· 

Hoera een conflict!

Ook al is het op afstand maar we mogen weer, ‘aan het werk’. Me heerlijk druk maken over verschillende zaken en waar wordt samengewerkt, ontstaan conflicten. En dat is goed want conflicten zijn cruciaal in de ontwikkeling van een team.

Echt samenwerken slaagt alleen als teams hun conflicten op de juiste manier weten te hanteren. Dan pas gaan we van samenwerken naar een topteam waar beduidend betere resultaten worden gerealiseerd.

 

Om effectief samen te werken hoef je geen vrienden te zijn.

'Ina, zo maak je geen vrienden': zei ooit een timmerman op het Avonturenpark Hellendoorn tegen mij. 'Nou Henk, dat was ik ook niet van plan, die heb ik thuis.' Henk vond me te direct en vaag, maar ja, that’s me!

 

foto: Unsplash Stillness InMotion

Zoek de verschillen!

Het kan voor teamleden heel inzichtelijk zijn om te beseffen dat ze geen vrienden hoeven te zijn om samen te werken. De mazzel van het op afstand werken, je ziet ze niet (nou ja, via Teams) je hoort ze wat minder en je ruikt ze al helemaal niet meer. Minder prikkels, zo kunnen ze heel goed gebruikmaken van kwaliteiten die de ander bezit, ook al roepen die misschien enorm veel ergernis op: maak de Petra Perfect, verantwoordelijk voor de laatste verfijningen en geef de creatieve geest, met zijn gekke hoofd, de ruimte die hij nodig heeft.

Juist een divers team kan heel veel profijt hebben van de onderlinge verschillen. Het kan een team helpen die verschillen boven tafel te krijgen en zo bewuster gebruik te maken van kwaliteiten, drijfveren en talenten die aanwezig zijn in het team.

 

Communicatie enzo...

Laat de teamleden zeggen wat ze van de anderen nodig hebben om hun werk goed te doen en ook wat ze zelf in de aanbieding hebben aan kwaliteiten en vaardigheden. Iets met communicatie....Zorg dat iedereen kan zeggen wat hij kwijt wil en laat diegene die alleen verwijten maakt, zijn zorg of vraag verwoorden, want dat maakt dat anderen bereid zijn erop te reageren. Zorg dat mensen elkaar laten uitpraten en dat er geluisterd wordt. Grijp in wanneer fatsoensnormen overschreden worden, dan kunt u meteen ook bespreken welke normen het team belangrijk vindt.

Zo verhoog je de kwaliteit van het gesprek en voorkom je voordat dat er veel onzin wordt gezegd en ruis ontstaat. Deze investering in de onderlinge interactie zal zich later zeker uitbetalen.

 

Wat ik nu leer van mijn pup Noa, wees duidelijk, concreet. Wat wil je nou? Stel grenzen, als de ander over die van jou stapt, met die onhandige puppy poten. Ze bedoelen het goed, maar maken zaken (aan de gordijnen vreten) soms onmogelijk voor je. Blijf kalm, leg uit wat je bedoelt, zet je collega weer terug op de mat en geef hem of haar nog een aai over de bol!

 

foto: Unsplash: Mike Erskine

Samenwerken loont...

Bron: You tube Toren C

Prachtboek: Hoera een conflict, geschreven door Margreeth Kloppenburg en Jaco van der Schoor