· 

Van Twijfeltrut naar hakgigant

'Wat moet ik doen? Midden in deze chaos ben ik het even kwijt.' 'Nou Hans, hoeveel tijd geef je jezelf?' Hij is salesmanager Europa en de samenwerking met zijn directeur krijgt van hem een -4. Dan ist hard werken om er een 9+ van te maken en daarom mag hij vrij zijn vanaf eind april.


Een keuze maken over zijn toekomst.

 

Wil hij toch zelf gaan ondernemen, wat is er in Twente te koop, het liefst een bedrijf ter overname. Of anders een baan als projectleider...

 

Kiest hij voor het één, dan laat hij andere dingen liggen. Wat kies jij? Kies je voor veiligheid en ga je ondernemen, of juist voor het blijven hangen in wat ik nu doe?  Hoe maak je nou de beste keuze? De keuze die zorgt dat jij een heerlijke toekomst gaat hebben. Dus moeiteloos knopen doorhakken i.p.v. twijfelen.

Foto: Unsplash Davisuko


Dat is geen kwestie van morgen iets bedenken. Om te zijner tijd met volle kracht vooruit te kunnen gaan, moet je nu pas op de plaats maken en jezelf eerst fundamentele vragen stellen over je toekomst. En dat kost tijd. Niet voor het bedenken van de oplossing, maar voor het stellen van de diagnose.

Ome Albert Einstein zei dat hij voor elk probleem 25 minuten nodig had om er goed over na te denken en 5 minuten om het op te lossen.

Keuzes maken: zo kom je stressvrij de Corona lente door

De beste keuze 

Ik zal je gelijk maar uit de droom helpen. Zoiets als ‘de beste keuze’ bestaat niet.

Dan kan je maar beter gelijk stoppen met wikken en wegen en het eeuwige getwijfel. 

Een andere leidinggevende of zelf gaan ondernemen. Wat jij besluit om te doen is níet bepalend voor hoe gelukkig jij je voelt. Het is andersom: hoe jij je voelt, weerspiegelt hoe jij je keuze ervaart. 

 

Ina, ik ben je kwijt…

Marianne Williamson, spiritueel leraar, kan het beter uit de doeken doen:

Onze daden zijn altijd doortrokken van de energie waarmee we deze daden verrichten. Als we rusteloos zijn, is ons leven rusteloos. Als we vredig zijn, is ons leven vredig. Daarom wordt innerlijke vrede ons doel in iedere situatie. Onze innerlijke toestand bepaalt hoe we ons leven ervaren; onze ervaringen bepalen nooit onze innerlijke toestand.” 


Hoe jij je voelt, hoe gelukkig je bent, is niet afhankelijk van je keuze, maar van je innerlijke toestand. Maar hoe creëer jij die innerlijke vrede, zodat je echt gaat genieten van wat je ook kiest?

foto Unsplash: Daniel Christie

1. Stop met nadenken, actie in de taxi

We zijn op zoek naar de keuze met de grootste ‘geluksfactor’. Het nadeel hiervan: je weet nooit hoe een keuze uitpakt totdat je het gaat doen. Misschien krijg je een nieuwe leidinggevende die óók dram gedrag vertoont en mag je weer gaan balen. Misschien ga je ondernemen en ga je gigantisch onderuit, blijkt dat je niet ondernemend bent. We hebben de illusie dat we weten hoe diverse opties zullen uitpakken, maar het lot of toeval voegt altijd gebeurtenissen toe die je niet van tevoren bedenkt. Het invullen kan, maar doen is leuker!

2. Als een rechter gaan staan achter je keuze

Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen. En dan die hamer tikken, aldus de rijdende rechter. Als je eenmaal hebt gekozen, ga er dan helemaal voor. Kies je ervoor om weg te gaan bij je bedrijf, geef je daar dan helemaal aan over! Niets voelt rotter dan in een huidige organisatie te blijven hangen en op de achtergrond blijven twijfelen of je toch niet had moeten solliciteren. Ondernemer worden.

