· 

Weg met de beren!

Als je wilt veranderen dan moet je niet alleen je mindset veranderen maar ook je focus!

 

Als je met een standaard opleiding een exclusief leven verwacht dan mag je toch wat meer aan de slag gaan.

Dat gebeurt gewoon niet.

 

De enige garantie die je hebt in dit leven is je blijven verbeteren en blijven ontwikkelen. Vooral jezelf. Als ondernemer gaat om de vrouw en het gebouw, of de vent achter de tent.

 

Jij dus! En zijn we op dit moment niet verplicht om allemaal ondernemers te zijn. In loondienst of in het echt.


Je baan is geen garantie, dan kan je maar beter zelf de regie pakken!


En wat nog belangrijker is om je eigen Monkey Mind onder controle te krijgen, mindfulness is niet alleen voor droeftoeters. Het gaat over in control zijn over de meest lastige persoon in je organisatie. Dat ben jezelf😉

 

Het koppie mag om.

Natuurlijk ligt het aan de rest van de wereld, Tante C of je vorige werkgever en het kak slecht geregisseerde ontslag. Dat van jou, terwijl het haaks slaat op de visie van de organisatie. Yeah right, geef me maar een hoekse (is dat bokstaal btw?)

 

Hoe gaaf kan het zijn dat je gewoon in dit leven nog niet af bent? Je mag blijven groeien, jezelf in de schoolbanken zetten en je nieuwe waardevolle skills, toevoegen in je rugtas.

Je mag natuurlijk Koos Klaagzang blijven.

Maar je kan ook een keuze maken. Wat heeft de markt op dit moment nodig, waarin mag ik mezelf gaan ontwikkelen? Maar ook, hoe maak ik de keuze.

 

Eerst denken aan mezelf en dan pas aan de ander.

 

Iets met een zuurstofmasker in het vliegtuig. Je leert van een te knappe stewardess dat je eerst je eigen masker mag opzetten en vervolgens het masker op je kind.

 

Want als JIJ waardevoller mag worden, dan kan je meer, doe je meer en verander je het meest.

 

Warren Buffet geeft het al aan, wat is zijn meest belangrijke investering? Investeren in zichzelf. Wat hij daar heeft geleerd:

  • sales door te kunnen overtuigen
  • de kunst van het beïnvloeden
  • verbaal meesterschap, je boodschap goed presenteren

Je kan met een ideeën fabriek in je hoofd zitten maar het verkopen is dan een heel ander ding!

Of zoals ooit iemand tegen mij zei: ‘Ja maar Ina, je doet het wel. We zitten allemaal in dezelfde wereld met exact dezelfde tijd, maar jij DOET HET GEWOON. En ik ben dan te bang.’

Unsplash Karina Tess


We hebben exact dezelfde tijd.

Maar hoe ga je daar dan juist mee om, hoe organiseer je je agenda?

 

Wees eerlijk naar jezelf en waaraan besteed jij je tijd, zijn je activiteiten productief? Besteed tijd aan die zaken die direct invloed hebben op je doel?

 

De eigenschappen die jou anders maken, zijn ook de eigenschappen die je uniek maken. Het zijn zoveel zaken die jou anders maken, waardoor ze jou juist authentiek maken.

En stel nou, je past er niet in. Ik paste niet in de Blauwe doos van Ikea. Klopt, want blijkbaar pas ik nergens in. Ondernemende mensen zijn wat rebels, hebben een visie op het leven en zijn dan kritisch, stellen vragen of doen, voor ze denken.

Wat nou, als de persoon die je over 5 jaar mag zijn, is gebaseerd op de boeken die je nu leest en de vijf mensen waar je het meest mee omgaat. Waarheid als een koe.

 

Dus wat lees jij, wie waait er vaak voorbij, vandaag maak je je toekomst. De Donald Duck kan een optie zijn maar volgens mij hangt er in Duckstad ook vast een Tante C rond op dit moment.

 

Dus je Toekomstige IK wordt gemaakt door de keuzes van vandaag!

Unsplash Malik Owais

Ik zie veel ondernemers weliswaar ondernemend zijn, maar niet altijd effectief. Veel ondernemers willen alles zelf doen of kunnen niet loslaten. Dat kost vaak te veel tijd en het leidt af van waar je als ondernemer mee bezig moet zijn: focus en groei.

Loslaten, lef en leiderschap

5 tips voor niks….

 

  1. Neem een voorbeeld aan Warren Buffet, die het grootste deel van de tijd bezig is met het vergaren van inzichten. Begin met het inplannen van een volle dag om zelfreflectie te doen en je manier van werken onder de loep te nemen. Het levert altijd inzichten op die direct voor meer omzet en/of minder kosten zorgen.

  2. Breng structuur aan in je groeiplan: het beste is om concreet enkele doelstellingen op te schrijven, wanneer je deze wilt behalen en hoe. Hoe concreter je het maakt, des te gemakkelijker het zal zijn om tussentijds te meten of je op de goede weg zit.

  3. Stuur op resultaat. Kijk welke verkoop- en marketingkansen je nog niet gepakt hebt. Vaak weet je wel dat ze er zijn maar laat je ze door de waan van de dag links liggen. Dat betekent dat je dus gewoon geld mist! Je zal zien dat je in een dag veel kan bereiken wanneer je een bellijst maakt met (potentiële) klanten of relaties waar de omzet voor het oprapen ligt. Kleine moeite, groot resultaat.
  4. Je onderneming kan niet harder groeien dan dat jij je ontwikkelt. Investeer dus in jezelf om nieuwe inzichten te krijgen, meer kennis op te doen en om beter te worden. Plan echt tijd in om Webinars te volgen, een opleiding te gaan doen en om te praten met mensen uit je vakgebied.
  5. Neem voor eens en altijd afscheid van hoofdpijndossiers. Lastig? Het helpt als je het gevoel voorstelt als je echt afscheid neemt van die ene klant, project of werknemer. Het vreet aan je en je doet er niks mee omdat het lastig lijkt, terwijl het je ondertussen veel negatieve energie kost.

Weg met de beren!

Wil je een bedrijf starten, maar houden de beren op de weg je tegen? Of ga jij juist voor een volgende stap in je onderneming? Wil je groeien of uitbreiden, maar pieker je over de juiste manier of het goede moment? Wil je af van stress en vermoeidheid en meer balans tussen werk en privé?

 

Kortom, zie jij uit naar de mening, de motivatie en de modellen van Ina? Laat de waan van de dag dan even los. Ga eens klankborden met Ina en bepaal jouw doel. Voor toepasbare tools. Frisse ideeën. Of een figuurlijke ‘schop onder je kont’

Pak vandaag een goed boek en geniet van je zondag!


Bron Unsplash: 

5 tips: .deondernemer.nl