· 

Poesjes & Polo's

7 mannen in een te grote ruimte, heerlijk lijkt me dat als vrouw. Werken in een team van mannen zonder gedoe en getrut, de emotie kanon in het hoofd kunnen negeren. Geen duikuitrusting nodig voor het 'Emotioneel diepzeeduiken' heerlijk negeren van emoties. Niets is wat het lijkt...

 

De directie heeft het uit handen gegeven, de productieafdeling en sales kunnen niet met elkaar samenwerken. Een werknemer zit er al 13 jaar en is voor zichzelf begonnen. Daarnaast nog werkzaam in de huidige organisatie. Waar nu ineens van alles aan mankeert, hij sluit zichzelf buiten en ziet zijn huidige collega’s als Dodo’s.

 

Daar vinden dan de Dodo’s wat van. Kortom ook bij mannen is er gedoe in het team. Met mijn speelse aard check ik nog even bij de introverte directie of het wat speels mag worden.

Dat mag en dan kan ik los, duiken in het team! Heerlijk, dan mag ik ‘AAN’ zijn en mensen weer wat ‘AAN’ krijgen, wat als je 'uit' bent en je spendeert wel 36 uur in de week aan het 'uit' zijn, tja, dan is dat een gemiste kans. Neem dan lekker vrij, veul beter voor jou en de Dodo’s om je heen.


Tja, wat dan te doen? Gaan we gedoe voorkomen of gedoe managen?

Veel theorieën over organisatieverandering zijn gericht op het voorkomen van gedoe. Onbegonnen werk. Swieringa en Jansen (2005) schreven niet voor niets een boek met de titel Gedoe komt er toch. Helemaal mee eens! Maar hoe moet het dan? En dat je ‘je moet neerleggen bij gedoe’, da’s een leuke titel voor Netflix maar toch geen oplossing?

Al klinken de woorden: uitzitten, verduren, doorkomen, tijd en ruimte geven, meebewegen en goed luisteren, is het devies. Die opvatting zie je in veel goede raad terug:

  • ‘Geef de mensen voldoende tijd en ruimte om te wennen, dan komt het vanzelf goed.’
  • ‘Maak mensen intrinsiek gemotiveerd.’
  • ‘Als je ze maar voldoende betrekt bij de verandering (de uitvoering, de betekenis, of de aard ervan), dan komt het goed.’
  • ‘LUISTEREN’ in alle soorten en maten.

Poesjes en Polo’s

 

 

Ik kan smakelijk lachen als mensen het normaal vinden om drie jaar gedoe uit te zitten. Af en toe kom ik een manager tegen die verontschuldigend zegt: ‘Het moet natuurlijk op enig moment wel klaar zijn.’ Er lijkt een wijdverbreide opvatting te zijn dat je geen invloed kunt hebben op gedoe, laat staan gedoe kunt managen. Dat je emoties niet kunt managen. 

 

Of zoals mijn ervaring afgelopen week met de feedback sessie bij dit mannenteam. Het leken net vrouwen😉 Toen het spannend werd vloog het gesprek naar Poesjes en Polo’s. Waarop deze altijd in plaatjes denkende mens en afleid kanon wel inging op het woord Poesjes. Wat bedoelen jullie daarmee?

 

Kijk maar naar zijn mok, was het antwoord. Gelukkig keken mij 2 Poezenogen aan en geen Brazillian variant die door mijn hoofd bleef spoken. 


Wil je veranderen makkelijker maken, zorg dan dat teams, medewerkers, afdelingen, organisaties in hun kracht staan. Het gaat om de juiste interventies met één doel: veranderen makkelijker maken en medewerkers helpen voorgoed lenig te zijn in veranderen. Even voor de duidelijkheid: veranderen is niet leuk, veranderen doet zeer.

 

Altijd. En veranderen wordt makkelijker als je erkent dat het zeer doet. Als je niet net doet alsof het reuze meevalt en de voordelen ruim opwegen tegen de nadelen. Dat erkennen van de prijs van de verandering ZONDER de toevoeging ‘… maar je krijgt er ook heel veel voor terug!’ is een héle lastige. Probeer het maar eens uit tegen een willekeurige collega of buurman die zijn baan verliest.


F#uck off, soms is het gewoon volkomen kut, Veldhuis & Kemper hebben er een goed nummer over geschreven.

Dus …

  1. is een situationele verandering (de bovenstroom) even noodzakelijk en even goed te sturen als een psychologische transitie (de onderstroom);
  2. helpt de opvatting ‘veranderen als regel’ in plaats van ‘veranderen als incident’ om leniger te worden in veranderen;
  3. wordt veranderen makkelijker wanneer je je meer richt op het systeem als geheel dan op het individu;
  4. is gedoe niet alleen onvermijdelijk, maar zelfs noodzakelijk om je veranderdoelen te halen;
  5. stuur je aan op precies zo veel emoties als nodig is om de verandering te vergemakkelijken, niets meer en niets minder;
  6. kan veranderen echt makkelijker;
  7. helpt verzachten niet om je veranderdoelen makkelijker te halen; onder ogen zien wat er is wel.

Uiteindelijk willen we toch zo lenig mogelijk de finish vlag van het pensioen halen en dat kan voorbijvliegen.

 

Zoom! What was that? That was your life, Mate!

Bron:

you tube: Fawlty Towers 

Unsplah boris bobrov, tim meyer