· 

Je diesel wagen opladen bij een Tesla laadpaal

Stoer mocht ik met de Mercedes van pa op pad, rijbewijs net in da pocket en gaan met die banaan naar wereldstad Enschede. Ongeveer 30 minuutjes rijden tot de wagen gek ging goed. Hij viel bijna stil en dan bij vol gas geven kwam ik nog net de verkeerslichten bij de Servo over.

 

Auto geparkeerd bij een oude marktkoopman en kennis. Ik vergeet het nooit meer dat ik mijn pa belde met al mijn auto verstand en aangaf dat het met de kick down niet goed was.

Het antwoord van pa buldert nog na: ‘Wat kick down néét terechte, ie mun taankn” Van die fratsen, dat scheelt😉

 

Maar hoe laat jij je eigen wagen op aan het einde van de dag of gedurende de dag. Voor mij was het vanaf 1 december vol gas gaan tot eind februari. Om er dan achter te komen dat mijn energiepeil en kapsel op een te laag pitje stonden.

 

 

 

foto Unsplash: Priscilla du Preez

Te weinig opladen, maar je moet opladen om weer gas te kunnen geven.

Dus regelmatig momenten inbouwen om op te laden, roofbouw stoppen en hersteltijd nemen. Da’s kak lastig als je om je heen hoort: ‘Doorwerken is de norm en pauzes zijn voor mietjes’.

 

De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat.

Zelf ben ik een enorme fan van de pomodoro techniek. Dan werken we het effectiefst, wanneer we na elke 25 minuten een korte break van 5 minuten houden.

Natuurlijk mag je bij complexe vraagstukken werken in blokken van negentig minuten met daarna een break van een kwartier.

Juist door zo’n break gaat de productiviteit dan over in creativiteit.

 

Mijn ervaring als coach is dat mensen niet vermoeid naar hui gaan door de inspanning die ze hebben geleverd, maar door het gebrek aan ontspanning. Harrie Jekkers heeft er ooit een prachtig gedicht over geschreven, link de rivier

Maar hoe dan, check een paar praktische punten om mee te experimenteren.

Tip 1 Doe de open-challenge

 

 

Zorg dat je de komende tien werkdagen minimaal één pauze per dag inplant, waarin je geen nieuwe informatie opneemt en afdwaalt met je gedachten.

 

 

Geen social media, e-mail, WhatsApp, podcast of 'old school'de krant. Gewoon ontspannen toiletbezoek i.p.v. strepen trekken in pot en op scherm;-).
Maak bijvoorbeeld een wandeling, zónder telefoon mee te nemen. Simpelweg naar buitenstaren werkt ook goed. Je kunt dit bijvoorbeeld doen elke keer dat je een paar minuten moet wachten totdat je meeting begint. Of het laatste uur voordat je naar bed gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Unsplash Jon Tyson

Tip 2 Acties voor beter slapen

Slaaproutine

• Houd een vaste slaap- en waaktijd aan. Ga op een vaste tijd naar bed. De meeste mensen zetten de wekker om wakker te worden. Zet nu een slaapwekker die je waarschuwt dat het tijd is om naar bed te gaan.

• Slaap tussen de zes en negen uur. Ongeveer zeven en een half uur slaap is voor de meeste mensen prima.

• Schrik er niet van als je ’s nachts een of meer keer wakker wordt. Dat is normaal. Denk gewoon: De wekker is nog niet gegaan, dus het is slaaptijd. Ik hoef nu niets anders dan te slapen of minstens te rusten.

• Slaap liever niet overdag. Als je toch even moet slapen, beperk de tijd van je dutje dan het liefst tot maximaal twintig minuten. Zo kom je niet in je diepe slaap. Als je overdag wel lang en veel slaapt, dan ontregel jij je slaapritme en kweek je er een slaapprobleem bij.

• Doe alleen een dutje als je ’s nachts goed slaapt.

– Een tip om niet te lang te slapen: neem je sleutelbos in je hand. Op het moment dat je in diepe slaap valt, laat je de sleutels los en zal je wakker worden.

• Slaap niet na 14.00 uur ’s middags, doe hoogstens een kort slaapje na de lunch.

foto: Unsplash Slim Vince

Tip 3 Afronden en 'opslomen'

Stress is niet per se slecht voor het brein. Stress wordt pas schadelijk als het continu aanwezig is. Sluimerende stress ontstaat wanneer we altijd met werk bezig zijn en het nooit echt helemaal loslaten. Een van de beste dingen die je kunt doen is dan ook na werktijd niet meer werken. Geen mail, geen wekappjes, niks meer lezen, helemaal niks, nada, noppes.

 

Wat kan helpen is een afscheidsritueel. Vijf minuten voordat je naar huis gaat check je een laatste keer je e-mail, bekijk je je agenda voor morgen en doe je ene laatste mindsweep waarbij je je hoofd leegt. En mocht er dan toch nog een taak of idee oppoppen, haal dat dan uit je hoofd door het op te schrijven of in te spreken in de Brain-Toss-app.

 

Kijk eens naast je, wellicht zit er een 'super social' naast je op de bank, kan je spontaan weer wat tijd maken voor elkaar. Ook niks mis mee...

 

foto: Unsplash Mike Sescepanski

bron Mark Tigchelaar, Focus