· 

Say YESS to (dr) Stress

We hebben spanning nodig!

Laat maar, ben er zo klaar mee. En weer valt een stem weg in een Teams meeting. Het is de week van de stress en zelf zit ik op Terschelling, een grijs Corona gebied waar helemaal niks is om te doen. Prima tegen de stress😉

De getallen, 15 en 9! 15% van de vrouwen en 9% van de mannen zegt een burn-out te hebben (gehad). Een paar jaar geleden lagen deze percentages een stuk lager. Dan blijft tante Corona nog wat langer hangen op haar onverwachte visite en het aantal (bijna) opgebrande of overspannen medewerkers is in korte tijd schrikbarend toegenomen!

 

Met een gezonde portie tijd is niks mee, dat hebben we ook nodig.

Noem het een eerste stap zetten, buiten je comfort zone gaan, van angst naar lef in één stap door gewoon dingen te DOEN!

Unsplash; Artin Beliaikin


Ik voel niks, denk ik?!

Ga eens lekker zitten, sluit je ogen en denk aan een spannende situatie of denk aan een conflict zo kort mogelijk geleden in je team of met een collega. Wat voelde je in je lichaam? Ooit zei iemand tegen me: ‘Nou, Ina, ik geef het op, ik voel gewoon niks’. Nou lief denk hoofd, je voelt altijd iets als je dat ratelhoofd eens uit zet😉

Kwestie van voelen…

Terug naar je moment, wat voelde je in je lichaam? Gespannenheid, onrust, schrik, beklemming enzovoort. De één voelt het in zijn maag, de ander in zijn schouder of nek of in je hoofd. Bij mij slaat het altijd om mijn keel, het ontneemt me letterlijk de adem om te spreken. We vinden dit niet leuk om te voelen. En teveel stress of continue stress is niet goed voor je. Dan kun je niet meer functioneren en krijg je op den duur lichamelijke en geestelijke klachten.

                                          Maar stress kan je ook iets brengen

Gaat dit te lang door dan loopt je batterij wat leeg.

Zonder stress geen veerkracht

Als we toch wat spanning doorstaan bouwen we veerkracht op. Iets met het zoeken van balans op een weegschaal waar stress op de ene kant staat en veerkracht aan de ander. Hoe vaker je stress kunt overwinnen hoe meer je veerkracht traint. Da's een mooie kans om je veerkracht spier sterker te maken.

Ik oefen al jaren mijn geduldspier en kan je zeggen dat het oprekken niet alleen voor mij maar ook voor mijn omgeving helend kan zijn. Een hele marathon op zich.

 

Zelf heb ik ervaren dat ik na een crisis, bijvoorbeeld na verlies van werk, sterker uit de situatie kwam. Dat heb je zelf ook vast al ervaren, Corona is toch best een veerkracht/ bootcamp op zich.

Genieten van gedoe

In mijn werk zeggen mensen vaak dat ze na het oplossen van een conflict een betere werkrelatie hebben en dat ze veel over de situatie en zichzelf geleerd hebben. Eenmaal in de groeimodus ga je herstellen van stress. Als volwassene kun je veerkracht trainen door spannende situaties op te zoeken. Dat is belangrijk omdat je er mentaal sterker door wordt. 

Sprak vanochtend een werkzoekende die drukker is met de angst dan met het doorstaan van stress op zoek naar nieuwe kansen. 

Je wordt ook weerbaarder voor bedreigende of veranderende situaties waar we met zijn allen steeds meer mee te maken hebben momenteel, ook in ons werk.

                                         Er niet van weglopen, maar ernaar toe dus!


Angst voor spanningsvolle situaties is heel logisch

Vanuit ons overlevingsbrein is het logisch dat we stressvolle situaties als bedreigend ervaren. Maar ís dat ook zo? Waar komen we vandaag nog wilde buffels tegen op straat? We denken dat spanning slecht is voor ons gestel en ons mentaal verzwakt. Maar waar we niet omheen kunnen is dat het leven alleen geleefd kan worden met stress.

