· 

Ruilen mag maar wat krijg je dan?

Zo met deze Sint perikelen en het opstarten van diverse loopbaantrajecten afgelopen week mijmer ik wat in mezelf. Kan net voor Sinterklaasavond nieuwe stijl

 

Wat maakt dat je je stem niet laat horen in een organisatie? Dat je bent vergeten wat de kernwaarden zijn van de organisatie? 

Met een daadkrachtige combinatie van expertises en ervaringen helpen we onze klanten om grenzen te verleggen en prestaties te verbeteren. Wauw, da’s toch een kans!

 

En toch slaat ie dicht, niet alleen op het werk maar ook in het vereniging's leven. Stille mensen zeggen het meest, alleen mist er wat geluid. En dat is zunt….

 

 

Als we vrij van schaamte willen leven, laten we ons leven niet bepalen door de meningen van anderen.

 

 

Unsplash: Jessica Podraza

Valkuil: ‘Kortetermijnfijn en langetermijnpijn’

Da’s mijn persoonlijke favoriet. Er zijn 3 krachten die mega belangrijk zijn in het sturen van je gedrag:

-Genot

-Pijn

-Wijsheid

Pijn en genot kunnen nogal eens voor valkuilen zorgen en je zult dit het beste inzien door bepaalde pijn en genotskrachten direct te koppelen aan het doel dat je jezelf hebt gesteld.

Ojeee, je bent nog doelloos, geen paniek, gewoon blijven ademhalen.

Neem even een minuutje de tijd om na te denken aan het doel dat je wilt bereiken. Schrijf je doel nog even op.

Doel:
............................................................................................................................................

............................................................................................................................................

(In coaching laat ik je herhaalde malen je doel opschrijven om je werkgeheugen en je commitment aan je doel te stimuleren, wat bijdraagt aan het behalen van jouw doel.)

En dan, doel op je eigen Netflix serie klaar?! Dan ist aan jou…..


“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.”

― Viktor E. Frankl

Maar je kan natuurlijk gewoon in standje fight flight freeze belanden

Fight, flight en freeze zijn universele reacties op gevaar. Dat doen dieren en mensen en ons vechten vluchten en verstoppen maakt ons leven er niet beter op. Voorbeelden van fight zijn conflicten tussen landen, conflicten op het werk of ruzie thuis. Voorbeelden van flight zijn vluchten van een oorlog of om economische redenen. Vluchten kan je ook in verslavingen als gamen, seks, drank en drugs. Bij verstoppen sta je als aan de grond genageld. Mensen die verstoppen weten het niet meer. Ze komen hun bed niet meer uit. Een burn-out.

Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan

Verandering is synoniem aan groei

 

Of zoals ik ooit opschreef in mijn notitieboekje, geen optie om Latijns te leren, (ooit mijn HBO-syndroontje) wel om te schrijven;-)

Tempore mutantur, nos et mutamur in illis!

Of onder ons gezegd. De tijden veranderen, en wij veranderen met de tijd. We zitten niet vast in het verleden, of in onze oude patronen en gedrag. We zijn hier in het heden en we bepalen waar we aan vasthouden, wat we laten gaan en waar we naar streven.

 

 

Om je bril schoon te poetsen van gevaar heb ik een systeem ontwikkelt. Een superbrillendoekje. Wanneer je dit doekje gebruikt vervalt het gevaar, de stress en fight, flight freeze. Er is geen reden meer voor stress vechten vluchten en verstoppen. Het leven wordt in één keer een heel stuk leuker. Je lichaam raakt gezonder, je relaties worden beter en je carrière gaat als een raket omhoog. Met een schone bril kan je veel meer van het leven genieten en als er dan een keertje echt gevaar is dan kan je het tenminste ook zien. En dan doet ons overlevingingsmechanisme met stress en fight flight freeze volautomatisch zijn werk.

