· 

Ondernemers zijn net mensen

Zo, de kerst ligt weer achter ons, Noa, onze splinternieuwe hond in haar bench. Even aan het mijmeren, vertragen en verstillen in deze periode. Sluit mijn Polar horloge aan op mijn laptop en ontdek dat ik eind januari ‘halve marathon klaar’ wilde zijn, mmmmm, lig ik op schema?

Hoe doe jij dat? Hoe hoger je leidinggevende positie is, of hoe ondernemend je mag zijn, hoe complexer de besluiten zijn die je moet nemen en de oplossingen voor echte problemen die je moet doorvoeren. Een aantal zijn echt van jou, die uitdagingen kan je niet ontlopen of delegeren aan iemand anders. Soms net wat meer rekening houden met mensen bij je besluitvorming en vervolgens oplossingen doorvoeren die juist die menselijke kant bewaken, dan neem je een grote stap richting het menselijker maken van je organisatie. Uiteindelijk dragen zij je bedrijf. Of wil je serieus alles zelf blijven doen, druktemaker😉

Wanneer je mensen en hun behoeften verwaarloost in tijden van crisis (met of zonder Corona), beroof je de organisatie van haar potentiële menselijkheid.

foto: Unsplash: Farid Mohammed

Vol gas naar je actieplan…

Nou ja vol gas, neem een paar minuten om je doelen voor het aankomende jaar te vertalen naar een actieplan.

Denk eraan dat je elk groot doel in kleine stapjes opdeelt. Wanneer ik bv. besluit om een marathon te gaan lopen, ga ik niet naar buiten om die 42 kilometer te rennen.

Dan begin je met kleine stukjes hardlopen, ga gezonder eten en bouw dat rennen en de zin om te rennen geleidelijk op gedurende een periode van minimaal 3 maanden. Dezelfde aanpak is van toepassing op het bereiken van welk doel dan ook, inclusief het worden van een goede leidinggevende of ondernemer. Denk aan de kleine dagelijkse stappen die je kunt zetten en richt je zowel daarop als op het einddoel.

 

Als je doet wat je leuk vind, hoef je nooit een dag te werken.

Volg deze aanwijzingen om de eerste stappen te zetten op je persoonlijke reis:


Bepaal je drie belangrijkste doelen en stel je volgende acties vast.

Denk aan:

 

  • Hoe specifiek en betekenis vol zijn de doelen voor jou? Wie krijgt er te maken met jouw doelen? Hoe zullen ze reageren wanneer jij die doelen bereikt?
  • Hoe aantrekkelijk en uitdagend zijn de doelen
  • Hoe ga je de voortgang en resultaten meten? Hoe vier je het behalen van een doel?
  • Met wie ga je het hebben over deze doelen?
  • Wat is het tijdsbestek voor de realisatie van elke actie en elk doel?

TIP!


Maak het SMART en fop je brein!! Beschrijf je toekomstige doelen in de tegenwoordige tijd. Ons brein neemt actie gebaseerd op je huidige gemoedstoestand en niet op de toekomst.

Vertel je doelen en acties aan iemand die je vertrouwt, zoek een 'Critical friend’ en vertel hem of haar hoe je de voortgang wilt gaan bewaken totdat de doelen zijn bereikt.

Zorg voor feedback en blijf sleutelen, verfijn je doelen naarmate je leert en je ontwikkelt.

Je kan ook Bokito blijven...

Je kan natuurlijk als een roofdier men je mensen om blijven gaan..

Wie niet groot is moet slim zijn: een boommierensoort uit de Amazone (Allomerus Decemarticulatus) vangt grote insecten met zelfgebouwde hinderlagen.

De vleesetende mieren gebruiken de schimmeldraden en haren van de planten waarop ze leven om een platform met gaten te weven. Ze verbergen zich onder het platform en wachten tot er een insect op landt. Dan slaan ze toe: de mieren grijpen de poten van het insect en trekken die door de gaten. Het slachtoffer kan geen kant meer op en valt ten prooi aan honderden giftige beten.*


Klein & slim maar wat  minder duurzaam voor mens en organisatie.

 

bron: * de Volkskrant

Care to Dare, George Kohlrieser