· 

Nieuwsgierig blijven vanuit chaos

Er zijn mensen die liever ja zeggen en er zijn mensen die liever nee zeggen. Zij die ja zeggen worden beloond door de avonturen die ze hebben, zij die nee zeggen worden beloond door de veiligheid die ze bereiken.

-Keith Johnstone

Ina, wat doe jij volgende week? Ik heb een klus aangenomen waar ik een 2e persoon goed kan gebruiken en ik denk dat ik samen met jou heel goed kan doen. Het vertegenwoordigen van de buitenwereld, een 2-daagse sessie van een technisch IT-bedrijf. Je mag alles zeggen wat in je opkomt en je niet hoeven voorbereiden.

 

Kijk, dan ga ik AAN!

 


unsplash Cate Prior

Prachtboek om te lezen: Curious: The Desire to Know and Why Your Future Depends on it, geschreven door Ian Leslie.

‘Nieuwsgierig zijn is tegendraads.' Nieuwsgierig houdt niet van regels of veronderstelt in elk geval dat alle regels tijdelijk zijn en kunnen sneuvelen door een slimme vraag waar niemand op was gekomen. Ze minacht de gebaande paden en geeft de voorkeur aan andere routes, aan toevallige omwegen, aan impulsief links afslaan. Kortom: nieuwsgierigheid is afwijkend.’ Dat is exact de reden waarom nieuwsgierigheid tot het gegronde zelfvertrouwen leidt dat nodig is voor sparrings vaardigheden. We zijn bang voor een moeilijk gesprek omdat we het traject of het resultaat niet in de hand hebben, en we raken de kluts kwijt als we niet snel genoeg een oplossing hebben. Het lijkt wel of we liever een slechte oplossing hebben waardoor we tot actie kunnen overgaan dan dat we in onzekerheid blijven verkeren tot we hebben vastgesteld wat het probleem eigenlijk is.

Einstein is een van onze beste leraren als het gaat om nieuwsgierigheid en vertrouwen. Dit vind ik twee mooie uitspraken van hem:

‘Als ik een uur had om een probleem op te lossen, zou ik vijfenvijftig minuten nadenken over het probleem en vijf minuten over een oplossing.’ En hij zou ook gezegd hebben: ‘Het is niet zo dat ik zo slim ben, ik blijf gewoon langer bij een probleem stilstaan.’

Degene in ons doe het weet (ons ego) sprint er ofwel vandoor om iedereen te snel af te zijn met een antwoord dat misschien het echte probleem helemaal niet aanpakt, ofwel het denkt: Ik wil hier niet over praten omdat ik niet zeker weet hoe het zal gaan of hoe mensen gaan reageren. Misschien zeg ik niet het juiste of heb ik niet de juiste antwoorden.

Nieuwsgierigheid zegt: maak je geen zorgen. Ik hou wel van avontuur. Ik ben in voor alles, waar het ook toe leidt. En ik ga ermee door tot ik bij de kern van het probleem kom. Ik hoef het antwoord niet te weten of het juiste te zeggen.


Ik moet alleen maar blijven luisteren en vragen blijven stellen. Hier zijn een paar specifieke vragen en aanzetjes om te sparren die wij gebruiken:

1. Het hele verhaal dat is verzin… (Dit is veruit een van de effectiefste instrumenten om te sparren met kwetsbaarheid die ik ken. Het heeft elk aspect van mijn leven veranderd.)

2. Ik ben nieuwsgierig naar…

3. Vertel me er meer over.

4. Zo ervaar ik dat niet (in plaats van: ‘Je hebt geen gelijk als het over haar, hem, dit gaat.’)

5. Ik vraag me af…

6. Help me begrijpen…

7. Neem…eens met me door.

8. We willen allebei gelijk hebben. Vertel me over jouw passie over dit onderwerp.

9. Vertel me eens waarom dit voor jou niet passend is/ niet werkt.

10. Ik werk vanuit deze veronderstelling. En jij?

11. Welk probleem proberen we op te lossen? Soms zijn we al een uur bezig met sparren als iemand eerlijk zegt:

‘Wacht eens even. IK raak in de war. Welk probleem proberen we eigenlijk op te lossen? Negen van de tien keer realiseren we ons dan dat we niet op één lijn zitten omdat we het proces van vaststellen wat het probleem is hebben overgeslagen: ons vergader doel wat het zoeken naar een oplossing voor een probleem dat nog vastgesteld moest worden.

Tot grootste prestaties komen door nieuwsgierigheid en door te leren!

 

 

Sparren?

Zit je in een lastige periode waarin zaken niet goed lopen en wil je hierover sparren? Zodat je begrijpt wat er speelt en je er iets aan kunt doen? Dat kan. Kijk even naar wat ik je kan bieden link invoegen rechts.


De toekomst, het komt vast goed;-)