· 

Het voelt alsof ik niets bijdraag, hoe kan ik me weer nuttig voelen?

Het is een prachtige zaterdag, zo één waar je wel de tuin in moet. Mijn systeem om de chaos qua onkruid en het gedoe onder ogen te komen is: ‘Elke week een border, omspitten, verpoten, de draak aankijken en weer door.

Luisterboek op de oren en klaar. Ik kies voor wat cabaret vandaag, sta ik dan glimlachend naar een pier te kijken terwijl Veldhuis & Kemper de volgende opmerking maken:

 

Talent is net als je penis,
als je er mee speelt wordt het groter!

 

Maar durf je dan je bijdrage te leveren of blijf je als een treurwilg naar jezelf kijken in de organisatie of als ondernemer. Want talent daar kan je toch wild op gaan!

Slapen kan altijd nog! 

 

 

 

foto Unsplash christopher-campbell

De gave van een imbussleutel

Toen ik ooit bij IKEA mocht werken had ik diep respect voor de oprichter. De man met de 9 leefregels waarmee hij van IKEA een wereldmerk maakte. De oprichter, de onlangs overleden Ingvar Kamprad, zei dat het geheim van zijn succes ligt in zijn eigen gezonde verstand.

“Ik ben slecht in het maken van keuzes, kan slecht organiseren en ik heb ontzettend veel handicaps. Zo heb ik volgens mij een laag IQ. Maar aan de andere kant: Onze-Lieve-Heer gaf me een gezond verstand”, zei hij in de jaren tachtig tegen een Zweedse tv-zender.

 

En jij welke lampje brandt bij jou het hardst?

 


Inzicht door overzicht

Inzicht in wie je bent en wat je drijft, vormt de basis voor je verdere persoonlijke & professionele ontwikkeling. Daarom is het goed om te weten wat jouw authentieke enneagram type is en in welke mate je de kwaliteiten – of valkuilen – van andere types herkent.

Bij zin maak ik vrijblijvend je persoonlijke enneagram handtekening! Even klikken en klaar…

 

Want je bent nooit af!

Opa IKEA uit het als volgt:
“Het gevoel dat iets afgerond is, is een effectief slaapmiddel.”

Dit gevoel leidt slechts tot stilstand, terwijl echte vreugde niet ligt in het bereiken van je doel, maar in de weg ernaartoe.


Hij riep zijn medewerkers op om zich te blijven ontwikkelen als mens en medewerker. En om hun tijd slim te gebruiken, omdat het hun belangrijkste goed is.

Opa Kamprad: “In tien minuten kun je zoveel doen. Tien minuten, eenmaal voorbij, krijg je niet meer terug. Nooit.”

 

Om dromen waar te maken moet je wel wakker blijven.

Foto Unsplash: Nelly Antoniadou

Drijfveren: TOP moment

Dus hoppa aan de bak!

 

  1. Denk terug aan je leukste werkervaring of een topmoment uit je loopbaan. Wat was je leukste werkervaring ooit? Het mag een functie zijn of een deel van een functie. Aan welk moment denk je met veel plezier terug? Wanneer ging je blij en enthousiast van het werk naar huis?

  2. Bedenk nu: Wat deed ik precies? Met wie deed ik dat? Wat precies maakte dit zo leuk?

  3. Welke motivatoren of drijfveren spreken hieruit?

  4. Analyseer nog een aantal leuke werkervaringen en probeer er de drijfveren uit te halen. De drijfveren die uit meerdere verhalen blijken, zijn jouw kerndrijfveren.*

 

Mijn drijfveren zijn:

...........................................................
...........................................................
...........................................................

 

Welke kwaliteiten heb je?

 

En welke valkuilen?

 

Wat zou je willen ontwikkelen?

 

Hoe denk je dat te kunnen doen? Kun je het alleen of zoek je er hulp bij?


Waarom goudvissen niet achteruit zwemmen

Omdat dat dom is, sowieso, een goudvis in een kom is een dom idee, daarom heb ik sluierstaartjes;-) Bij het schrijven van deze blog ontdek ik dat de steur een vijvervis is met een gebruiksaanwijzing. In ieder geval geen sleur met de steur denk ik dan.
En zal er vast een goudvis zijn met een hoog IQ.


Maar helpt dit achterom kijken, het bang zijn voor de toekomst, doemdenken, dan voel je je toch nooit nuttig?  Je kan maar beter in de 'doe-modus' schieten en jezelf een schop onder je hol verkopen.

Dus wandel, ga op reis, ga in gesprek, onderneem actie. Zet je rugvin op:

Be brave even if you're not, 
pretend to be!In mijn optiek** zijn er 2 manieren om het pad te bewandelen:

1. Je bepaalt een doel en gaat gericht op weg;

2. Je gaat op avontuur en je ziet wel waar je terechtkomt.

Vrijwel altijd is het zo dat jij zelf actie moet ondernemen om je situatie te veranderen. Of in elk geval hoe jij die situatie waarneemt. Leer najaarsstormen te doorstaan, strenge winters te overleven, bereid je goed voor op het voorjaar en geniet van de zomers. Leer om te gaan met de seizoenen van het leven, ze komen en gaan.

In ons comfortabele leven zijn de omstandigheden van ondergeschikt belang voor de kwaliteit van ons leven. ‘Het zijn niet de omstandigheden maar hoe je erop reageert,’ is een uitspraak van ome Epictetus, die zag z’n wieg ergens in de eerste eeuw van onze jaartelling.

Als er iets gebeurt heb je niet altijd controle over de situatie maar wél over hoe je ermee omgaat. Omstandigheden dragen soms ook verborgen kansen met zich mee.

 

Dus wacht niet op de wind, ga roeien!!!

Het gaat niet om wat je doet,

Maar hoe je iets doet.

afbeelding zonnevogel.nl

Dus ga op zoek!

bron:

* anita rogier

**Master your Mindset, Michael Pilarczyk

you tube: fond your greatness