· 

Denk 'Plan B' voor veerkracht

Laatst keek ik naar ‘Floortje naar het Einde van de Wereld’, waarin één van de deelnemers inmiddels zijn spullen had gepakt en letterlijk naar het einde van de wereld was gegaan. Hij gaf aan dat wat hij nu deed eigenlijk zijn “plan B” was. Zijn “plan A” was geweest: carrière maken, veel geld verdienen, een groot huis kopen, nog meer geld verdienen, etc. Toen hij het bereikt had, voelde hij niet de voldoening waar hij op gehoopt had. Hij had, op de dagen dat hij tot over zijn oren in de administratie zat, wel vaker gedroomd om naar een tropisch oord te vertrekken en nooit meer terug te komen.

 

Nu hij eenmaal dat plan B tot uitvoering had gebracht, was hij gelukkiger dan ooit…

 

Dit klinkt natuurlijk heerlijk idyllisch, misschien wel te mooi om waar te zijn. Wanneer je na een drukke werkdag vanaf je burgerlijke bank zo’n interview leest, dan kan een dromerig persoon als ik niet anders denken dan: “JA, ik wil ook zo’n plan B. Sterker nog: moet ik niet vanavond al mijn koffers pakken?”

 

Gelukkig gaf de beste man – die ik inmiddels op een hoog voetstuk had geplaatst, dat begrijp je – in het interview antwoord op mijn vragen: Nee, gelukkig hoeven we niet massaal naar een onbewoond oord onze eigen bramen te plukken of vis te vangen. Zeker niet als je huidige baan ook een passie is. Volgens hem zat de kracht juist in het überhaupt al hebben van een plan B, een mooie droom, of een fijne herinnering aan iets wat stress verlicht, bijvoorbeeld.

En zo midden in de vakantie of nét na je vakantie wil je natuurlijk wel blijven dromen om het najaar goed door te komen!

 

foto Unsplash: motoki-tonn


F#ck je brein!

Ja hallo, met dat hoofd van mij, dat altijd maar dat rondjes draaien, dat negatieve gedram in mijn hoofd.

 

Hoe je als het ware je brein ‘herprogrameert’ zodat positieve gevoelens en ervaringen langer blijven hangen, en negatieve ervaringen naar de achtergrond verdwijnen. De truc is om aandacht te geven aan datgene waar je je goed bij voelt en dit op te slaan in je langetermijngeheugen. Dit vergt een zekere oefening natuurlijk: focus op de positieve ervaring, verrijk die ervaring en absorbeer hem. Als je je aandacht een paar keer per dag gedurende 12 seconden richt op het in je opnemen van dit soort mooie ervaringen, ga je steeds vaker en makkelijker terug naar deze positieve momenten. Je kan dan zo denken: waar ik ook ga, mijn mooie ervaringen draag ik met mij mee, die zijn van mij. Dus als het dan even tegen zit (je wordt afgekat, je moet een rotklusje doen, je nachtdiensten vallen zwaar etc.) dan relativeert dat makkelijker. Zo ga je stress en uitputting tegen, en kweek je veerkracht en geluk! Dus ondanks dat je je baan heel leuk vindt, kan het best handig zijn om trucjes te hebben die de last te verlichten. Bijvoorbeeld door zo’n mooi plan B.

 

Toen ik met wat collega’s in gesprek ging over mijn B-droom, bleek dat een heleboel collega’s ook al wel zo’n zelfde alternatief hadden bedacht! De één wilde graag de wereld over kitesurfen, de ander de Mount Everest beklimmen en weer een ander zag zichzelf wel een koffiezaak beginnen. We moesten allemaal een beetje lachen om onszelf, want hier zaten we dan: gewoon in ons kikkerland, middenin een lockdown, met een berg administratie, en een overvolle agenda.
Maar goed: gelukkig ook allemaal wel happy met de baan die we nu hebben.

 

De bottomline van zo’n plan B? Er is wel een nadeel: hoe hard je ook droomt, je administratie gaat er niet a la minute minder van worden. Het voordeel: het kan je wél veerkrachtiger maken! Juist om de huidige baan (en hopelijk ook de huidige passie die je hebt) goed en duurzaam te kunnen uitvoeren. Plus: als ooit écht besluit voor je plan B te gaan, heb je het al zo’n honderd keer gevisualiseerd en weet je tot in de puntjes hoe je het gaat aanpakken.

In mijn geval: “Hallo hangmat op tropisch eiland, mét goede koffie én goed boek!”

 

foto Unsplash:  peggy-anke


Bouw veerkracht op!