· 

Hoe creëer ik meer rust en ruimte voor mezelf?

Onze afspraak is al een paar keer verschoven, Richard zit er doorheen. Alle Corona vibes kleven aan zijn systeem. Maar daar is ie dan, een verse bak koffie voor z’n snufferd en ik begin met mijn standaardvragen.

 

Wat is je missie/ doel? Want ja, je kan niet bepalen waar je heen gaat en hoe je daar moet komen als je niet duidelijk kunt maken hoe de bestemming eruit ziet. Een eenvoudig idee, maar het is verbazingwekkend hoeveel mensen hun ‘missie’ nooit helder kunnen krijgen voor zichzelf en anderen.

 

Het lijkt old school maar wat is er mis met een mission statement? Die schrijf je niet. Die leef je, je past die toe. In veel organisaties staat het soms leuk op de website maar binnen een paar gesprekken met medewerkers weet je wel beter.

 

'Zeg Ina, ik ga echt geen verslag schrijven, daar heb ik geen tijd voor': aldus ome Richard vanuit zijn schommelstoel.

Nou waarde Richard, ga dan eens antwoord geven op de volgende vragen:

Wat wil je bereiken en hoe wil je dat bereiken!

Richard kijkt me aan en zegt prima, dan ga ik dat nu thuis verder uitwerken. Herman Finkers zou zeggen 'en weer verlaat een tevreden klant het pand😉' Altijd fijn om effectief in 1 coachgesprek mensen te helpen.

Unsplash Rod Long

How can I help?

Ben zelf onder de indruk van een nieuwe serie New Amsterdam, waarin een medisch directeur leiderschap toont in zijn nieuwe functie.

De belangrijkste zin die hij dagelijks gebruikt:

‘How can I help’

 

Magisch omdat dat dienen zo in zijn systeem zit en dit wil doorgeven. Nu nog bezien of het anderen kan inspireren om hetzelfde te gaan doen. Zonder verdienmodel in het achterhoofd, eerst de patiënt en je collega helpen, dan komt de rest. Of de aflevering waarin hij op zoek gaat naar mensen met een nutteloze baan. Hij wil ze een baan aanbieden waarin ze ertoe doen, van waarde zijn voor zichzelf en de organisatie. Hij ontdekt dat er nog een man met een dikke printer in de kelder van het ziekenhuis zit. Hij was verantwoordelijke voor het printen van röntgenfoto’s, wacht al sinds 2008 op nieuw werk. Wauw, holimacaroni, hoe krijg je weer energie als je al zolang je MOJO (het momentum van succes) kwijt bent. 

Maar ook hoe krijg je ze weer ‘aan’?!

 

Aan de andere kant brengt het ook wat ‘uitdagingen’ met zich mee, zoals ik dat altijd noem.

             ‘New level, new devil’ en dat gebeurt ook in jouw business.

Maar hoe hou je nou de regie in je hoofd?

Je hebt niet altijd invloed op wat je wel en niet wilt in het leven. Wel op de keuzes die je maakt!

 

Maar hoe hou je nou de regie in je hoofd?

Als mijn telefoon gaat dan galmt James Brown vol energie: I feel good, padadadadaddaaaaa. Daardoor neem ik altijd positief de telefoon op. Probeer het maar : 06- 23 92 09 84

 

Dus ik fop mijn koppie maar jij, Hoe krijg jij de regie in je hoofd?

Probeer het op z’n minst om zo vaak je kunt de regie over je eigen leven te voeren. Een paar tips zo lekker aan het einde van het 1e kwartaal, op naar de volgende maanden van dit jaar 2021

 

 1. Streef naar een positieve levenshouding. Er valt altijd iets te waarderen. Focus op wat wel goed gaat. Of zoals ik deze week tijdens de opleiding ‘Systeem dynamiek in organisaties’ te horen kreeg : ‘Het is de dankbaarheid die ons verder brengt niet onze planning'

 2. Focus op hoe je ergens mee omgaat. Is een tegenslag gelijk een teleurstelling/ vette pech. Of kan je het ook als een kans zien? Is iets het einde of een nieuw begin?

 3. Maak andere keuzes. Keuzes die goed voor jou zijn. Ga je mokken of maak je er het beste van? Laat de dingen los waar je niet blij van wordt.

 4. Vermoei je niet met zinloze of slechte vragen aan jezelf. Waarom heb je ontslag gekregen of waarom doe je het nooit goed genoeg, het zijn vragen die tot niets leiden. Vraag je liever af welke kansen er ontstaan na het ontslag en hoe je het beter zou kunnen doen.

 5. Kappen met verpletterende alles-of-niets-denken met woorden als nooit en altijd. Ook hier mag je je eigen regisseur zijn, minder zwart-wit denken, maar meer grijs, pak alle 50 tinten die er zijn!

 6. Relax-Relativeer. Probeer eens van olifanten muggen te maken, in plaats van andersom.

 7. Blijf altijd voor jezelf opkomen. Daar heb je invloed op en JIJ bent de leukste!
 8. Jij hebt alles in je om een positieve verandering voor jezelf in gang te zetten.
  Game-changers denken altijd in kansen en mogelijkheden en niet in beperkingen.
 9. Accepteer wat je niet kunt veranderen, ik in maatje 34😉 en verander wat binnen je bereik ligt! Blijven hardlopen en minder chocolade, 68 kilo. 

Foto Unsplash Victoriano

Hopend op mooie dingen hopen mooie dingen zich op!

Op naar meer MOJO, de positieve instelling waarmee je iets doet wat van binnenuit komt, en naar buiten uitstraalt. Ons MOJO is op z’n grootst als we zowel geluk als de betekenis ervaren in wat we doen en hoe we deze ervaring delen met de rest van de wereld.

 

Blijf het beste uit jezelf halen!!

 

Het leven is te kort om KLEIN te blijven!!

bron Vevo, dare to live