· 

Baal gedoe

Ik baal gewoon! Een team waarin het verschil meer en meer naar boven komt. Maar waar ook vertrouwen en veiligheid ver te zoeken zijn. Anneke zucht, ze baalt enorm, wil het liefst al na 5 minuten uit het teamoverleg stappen.

Wat lost dat op? Wegvluchten, de weerstand mag doorbroken worden. Hoe dan ook komen er spannende tijden na deze zomer voor de hele organisatie.

 

Hoe gaan we de klus klaren, samenwerken als team. Zit daar de grote vraag? Wil Anneke nog wel dienen aan het team. Anneke is eigenlijk jaloers op de ontslagnemende collega’s, zij durven wel te kiezen voor zichzelf, dienen het ontslag in, om vooral meer dienend te zijn naar zichzelf.

 

Ik ben er om dit team te helpen om (weer) op een constructieve manier met elkaar in gesprek te brengen, het team is vastgelopen. Helpen om conflicten op te lossen en de veiligheid in het team te vergroten. Leg (soms) wat provocatief legt onhandige patronen in de samenwerking en communicatie bloot en draagt zo bij aan teamontwikkeling. 

 

#gedoereductie

 

Zodat mensen zich uit durven spreken en leren om (weer) naar elkaar te luisteren. Op die manier help ik ze om de effectiviteit van een team in de communicatie en samenwerking te verbeteren.

Maar het draait ook om:

Moed en geluk

De moed opbrengen echt te luisteren en te kijken, keuzes te maken voor wat belangrijk is (ook als die voorbij het comfort-argument gaan), onbewuste jeuk oplossen – het is geen onlogische gedachte dat dat de weg vrij maakt van echt geluk. Geluk heeft iets te maken met voelen dat je leeft, de trillingen ervaren van je bestaan, geraakt kunnen worden en intens kunnen lachen en huilen) samen met anderen, tot je recht komen.

 

Geluk heeft te maken met het samenvallen van passie en talent, je eigen regie voeren, met waarde toevoegen. Als je passie en talent en je kompas goed staan uitgelijnd, kun je spreken congruentie. Het is de kortste route naar geluk.

 

Comfort en veiligheid zijn dienstbaar aan geluk maar kunnen een knellende jas worden als ze steeds veranderende werkelijkheid ontkennen. Onze systemen zijn goed in staat te detecteren wanneer de balans eruit gaat. De vraag is: luisteren we en durven we de zeilen bij te stellen. De vraag is: durf ik de zeilen bij te stellen?

Buiten de comfortzone

Maar zoals jij je ongetwijfeld kunt voorstellen, is iedereen die een prestatie van formaat heeft geleverd, uit zijn of haar comfortzone gestapt. Iedereen!

Of het nu gaat om het schrijven van een boek, het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen, het behalen van een belangrijk tentamen of het hebben van een succesvolle carrière. 

 

 

 

Buiten de comfortzone zijn de meeste beloningen te behalen. Er zijn vijf redenen waarom het is aan te bevelen om met regelmaat uit de comfortzone te stappen.


1. We krijgen de mogelijkheid om doelen sneller te behalen, meer te doen en slimmer te werken

Eigenlijk spreekt dit voor zich. Als we hetzelfde blijven doen als altijd, krijgen we meestal hetzelfde resultaat. Maar nieuw gedrag – met nieuwe denkpatronen – leidt tot nieuw resultaat.

 

                               Naar plekken gaan waarvan je nooit had durven dromen 

 

2. We gaan makkelijker om met nieuwe en onverwachte veranderingen

We doen dingen die we normaal niet zouden doen en nemen meer risico’s. We laten oude zekerheden los (die ons niet meer dienen) en laten ons verrassen door het onbekende. Dit levert nieuwe ervaringen op, waarmee we in de toekomst nog beter kunnen reageren op mogelijke veranderingen. We raken hier dan min of meer gewend aan.

 

3. We komen in contact met onze oplossingsgerichte en creatieve skills

Nieuwe situaties vragen om nieuwe skills, om dingen anders te doen dan normaal gesproken. Door in actie te komen, krijgen we de kans om de belemmerende gedachten tussen onze oren los te laten, en onszelf te verrassen met wat er blijkbaar wél mogelijk is.  We ontwikkelen onze creativiteit. 

 

4. We verleggen onze grenzen en stimuleren makkelijker onze eigen groei

Als we een actie vaak herhalen, raken we gewend aan het gevoel dat er mee gepaard gaat. We verleggen onze grenzen en kunnen de spanning steeds beter aan. Onze comfortzone wordt vergroot, we zijn gegroeid!

 

5. We leven daadwerkelijk

Stel je eens voor: altijd voor de gebruikelijke weg kiezen. Klinkt dat niet verschrikkelijk? We zouden kunnen zeggen dat we vooral buiten de comfortzone voelen dat we daadwerkelijk leven. De passie, energie, voldoening, groei en het plezier stromen dan door ons lichaam. 

 

Talentontwikkeling

Laten we nu eens vanuit het perspectief van talentontwikkeling kijken. Als we ons talent – dat waar we goed in zijn – verder willen ontwikkelen, is een bepaalde mate van zenuwen nodig, van uitdaging die ons op scherp zet, die ons doet stretchen.

 

Ben jij klaar voor je grote sprong? Je kan maar beter in het diepe springen, want het ondiepe doet pijn!

Bron: Unsplash, Stefan Babanin