· 

Hoe kom ik uit die eindeloze piekercirkel

Vet leipe shit, al is de uitspraak natuurlijk zoooo 1998 maar toch. Heerlijk dat online coachen, dat deze Tukker, een Amsterdammer mag coachen.

East meets West of wast andersom?!

Ze is zwanger, pakt nog even een mooie functie en dito visitekaartje mee en boert tussendoor leuk op de huizenmarkt. Nou ja, die functie levert haar wel de nodige stress op.
Samen met werkgever heeft ze besloten om de mooie functie( en het visitekaartje) 'on hold' te zetten. Het gaat gewoon niet, koppie is vol, lijf is moehoeoeoehoeoe. Stress en burn-out hebben bijna gewonnen...

 

Ik lees mijn eigen krabbels tijdens het gesprek, handig om mijn actieve hoofd zo te kalmeren. 'Je kan altijd nog springen in een lauw bubbelbad, met hier en daar wat schaamhaar van de buurvrouw.' De andere kant lacht er smakelijk om. Maar wat is er mis met eens goed van de springplank duiken, of voor de échte Dare-Devil, landen in koud water. Waarom in loondienst gaan als er op het ondernemen zoveel energie zit? Durf je anders te kijken.

Het verschil tussen kijken en zien!

 

'Twee mensen kunnen naar exact hetzelfde kijken,

en iets compleet anders zien.'

foto Unsplash: charlein-gracia

Hoe vaak pieker je?

Of in rondjes draaien door het piekergeprut in je hoofd. Doe de flessentest...

 

Als je denkt aan wereldveranderaars, denk je vast niet als eerste aan Bruce Lee. Waarschijnlijk denk je nu, wie?! Het is makkelijk om ome Albert Einstein, Darwin of met neef Steve Jobs aan de slag te gaan. Maar vechtersbaas Bruce Lee roept tijdens een houdgreep:

‘Adapt what is usefull,

Reject what is useless, 

And add what is specifically your own.’

 

 

Vanuit een Twents hart: 'Gebruik dat waar je iets aan hebt. Doe niets, met dat waar je niets mee kunt. En voeg iets toe van jezelf. Het lijkt wel de reclame van Maggi: ‘Een beetje van jezelf, en een beetje van Maggi.’ Maar dan met nét wat meer lef!, stoer voer…

 

Heb het lef! om eens anders naar de situaties en de wereld te kijken. 

Tuurlijk mag je klagen maar of dat nou zo succesvol gaat worden voor al die rimpels op je dakpan?


‘Klagen is negatieve feedback geven op een situatie,
zonder de intentie die te willen veranderen’

 

Ben je klaar om je tijd en energie te besteden aan dat waar je wel invloed op hebt?*

 

foto: flickr

Ontwikkel je je of draai je in angst kringetjes rond?

Onderstaand wat sleutels/ tips/ letters/ peper in de reet om jezelf te bevrijden van verlammende angst**

 

1. Ik kan. Ik wil. Ik ben bereid om. Hou een dag bij hoe vaak je ‘Ik kan het niet’, ’Ik moet’, ‘Ik zou’ en ‘Ik probeer het’ zegt. ‘Ik kan niet’ betekent ‘Ik doe het niet’. ‘Ik moet’ en ‘Ik zou’ betekenen dat je afstand doet van je keuzevrijheid. En ’Ik probeer het’ is liegen. Schrap deze woorden uit je vocabulaire. Je kunt iets niet loslaten als je het niet vervangt door iets anders. Vervang die woorden van angst door iets anders, zoals: ‘Ik kan’ - ‘Ik wil’ - ‘Ik ben bereid om’ – ‘Ik kies’ – ‘Ik ben’

 

 

2. Verandering is synoniem aan groei. Doe vandaag één ding anders dan je gisteren deed. Als je altijd via dezelfde weg naar je werk rijdt, neem dan nu een andere route, of ga op de fiets, of neem de bus. Als je meestal gehaast of in gedachten bent en daardoor geen praatje met de caissière in de supermarkt maakt, probeer dan eens om oogcontact te maken een praatje aan te knopen. Als je gezin meestal te druk is om samen te eten, probeer dan eens om aan tafel te gaan zitten om samen te eten zonder dat de tv aanstaat of er mobieltjes aan tafel zijn. Deze kleine stappen lijken misschien onbeduidend, maar ze trainen je hersenen zodat ze weten dat je instaat bent te veranderen, dat niets vaststaat, dat je keuzes en mogelijkheden eindeloos zijn. Als je nieuwsgierig wordt naar je leven, verander je je angst in opwinding. Je hoeft niet te blijven waar je bent en hoe je bent en te doen wat je altijd doet. Verander dingen. Je zit niet vast.

 


 

3. Stel vast wat je angsten zijn.
Maak een lijst van dingen waar je bang voor bent. Vraag je bij elke angst af: is dit mijn angst? Of is het die van een ander? Als het een angst is die je hebt geërfd of overgenomen, streep die dan van je lijst.

Laat het gaan. Jij hoeft die last niet te dragen. Beslis voor elke overgebleven angst hoe realistisch die is. Als het een terechte zorg is als je naar je leven kijkt, omcirkel deze dan. Beslis voor elke realistische angst of het je ongezonde of gezonde spanning oplevert.

Ongezonde spanning is chronisch en veroorzaakt onzekerheid. Als je te maken hebt met ongezonde spanning, is het ontzettend belangrijk dat je zo goed mogelijk zorgt voor je veiligheid en je overlevingskansen. Doe wat in je macht ligt om jezelf te beschermen. Als de angst je spanning bezorgt, erken dan dat spanning gezond kan zijn. Merk op hoe de spanning je de mogelijkheid tot groei biedt. Tot slot maak je voor alle realistische angsten die je hebt een lijst van dingen die je kunt doen om jezelf sterker te maken en het leven op te bouwen dat je wilt hebben.

 

👾Tussen denken en doen zit een gat.

Brainstormen, geeltjes plakken en plannen maken zijn allemaal manieren om heel druk te zijn, zonder eigenlijk écht iets te doen.

➡️Nog meer denken

 

🍯Een manier om vanuit nieuwsgierigheid te ontdekken wat het oplevert ontstaat zodra je begint. Want i.p.v. vooraf proberen de toekomst te voorspellen, kun je ook beginnen en je laten verassen door wat volgt!‼️ En natuurlijk is het soms spannend, onzeker, en vraagt het om een vorm van lef!

Je hoeft vooraf niet te weten hoe iets eindigt. Ga met humor en een bak energie aan de slag, ga experimenteren en ga je nieuwsgierigheid achterna!

🪂Kom in beweging, doen = de nieuwe manier van denken 💭 

 

foto Unsplash: yeshi-kangrang

De mannetjes in je hoofd...

Bron: *21 dagen niet klagen Kevin Weijers

** Edith eger, het geschenk

you tube:  RICH VS POOR MINDSET | An Eye Opening Interview with Robert Kiyosaki