 

We kunnen deze realiteit dus beter aanvaarden. Én we kunnen onze mindset rond stress veranderen.

 

De studie van Jeremy P. Jamieson, Matthew K. Nock en Wendy Berry Mendes wijst uit dat mensen die stress framen als een uitdaging om beter te presteren, hun stress beter konden managen dan diegenen die stress en spanning ontkenden.

foto: Unsplash: H.Heijerlein


Hoe maak je nu je team veerkrachtig?

Hoe maak je je team nu weerbaarder in tijden waarin Corona wat langer blijft hangen, er ontslagen vallen en de ene fusie de andere reorganisatie opvolgt en er dus spanningen ontstaan?


Wat kan helpen:

Neem allereerst stressklachten van medewerkers serieus

Je wilt geen zieke medewerkers die uitvallen dus doe wat aan de werkdruk of andere oorzaken van stress. Er is altijd een balans tussen de hoeveelheid stress die mensen aankunnen en de mate waarin ze presteren. Als je op je optimum zit, haal je het beste uit jezelf. Maar de mate van stress die jou goed doet presteren is voor iedereen anders. Dus leer ook mensen hun stressklachten serieus te nemen, en begin zelf met dat te doen, voor jezelf en voor je team.

 

Ga het gesprek erover aan. Mensen moeten leren herkennen welk stressniveau constructief is en wanneer stress schadelijk is voor het eigen prestatieniveau.

Maar blijf in beweging, ga preventief op zoek naar mindfulness, coaching of ren een rondje en blijf samen in gesprek.

Een ander etiket op stress en angst

Zie het als een mogelijkheid tot groei. We hebben stress nodig, we zouden onszelf überhaupt niet ontwikkelen zonder stress. De mens zou nog steeds in zijn grot zitten uit angst voor wilde dieren als niemand de grot was uitgegaan om de wilde dieren te doden. Reken maar dat dit stressvol geweest moet zijn zo’n eerste keer! Je kunt stress een ander etiket geven zoals:
‘ik heb een voorbeeldfunctie voor anderen, ik kan anderen laten zien hoe je met je lastige situaties om kunt gaan.’

Op de rem door ‘stress-breaks’

Mediteren, wandelen, sporten, teamuitje: zorg voor ontspanningsmomenten en fun.

Tegenwoordig hebben organisaties en opleidingen bijvoorbeeld mindfullness- en yogalessen.

Ga in gesprek met een coach of kijk eens kritisch, gaat het nou om een burn-out of een bore out?

 

Nodig stress uit in je leven en op het werk

 

Ga uit je comfort zone als het te lang te rustig blijft in je leven en werk en daag jezelf uit. Ga op een avonturenvakantie, start een spannend project op je werk, werk met iemand samen die totaal verschillend is, solliciteer op een andere functie, geef een expositie van je schilderijen die je tot nu toe alleen aan je familie liet zien etc.


Help anderen

Dr. Southwick zegt dat als je anderen helpt, je uit de focus op jezelf komt. Dit maakt dat je zelf mentaal sterker wordt. Hij zegt dat een deel van de veerkracht die je opbouwt te maken heeft met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, en zin geven aan leven en werk. Dit kun je onder anderen doen door anderen te helpen. Het steunt ook anderen in stressmomenten en het is goed voor de teamsamenwerking!

 

 

Positief herinneren

Herinner je de keren dat spannende situaties goed zijn afgelopen en wat je daar als team of individu in hebt gedaan om het tot een goed einde te brengen. Heb het daar samen over. Dit geeft je zelfvertrouwen en kracht om door te gaan en zal je eraan herinneren dat ook deze situatie niet allesoverheersend en eindeloos is maar tijdelijk.

 

          Het leven is te kort om klein te blijven dus zet je stap van angst naar LEF!

 

En gelukkig print je nog wat vanuit huis, geeft wat minder stress;-)

Bron: tekening  van vitaal naar burn-out CRS

sandra Bouckaert nieuwsbiref