Dus kijk de draak, welke dan ook, in de bek. Let op uitspraken als 'IK KAN NIET', 'IK PROBEER HET'. IK MOET DIT DOEN', en kijk dan of je deze zinnen die je gevangen houden, kunt veranderen door iets anders: 'IK KAN', 'IK WIL', 'IK BEN BEREID OM', 'IK KIES VOOR'. 

 

We worden niet met angst geboren, gaandeweg leren we het aan.


Superbrillendoekje

Om je bril schoon te poetsen van gevaar heb ik een systeem ontwikkelt. Een superbrillendoekje. Wanneer je dit doekje gebruikt vervalt het gevaar, de stress en fight, flight freeze. Er is geen reden meer voor stress vechten vluchten en verstoppen. Het leven wordt in één keer een heel stuk leuker. Je lichaam raakt gezonder, je relaties worden beter en je carrière gaat als een raket omhoog.

Met een schone bril kan je veel meer van het leven genieten en als er dan een keertje echt gevaar is dan kan je het tenminste ook zien. En dan doet ons overlevingingsmechanisme met stress en fight flight freeze volautomatisch zijn werk.

 

 

Er is een verschil tussen gezonde en ongezonde spanning, ongezonde spanning is constante dreiging en onzekerheid. Gezonde spanning is goed.

 

Unsplash: Malik Owais

Levensles: Het verhaal van de twee wolven

In het natuurgebied waar ik graag wandel loopt en bijt nu een wolf wat rond. Heeft al één schaap dood gebeten waarop een vriend van mij me waarschuwde.

 

'Pas jij dan maar op, je bent al aangevallen door een houten bank (gek maar waar) met dat vetpercentage van jou ben jij ook een gewilde prooi.' Heb er smakelijk om gelachen)))))

Het verhaal.....

Er was eens een oude Indiaan, die elke avond bij het vuur met zijn kleinzoon praatte over het leven. Op een avond vertelde hij het verhaal over de strijd die zich binnen ieder mens afspeelt. “Zoon,” zei hij, die strijd gaat over twee wolven.

De eerste wolf heet Kwaad. En dat beslaat alles dat gaat over angst, woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. Deze wolf leeft in ieder mens, hem proberen te negeren heeft geen zin. En blijven zal hij ook altijd, hij hoort bij het leven.”

De Indiaan pauzeerde even, en vervolgde zijn verhaal. Hij wilde zeker weten dat zijn kleinzoon goed luisterde, want dit was misschien wel de belangrijkste les die hij de kleine jongen wilde meegeven in het leven. Toen hij zag dat de jongen geïnteresseerd naar hem keek, ging hij verder.

“De andere wolf heet Goed. En die wolf staat voor vreugde, vrede, hoop, liefde, sereniteit, nederigheid, saamhorigheid, trouw, nederigheid, compassie, vriendelijkheid, waarheid, grootmoedigheid en geloof. Ook deze wolf leeft in ieder mens, al is het soms moeilijk om hem te vinden. Maar blijven zal hij altijd, hij hoort bij het leven.”

De kleinzoon dacht even na en vroeg vervolgens:

“Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?”

De oude Indiaan antwoordde eenvoudig: “De wolf die jij voedt.”

 

Unsplash Judi Neumeyer


BEAT IT!

Dus ik moet weer veranderen, mezelf uiten, stoppen met roken, ik mag niet meer drinken, moet afvallen, te hard werken enz.

Als dat je reactie is, dan heb ik het misschien niet goed beschreven en zal ik het wat duidelijker zeggen.

Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, Don’t suck the joy out of your life, they suck the drama, conflicts with yourself and others, failure and sickmaking habits out of your life!

BEAT IT!

 

Want dat ruilen met cadeaus of van werkgever, het kan en het mag. Gun jezelf aan die organisatie waar jij met al je talent past. Da's soms zoeken.


Het is beter om een risico te nemen en te groeien, en dan misschien te mislukken, dan dat je gevangen blijft zitten zonder dat je weet hoe het had kunnen zijn.

Bron Edith Eger, het geschenk, Margriet Sitskoorn IK2