een keuze maken voor jezelf i.p.v. Karel Klaagtoeter of Miranda Mietje zijn op het werk. 

 

foto Unsplash: wilhelm-gunkel

Ook zonder werk kan je werken aan je eigen ontwikkeling

‘Als je werk zoekt, houd dan het doel in gedachten. Hoe en waar wil je dat het eindigt? En staar je niet blind op salaris. Natuurlijk moet er een beloning tegenover staan, maar je beloning hangt vaak samen met je waarde. En om waardevol te zijn, moet je in je volle kracht staan. Gebruik daarom de tijd die je hebt om jouw Mega Mindy of Superman te ontdekken.’

Zonder werk, geen zelfvertrouwen? Wat kun je doen om weer in je kracht te komen?

‘Stel jezelf de juiste vragen. Waar ben ik goed in? Wat maakt me gelukkig? Wanneer ben ik van waarde? Wat wil ik nooit meer? We benoemen vaak eenvoudig onze minder goede kwaliteiten, das makkelijk. Maar vergeten naar de andere kant van de medaille te kijken. Heb je moeite met focussen? Dan ben je misschien heel creatief en hoor en zie je veel. Dat zijn positieve eigenschappen op de werkvloer, míts je in je kracht wordt ingezet.’

 

Tempo-Team heeft mij ooit mijn eerste baan aangeboden binnen het Avonturenpark Hellendoorn. De slogan van ze was destijds:

Doeners met karakter’
Ik dacht gelijk, dat ben ik, niks mis mee!

In je kracht staan, het is zo’n kak term maar is het nou echt belangrijk?

‘Je hebt denkers en doeners. Als je als denker op een plek terecht komt waar je alleen moet uitvoeren, of andersom, dan is dat niet duurzaam. Iemand die niet in zijn kracht wordt ingezet en niet kan groeien, blijft namelijk niet. Dat is een gemiste kans voor zowel de medewerker als het bedrijf. En als goed bedrijf wil je mensen niet alleen binnenhalen maar ook binnen houden.’

 

 

Hoe voorkom je dat je op een verkeerde werkplek terechtkomt?

‘Ik geloof dat iedereen geniaal is op een eigen manier. Maar nog lang niet iedereen heeft zijn unieke talent ontdekt.  Dus actie-in-de-taxi “Ik groei pas, als ik toepas”. 

Ik daag je uit om niet alleen anders te denken, maar ook anders te doen. Dat is ontzettend spannend, maar het is ook waar de groei zit. Dat kan groeipijn opleveren maar ja, zonder enthousiasme aan het werk bent, dan is toch elke minuut werk verspilde moeite?!

Als je weet wie je bent, waar je voor staat en wat je waard bent, dan trek je aan wat goed voor je is. Werk dat geen voldoening geeft, hoort daar niet bij.’

 

foto Unsplash: lopez-robin

De leeuw eet ook geen frieten bij z’n zebra

Tja, als zelfs een leeuw uitgaat van zijn eigen talent en mogelijkheden. Dus zonder bestek en frietjes aan z’n maaltje beginnen. Waarom zou jij dan de dingen doen die energie kosten?!

Als je bijvoorbeeld nog niet zo goed kan plannen, of ontslag indienen😉, kan je dat wel leren. Als je een denker bent, verzamel dan doeners om je heen. Als je je kwaliteiten en tekortkomingen kent, weet je ook met wie je het effectiefst kunt samenwerken. Samen groei je nog altijd sneller, dus leer van en met elkaar, ontmoet elkaar in het midden, maar blijf altijd in je eigen kracht staan.’

Samen werken loont.

 

En blijf a.u.b. niet te lang hangen in die baan, relatie of welke verwachting van de ander, het leven is tekort om er vanaf vandaag niet maximaal van te genieten.

Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen,

maar je moet wel beginnen om  geweldig te zijn.

Zig Ziglar 

Bron:
you tube, als je weet wat je wilt/ Jurk
Michael Pilrczyk/ ali B