Of zoals het een jongedame deze week tegen me riep. Nu ben ik 54 jaar en wanneer ga ik dan beginnen , ben gewoon aan het klooien Ina. Door twijfel ben je niet 100% aanwezig bij wat je doet. En dát creëert een gevoel van ontevredenheid.

3. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Doe eens iets nieuws “De enige bron van kennis is ervaring,” zei Albert Einstein. Iets kiezen waarvan je niet weet of je het leuk zult vinden, is soms een grote stap. In plaats daarvan kiezen we dus snel voor het oude vertrouwde. Je weet echter pas hoe je iets vindt als je het hebt ervaren! En als de activiteit niet leuk was, voelt het in ieder geval goed dat je eens wat nieuws hebt geprobeerd. De notaris die ik afgelopen week sprak gaat pas na zijn pensioen beginnen met het schrijven van een boek, terwijl het nu al kan. Hij hoeft alleen maar te beginnen met het schrijven van 1 verhaal.

4. Surprise!!

Laat je verrassen. Je kan als treurwilg door het leven gaan en balen van alle regels en mondkapjes die er zijn. Je kan ook wel met gepaste afstand in contact gaan met de ander. Zo mocht ik vorige week met een groep werkzoekende een wandeling maken door een prachtig natuurgebied op een prachtige lentedag. Had me redelijk voorbereidt maar mijn agenda vond dat ik andere dingen te doen had. De volgende dag een teamsessie waar nog e.e.a. voor geregeld moest worden.

De wandeling werd een cadeau voor mezelf, wat een gave mensen, mooie gesprekken en toekomst kansen werden er gedeeld. Omdat deze gans geen kleingeld meer op zak had kreeg ik van 2 deelnemers 2,- zodat ik de parkeerplaats weer kon verlaten. En de eventmanager van die dag maakte er een mooi promo filmpje van.

Zomaar een middag, een cadeau, zonder verwachting maar met een gouden randje. Waarvan ik van tevoren niet had kunnen bedenken dat dit precies is wat mij blij kan maken.

5. Kies opnieuw

Oké, je hebt je keuze gemaakt, je dient je ontslag in en wat blijkt. 3 weken later gaat je leidinggevende ook. Niets of niemand houd je tegen om dan opnieuw te kiezen. Besluit óf er het beste van te maken, neem desnoods nog een keer ontslag, ga opnieuw ondernemen. Alles is goed, als je maar kiest en achter je keuze gaat staan.

 

En als laatste:

6. Niet kiezen is ook een keuze

Mocht je nog steeds in twijfel blijven hangen zie dát dan als een keuze. Dat je kiest om te blijven twijfelen. Niet erg, ook al is het natuurlijk niet stoer of relaxt, maar daarmee neem je wel verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt. En als je je even helemaal overgeeft aan je twijfel, verandert deze sneller dan als je ertegen blijft vechten.

 

Ga dus niet overhaast te werk en neem de tijd. Oprichter van Amazon Jeff Bezos financiert met 42 miljoen dollar het bouwen van een gigantische klok die enkel de tijd in jaren aangeeft en dat voor de komende 10.000 jaar. Zo wil hij mensen bewust maken van het feit dat de waan van de dag niet de beste beslissingen oplevert.*

Droom GROOT

Da’s wellicht in deze Corona tijd met genoeg reflectie tijd de grootste uitdaging. Ga ik netflixen of ga ik eens tijd vrijmaken voor belangrijke zaken?!

Een voorganger van inspiratiekanon Trump, oud-president van de Verenigde Staten, Dwight Eisenhower zei ooit:

‘Urgente zaken zijn zelden belangrijk, belangrijke zaken zijn zelden urgent.'


Het leven is te kort om klein te blijven dus droom groot, ook tijdens deze crisis en dat is best urgent!

 

Veel kiesplezier! Zijn er tips die jou geholpen hebben om sneller de beste keuze te maken? Of heb jij zelf nog andere tips, stuur me eens een pb!
Ben een super nieuwsgierig mens en help je graag met het maken van de juiste keuze.

 

Unsplash Randy Tarampi


Bron: Jos Burgers, wacht niet op de wind, ga roeien

EVA KALDENBACH 19 JUL. 2019