· 

Een tomaat en een hond

Buurman Jan is iemand die je tegenkomt op een verjaardag en dan schiet het door je hoofd bij binnenkomst, als ik naast Jan kom te zitten, dan zit ik de hele avond vast. Hij is 65+, was een prachtige leidinggevende en nu wat in ruste. Nou ja, hij heeft nog een vaag bedrijfje, waar ik niks van snap maar gelukkig is hij fan van mijn Moos (de echte naam van vriend Maurice/ Maus) maar dat vergeet de buurman steeds.

Wat Jan uniek maakt, naast zijn wervelwind aan woorden en ‘next level thinking’, is zijn dove Zwitserse herder.


Een plaatje van een hond maar hij hoort niets. Al vanaf de geboorte geen prikkels zoals het reageren op bewegingen in het huis. Honden die aankomen rennen of de koelkast die opent.

 

Had ik soms maar iets van deze hond mee denk ik weleens. Slank lijf, mooie vacht, strakke benen en geen open oren

Bron foto: Rashondenwijzer.nl

Ik sta altijd aan, overal prikkels en zelfs bij het zien van de Iglo reclame over diepvriesmaaltijden hoor ik mezelf tegen Moos😉 zeggen:  'Die schrijf ik op, mooie quote', hij begrijpt werkelijk niets van mijn hoofd. Dus deel ik het met jou.

Je ziet in de reclame hoe mensen even worden stil gezet in het leven, daarnaast zie je het productieproces van de maaltijden. Na het zien van een verse tomaat die vers-bevroren een diepvriesmaaltijd in gaat kom dan de slogan:

‘Het beste voor jou, bevroren in tijd’

Punt.


Tja, daar kan mijn hoofd weer op verder mijmeren maar het geeft me geen focus. #kak

Geïnspireerd door de 25/5- regel van Warren Buffet maak ik mijn eigen hoofd/ werk eens wat overzichtelijker. Killing your darlings!

Voor deze pret-letter-die-alles-leuk-lijkt best een idee.

Tijdens een conferentie werd aan Warren (de meest succesvolle investeerder en best een rijk man) de vraag gesteld. Wat maakt jou succesvol?!

‘Dat is simpel, antwoorde hij. ‘Maak een lijst van de 25 meest belangrijke doelen in je leven. Omcirkel vervolgens de vijf belangrijke daarvan. De rest is ballast. Je móét de overige twintig negeren, om die vijf doelen te kunnen behalen.

Én dat is moeilijk, niet alleen de niet-leuke dingen skippen, maar ook de dingen die we óók leuk en interessant vinden, maar niet helemaal in lijn zijn met onze doelen.

Heb jij ook een lange to-do lijst en te weinig tijd? Het doel is dan niet om elke dag aan het einde van die lijst te komen. Hoe graag we het ook zouden willen. Die wedstrijd gaan we verliezen. Het spel gaat er vooral om wat we kiezen NIET te doen.

 

Zelf kan ik kicken op het afvinken, de kleine klusjes eerst of een vage taak. To-do lijst is dus een leuke manier om je bezig te houden maar niet effectief. Je kan jezelf beter aan het beging van de vraag de volgende vraag stellen:

Wat moet ik vandaag doen, zodat ik voldaan naar huis ga? Maak een top drie van je belangrijkste doelen en doe die als eerste.

 

 


bron foto: Unsplash priscilla du preez

'De eerste twee uur van je dag ombuigen naar focusuren, onderneem hierin je belangrijkste taken. Wat er ook gebeurt, je belangrijkste werk heb je dan al achter de rug. Dit sluit aan bij het bioritme van ons brein' : aldus Charlotte van ’t Wout. In de ochtend zijn we scherper dan in de middag. Als ochtendmens kan ik je deze aanpak aanraden. Daarnaast kan je eens verdiepen in De Pomodoro techniek, ze is zonder twijfel een timemanagement klassieker te noemen.

Bespaart tijd en bezorgt beter werk sinds 1980. Ook eens proberen? Men neme: 1 timer, 3 lege blaadjes en 25 minuten van je tijd. Nee, geen tomaat.

Het geeft ontzettend veel focus!

Wellicht hou je nog tijd over om de papierlade te vullen!

bron: Focus aan Mark Tichelaar

foto tomaat: Unsplash Fukayamamo